jeugd 10-12 jaar

Mark van Dijk

http://www.markvandijk.eu

 

Het mysterie van de poldergruwel
Mark van Dijk


Kim, Inge en de tweeling Zoë en Esmee hebben het plan opgevat om een nachtje in een tent te slapen. In de voortuin is ruimte om hem op te zetten, maar het lukt niet zo best. Gelukkig komt Erik langs, en na enig aandringen wil hij wel helpen.
In ruil zal hij hen dan een lekker griezelverhaal vertellen! En hij vertelt over een boot vol met opvarenden die lijden aan de pest, die vlak voor de kust vergaat. De Katwijkers – het boek speelt in Katwijk - helpen niet omdat ze dan zelf besmet zouden raken. De ongelukkigen verdrinken allemaal, en spoelen aan op het strand. Ze worden begraven in een massagraf, en, zegt Erik: ‘laat dat graf zich nu ergens bevinden op de plek waar wij wonen!’.
'Jasses´ zegt Kim, ´ik doe vanavond geen oog dicht´.
Ondanks het feit dat ze het toch wel een beetje eng vinden, vallen ze in slaap...

Midden in de nacht is Inge degene die wakker wordt. Ze hoort iets. Ze maakt de anderen wakker en ze gaan kijken. O jee!  Het is volle maan, en er is zeemist! Zei Erik niet dat juist dan de verdronken zeelui kwamen spoken? De meisjes vinden het helemaal niks, en willen terug de boerderij in. Die is niet ver weg immers. Maar in het mistige donker komen ze overal behalve in de veilige kamer.
Ineens staat er een roze kalf voor hen, een lief zacht kalfje. Inge kan de verleiding niet weerstaan en begint het dier te aaien, maar schrikt als het begint te praten!

Wat er gebeurd is weten ze niet, maar ze zijn in een andere wereld beland, in Poleeria. Daar zijn de dieren anders: ze praten dus, maar hebben ook vreemde kleuren. Wel heel vrolijk: de kippen Hummel en Frummel zijn rood met witte en wit met rode stippen!
Loei, het kalf, vertelt over hun wereld: hoe ze vroeger verzorgd werden door de Boer en Boerin, en hoe die meegenomen zijn door de Poldergruwel en zijn schimmenleger.
Er is geen enkele twijfel bij de meisjes: ze gaan de Boer en Boerin bevrijden en de Poldergruwel verslaan!
Nou ja, alsof dat zo simpel is...

Ontzettend grappig verhaal! Echt spannend wordt het niet, maar dat geestenleger is wel eng natuurlijk. En voor ze de Boer en Boerin gevonden hebben hebben ze al heel wat avonturen meegemaakt. En dan moet het echte werk nog beginnen!
Er staan hele leuke tekeningen in het boek, zoals die op de omslag, die goed bij het verhaal passen. En de humor is volop aanwezig, vooral de dialogen zijn soms lekker grappig.
De dieren hebben allemaal de eigenschappen die bij het dier horen, de kinderen komen iets minder goed uit de verf, maar dat zou wel eens goed kunnen komen bij een eventueel vervolg.


ISBN 9789460860652|hardcover |114 pagina's |Uitgeverij Books of Fantasy| oktober 2014
Illustraties door René Hazebroek Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 6 maart 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER