jeugd 10-12 jaar

Carl Hiaasen

http://www.carlhiaasen.com

 

hap!
Carl Hiaasen


Wat doe je als je vader in een koude winter een bevroren leguaan op zijn hoofd heeft gekregen en daardoor alles dubbel ziet en niet meer kan werken? Juist... dan probeer je hem te helpen. Zeker als je zomervakantie hebt, de schulden zich opstapelen en je vader een prachtig aanbod krijgt waarmee hij veel geld kan verdienen.

Mickey Cray, de vader van Wahoo, is wrangler. Hij heeft allemaal exotische dieren zoals, papegaaien, slangen, beo's, alligators, schildpadden, wasberen, apen enz.  De dieren worden gebruikt voor natuurprogramma's op tv. Mickey is gek op zijn dieren, vooral op Alice, de zachtaardige, vriendelijke alligator.

Deze keer heeft zich een beroemdheid gemeld. Derek Badger, de grote ster van Expedition Survival! een van de populairste survivalprogramma's op tv. De vergoeding die vader voor het inhuren en de verzorging van zijn dieren kan krijgen is zo hoog dat ze in een klap uit hun zorgen zullen zijn. Ondanks zijn vaders arbeidsongeschiktheid heeft Wahoo daarom door de telefoon ja tegen de opdracht gezegd. Hij zal wel meegaan en zijn vader helpen. Hij is tenslotte tussen de dieren opgegroeid en heeft zijn vader vaak genoeg aan het werk gezien.


Derek zal zich deze keer in de moerassen van de Everglades laten droppen om daar zijn survivaltocht te ondergaan. Hij zal ook dit keer, net als altijd, met wilde dieren vechten. Een stuntman wil hij niet.
Derek wil o.a. een python en een krokodil in zijn programma en zo'n grote schildpad lijkt hem ook wel wat.
Inmiddels heeft zich ook nog een meisje,Tuna, aangemeld, zij is weggelopen van haar gewelddadige, gewapende vader. Goedzak als Wahoo is, mag ze met hem en zijn vader mee naar de moerassen. Ze aanbidt Derek en heeft veel verstand van dieren, ze kent ze allemaal bij naam en weet eveneens hun eigenaardigheden...
En zo vertrekken Wahoo, Mickey, Tuna en de 'bestelde' dieren naar het opnamegebied...


Toen Wahoo bij de namaak-Everglades kwam, stapte Derek Badger net uit de camper met airconditioning die hij als kleedkamer gebruikte, Het voertuig was pikzwart en zo groot als een bus. Derek droeg een keurig gestreken kaki-kleurige korte broek, een bijpassend safarishirt en trekkingschoenen waarover nat volkorenmeel gestrooid was dat op modder moest lijken.
'Wat een aansteller,' zei Mickey.
'Kalm aan, pa'
'Hebben we ergens vuurmieren?'
'Hou op.'
Een verfomfaaide assistent die oranje gympen en een corduroy vest droeg, begon iets op Derke Badgers armen en benen te spuiten. Wahoo nam aan dat het ene middel tegen insecten was. Maar toen zei de man in het vest dat Derek zijn ogen dicht moest doen, en spoot het spul ook in zijn gezicht.
'Wat is dat?' vroeg Wahoo aan Raven Stark.
'Zelfbruiner,' zei ze alsof het de gewoonste zaak van de wereld was.


Wat Mickey en Wahoo allang vermoed hadden bij het bekijken van Derek's programma wordt nu bewaarheid. De hele survivaltocht is nepperder dan nep. Derek is een arrogante kwast die geen idee heeft hoe hij met dieren om moet gaan en welke gevaren er schuilen in het moeras. Hij is als een groot, ijdel kind dat in alles zijn zin moet krijgen, zijn wensen zijn bizar, zijn nukken en grillen zijn onuitstaanbaar.
Zijn assistente Raven Stark heeft haar handen vol aan hem.
De nuchtere Mickey heeft gelijk een hekel aan Derek en dat gevoel is wederzijds, wat tot soms hilarische confrontaties leidt waarna Wahoo de boel weer probeert te sussen, want dat geld hebben ze écht heel hard nodig.

Wat volgt is een humoristisch, spannend verhaal. Gelukkig dat Mickey en Wahoo in de buurt zijn om Derek steeds te redden. Zij weten precies hoe ze moeten handelen als Derek bijvoorbeeld bovenop een krokodil springt of aangevallen wordt door een waterslag. Maar het wordt akeliger als Derek nadat hij gebeten is door een vleermuis ineens verdwenen is. Dan leren we Derek pas écht kennen...
Ondertussen is Tuna's zwaar gestoorde vader ook in beeld gekomen, hij heeft ontdekt waar Tuna is.

Het is een lekker gek, goed geschreven verhaal waarbij je soms breeduit zit te grijnzen vanwege de droge humoristische opmerkingen van Mickey en Wahoo als Derek weer eens hysterisch aan het doen is.
Maar het is ook spannend als de vader van Tuna zich meldt en bizar als we de 'verdwenen' Derek volgen tijdens zijn verdwijning.
Je zit op het puntje van je stoel als alles met elkaar samenvalt, Derek is de weg op maar er is ook nog die gewapende vader van Tuna en de ploeg die Derek aan het zoeken is. Je leest hoe het ze allemaal vergaat, wat ze aan het doen zijn en je voorziet de klapper op het eind... maar is dat ook zo? Hoe zal het écht aflopen?

Het enige wat ik verder nog kan zeggen is... lezen dit boek! Daar zal je zeker geen spijt van krijgen!

ISBN 9789047705512 Hardcover met stofomslag 313 pagina's Uitgeverij Lemniscaat maart 2015
Vertaald door Tjalling Bos Leeftijd 10+

© Dettie, 25 maart 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Uil
Carl Hiaasen


Ik had geen idee wat ik me er bij voor moest stellen, de voorkant wijst nergens op, het woord "uil" roept niets op, waar zou dit boek toch over gaan? Ik lees liefst geen flapteksten... Dan blijkt dit boek toch een verrassing in te houden: het is een lekker lopend boek, met voldoende spanning. De "les" neem ik graag op de koop toe.


Roy is net uit Montana verhuisd naar Florida, en omdat dit niet zijn eerste verhuizing is weet hij wel dat hij het mikpunt van pesterijen zal worden. Maar als Dana, de grote lomperik die achter hem in de schoolbus zit, hem niet vastgegrepen had, en met zijn hoofd tegen het raam had geduwd, dan had hij misschien nooit die jongen zien rennen... op zijn blote voeten! Roy is zeer geïnteresseerd: wie is dat?
Hij ontdekt dat de jongen niet op zijn school zit, én hij ontdekt dat het meisje Beatrice niet wil dat hij verder zoekt naar de jongen. Maar niet alleen luistert hij niet naar Beatrice, hij ontdekt nog veel meer... wat is er met dat braakliggende terrein aan de hand? Leven daar echt uiltjes? En wat doen ze daar allemaal... hekwerk, honden, graafmachines...
Roy raakt verwikkeld in een spannend avontuur.


Het is geen diepgaand boek, maar leest lekker weg. Leuk voor een verfilming... waarbij vooral gebruik gemaakt zou moeten worden van de humoristische scènes..


ISBN 9056374893 hardcover 250 pagina's,  Uitgeverij Lemniscaat april 2003
Vertaler: A. van Eekelen-Benders

Marjo, 27 december 2005

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER