jeugd 10-12 jaar

Fedor de Beer

Operatie Turtuga
Avontuur op Bonaire
Fedor de Beer


Thom boft maar met zijn vader! Die is archeoloog en antropoloog en reist de hele wereld over. En inderdaad: Thom mag af en toe mee! En zijn maatje Lin ook.
De twee kinderen zijn net zo nieuwsgierig en ondernemend als Thoms vader, en redden zich prima samen. Een eerder avontuur hadden ze toen ze mee mochten naar Nieuw-Zeeland. ‘Expeditie Toi Moko’ gaat over de Maori’s.


Net zo interessant is het op Bonaire, waar ze nu naar toe gaan. Het begint allemaal voor de kust van Texel, waar een wrak wordt gevonden, uit de WIC-tijd (West-Indische Compagnie). Thom en Lin zijn daar ook. De duikers vinden het leuk om Thom en Lin een van die oude kruiken mee te geven, omdat er toch meer dan genoeg zijn. Laat Thom nu een brief vinden in die kruik: een schatkaart! Het wrak van een schip van de vloot van Piet Hein, weet je, die de Zilvervloot veroverde! De kinderen ontdekken dat de kaart het eiland Bonaire laat zien.
Ligt er een schat op Bonaire?


Thoms vader brengt hen naar Amsterdam om daar in het archief meer informatie op te zoeken over Bonaire. Een ex-collega, Maartje Palm, die onderwaterarcheoloog is, werkt daar en kan hen vast wel helpen. Ze ontmoeten er ook een Bonairiaan, die een reisbureau heeft op Bonaire. Als die mevrouw Palm hen de kaart ontfutselt is het deze meneer die hem weer terug bezorgt. Maar... hij heeft er een foto van gemaakt! De gevolgen daarvan zullen de twee kinderen ondervinden als ze zelf – met Thoms vader, die toevallig een opdracht heeft om daar een documentaire te maken – op Bonaire aankomen en de schat willen gaan zoeken: wat is het er druk! En dat zijn geen gewone toeristen!
Is er inderdaad een schat? En wie gaat die dan vinden? Een van de onbekende schatzoekers? Die mevrouw Palm? Calo misschien, de zoon van de verhuurder van hun appartement? Hij zoekt ook namelijk. Of Thom en Lin?


De lezer heeft dan al het verhaal gelezen over Pier en Corneel, twee zeelieden, die in dienst zijn van Piet Hein en die op Bonaire zout moeten scheppen. Het is 1628. Ze fantaseren over de Zilvervloot die ze gaan veroveren, en hoe ze dan de schat zullen verstoppen op het eiland.
Hebben ze dat dan ook gedaan? Dat lezen we niet…

Er is niet alleen het verhaal van Pier en Corneel. Ook zijn er hoofdstukken die zich afspelen in 1851. De achttienjarige Chiku is zoutslaaf. Hij moet hard werken want hij wil zijn vriendin - Martha is veertien - vrijkopen. Zij is slavin op een plantage. Ze wordt er niet zo netjes behandeld, raakt zelfs zwanger. Kan Chiku haar helpen?


De verhalen over de twee zeelui, de Indiaanse zoutslaaf en de twee kinderen uit onze tijd, komen mooi samen in een spannend avontuur.


Omdat Thom en Lin heel veel willen weten over Bonaire, en omdat ze daadwerkelijk op zoek gaan op het eiland, lezen we tussen de regels door heel veel informatie over Bonaire. Dat gaat haast vanzelf. Wil je het allemaal nog eens op een rijtje hebben en rustig nalezen, dat kan ook. Achterin staat behalve een woordenlijst met woorden uit het Papiaments - leuk: de tekst bevat best veel Papiaments! - ook een aantal pagina’s met info en foto’s. En een kaart natuurlijk, aan de binnenkant van het boek.
Het is wel duidelijk dat de schrijver zelf op het eiland geweest is, soms lijkt het wel een reisgids. Maar alles op een heel prettige toon, vlot geschreven en door het avontuur van de twee kinderen is dit een heerlijk spannend boek.


Fedor de Beer (1975) studeerde filosofie en pedagogiek en werkt nu als leraar en onderzoeker. In 2014 verscheen zijn debuut 'Het Kindertransport' en in 2017 zijn tweede jeugdboek 'Expeditie Toi Moko'.


ISBN 9789000373550 | Hardcover | 256 pagina's | Uitgeverij van Goor | september 2020
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 7 december 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER