jeugd 10-12 jaar

Sanne Rooseboom

https://www.sannerooseboom.com

 

Het Ministerie van Oplossingen en de Zilverjongen
Sanne Rooseboom


Natuurlijk is het veel leuker als je ook de eerdere delen over het Ministerie van Oplossingen gelezen hebt, maar als dat niet het geval is, is het geen probleem. Wat je moet weten wordt nog een keertje verteld als het ter sprake komt.


Het team bestaat uit drie kinderen van basisschoolleeftijd, Nina, Alfa, Ruben, een jongen die op de middelbare school zit: Kai, en twee oudere dames: Tirza en Mevrouw Vis, die als kind al bij het ministerie werkten en nu deze kinderen begeleiden.
Ook de regels die het Ministerie hanteert worden opgenoemd: niemand mag dus weten dat er zoiets als een Ministerie van Oplossingen bestaat en iedereen wordt geholpen, ook als die persoon niet aardig is.


En dat laatste is nu het geval: Alfa heeft een jongen met iemand horen bellen. Hij had het over de scheiding van zijn ouders, die een akelige vechtscheiding is geworden. Ze hoorde hem zeggen dat hij school haatte, en geen vrienden meer had.
Zo’n jongen heeft hulp nodig. Maar ze ontdekt dat het Ralf was, en die knul staat bekend als een akelige pestkop. Geen wonder dat hij geen vrienden meer heeft!
Nina heeft er helemaal geen zin in om hem te helpen!
Maar, zegt ze: ‘Toch moeten we hem helpen.‘


Ze verzinnen een paar dingen: een voetbalclinic, waarvoor ook zijn oude vrienden uitgenodigd worden, loopt op niets uit: Ralf stormt kwaad weg, als iets niet lukt.
Ze regelen dat de ouders op gesprek moeten op school, bij Ralfs mentor, want hij haalt geen goede cijfers meer en zijn ouders weten dat niet eens. Zoals ook de mentor niets weet van de scheiding. En wat ze ook niet weten is dat Ralf door een slechte ‘vriend’ aangezet wordt tot crimineel gedrag.
Het mislukt: de ouders beginnen al ruzie te maken als ze elkaar zien!
Als de kinderen ontdekken dat Ralf wel een fijn contact heeft met zijn tante, kunnen ze die misschien inschakelen? Maar die woont helemaal in Groningen!
En zo is alles wat ze verzinnen eigenlijk al bij voorbaat gedoemd te mislukken.


Tot overmaat van ramp ontdekken ze dat de vader van Ralf Jack is! Een oude bekende, die hen al tijden bespioneert en probeert te ontmaskeren. Hij is een Zilverman, een van degenen die vinden dat het Ministerie van Oplossingen afgeschaft moet worden omdat mensen hun eigen problemen maar moeten oplossen. En tja: misschien hebben ze gelijk?


’Denk je niet dat hij nog kan veranderen?’
‘We hebben met zes mensen tegelijk geprobeerd om hem gelukkig te maken, zei Nina. ‘En het helpt niks. Misschien heeft Jack gewoon gelijk. Misschien hebben alle Zilvermannen in de wereld gelijk. Je kunt mensen niet helpen. Zeker niet als ze niet geholpen willen worden.’


Deze samenvatting klinkt al best spannend eigenlijk. Maar in feite duurt het heel lang voor die spanningsboog er eindelijk is. Het is een ‘gewoon’ verhaal. Geen zinderend avontuur waar je je nagels bij opeet, geen magische krachten, geen misdaad. Gewoon een paar kinderen die samen met twee oudere dames proberen iemand te helpen die een rotleven heeft en dat afreageert op anderen.
Maar de dialogen zijn leuk en omdat ze ‘gewoon’ zijn, heel herkenbaar. En wees gerust: het avontuur komt echt wel!
Het is vooral voor jonge lezers die spannende boeken nog te eng vinden, en het is maar goed dat er ook voor die doelgroep leuke boeken zijn.


Mark Janssen heeft leuke tekeningetjes gemaakt voor boven de hoofdstukken, En de mooie omslag is natuurlijk ook van zijn hand.


Sanne Rooseboom (1979) werkte na haar studie Politicologie als buitenlandredacteur en correspondent in Nederland en Engeland voordat ze kinderboekenschrijver werd. Ze debuteerde in 2015 met haar boek Jippie! Een humeurig sprookje. Daarna volgde Het Ministerie van Oplossingen.
Van zowel Jippie als het Ministerie zijn al meerdere delen, want ze zijn gewoon erg leuk!


ISBN 99789000374984 | Hardcover | 240 pagina's | Uitgeverij Van Goor| november 2020
Illustraties van Mark Janssen | Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 24 december 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het ministerie van oplossingen en de verdwenen Van Gogh
illustraties: Mark Janssen
tekst: Sanne Rooseboom

 
In dit tweede deel wordt het door hoofdpersoontje Nina opnieuw opgerichte Ministerie van Oplossingen weer ingeschakeld. Nina kan haast niet wachten om aan de slag te gaan. En dat doet ze samen met Alfa, Ruben en ze halen er later mevrouw Vis bij.


Het geheimzinnige Internationaal Genootschap geeft ze groen licht en ze kunnen beginnen zodra de laatste openstaande zaak is opgelost. Wat dit betreft lijkt het boek op de series op de televisie waarin  ‘cold-cases,’ onopgeloste zaken, worden opgelost. De kinderen duiken in de archieven samen met mevrouw Vis en ontdekken dat er inderdaad een zaak is uit 1953 waar het Ministerie nooit een oplossing voor heeft gevonden: de zaak van de vermoorde huisbaas en de verdwenen Van Gogh. Om de moordzaak uit 1953 op te kunnen lossen, kunnen Nina, Alfa en Ruben dus de hulp inroepen van een - reeds genoemde - oud-medewerkster van het Ministerie: Tirza Vis. Want deze stoere dame van bijna negentig, speelt een belangrijke rol in het onderzoek naar de verdwenen Van Gogh. De oudjes doen het nog best!


Het Ministerie gaat meteen aan de slag, maar het is niet gemakkelijk om aan informatie te komen uit die tijd, en daarbij worden ze nog steeds in de gaten gehouden door de maffiose Zilvermannen.


Het is erg leuk om te zien hoe het heden en het verleden in dit verhaal met elkaar verbonden worden. Zelfs de watersnoodramp van 1953 komt terloops het verhaal binnen. De samenwerking van doortastende kinderen met stoere hoogbejaarden is geslaagd. Herkennen de lezertjes hier niet vast en zeker hun opa en oma in? Mevrouw Vis is bijvoorbeeld bijna digibeet, maar ze weet veel meer dan de kinderen aanvankelijk denken.
De kinderen beschikken over mobieltjes met eeuwig beltegoed. Een vondst. Welk kind zou dat niet willen? En door de aanwezigheid van Zilvermannen en kunstdieven, die ook achter de verdwenen Van Gogh aanzitten, wordt de spanning flink opgevoerd. Het verhaal wordt nergens echt nagelbijtend spannend, maar leest als een vlot avontuur waarin ook nog flink wat humor is verwerkt.


Wat verder nog bijdraagt aan het leesplezier: prettig formaat, mooie kleurige cover en fraaie tekeningetjes van Mark Janssen aan het begin van elk hoofdstuk. Kortom, een  fijne detective voor kinderen, die wel houden van een lekker leesavontuur!


Zie ook het inkijkexemplaar

ISBN 9789000357420 | Hardcover| Uitgeverij Unieboek | februari 2018 | Leeftijd 10+

© Karel Wasch, november 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER