jeugd 10-12 jaar

Jacob Grey

altDe kraaienfluisteraar
Deel 1 'wildlingen'
Jacob Grey


De dertienjarige Kra  heeft het best naar zijn zin in het nest met de kraaien. Maar hij heeft altijd honger. En dat is een probleem. Zijn vrienden, Knars, Sip en de oude Witje, helpen hem en beschermen hem, als hij weer eens op strooptocht moet.  Hij is razendsnel, een goede klimmer, maar ja, met meerdere belagers tegelijk valt het niet altijd mee.


Wie of wat is Kra, vraag je je af. Praten met kraaien, op strooptocht om aan eten te komen, dat is geen mens? Toch wel: Kra is een normale jongen. Maar als vijfjarige is hij door zijn moeder aan de kraaien ‘gevoerd’: ze gooide hem uit het raam, en kraaien namen hem mee. Ze hebben hem opgevoed, en hij is dus best tevreden. Maar hij weet heel goed dat hij een mens is. En vraagt zich af waarom hij bij de kraaien woont, en waarom zijn moeder hem uit het raam heeft gegooid.


Op de dag dat er gevangenen ontsnappen uit de gevangenis in Blackstone verandert zijn leven. Kra is er getuige van hoe de drie via een putdeksel weer de wijde wereld in gaan. Het ergste is echter dat hij een van die mannen kent! Hij heeft een tatoeage van een spin, en Kra heeft al vaak over hem gedroomd. Wie is die man? Wat heeft hij met Kra te maken?


Doordat de mannen de dochter van de gevangenisdirecteur ontvoeren, raakt Kra er bij betrokken: want hij gaat helpen. Hij moet dat meisje uit hun handen bevrijden! Lydia wordt een goede vriendin. Of de kraaien daar zo blij mee zijn? Zijn ze niet een beetje jaloers? Of is het toch bezorgdheid?
Bezorgd mogen ze zijn, want Kra ontdekt wie hij is. En hij hoort dat er meer mensen zijn zoals hij. Zoals hij met kraaien kan praten, zo spreken de anderen met andere dieren. Ze zijn ‘wildlingen’. En binnen de groep wildlingen zijn er vrienden, zoals de duivenfluisteraar en de muizenfluisteraar, maar ook geduchte tegenstanders. Maar waarom willen ze Kra in hun handen hebben?


De kraaienfluisteraar is het eerste deel van De Wildlingen-trilogie. Het is bij tijden best een eng verhaal, en ik vind de doelgroep  - 10 jaar - erg jong.
Het is een typische fantasytrilogie: er is de strijd tussen goed en kwaad, waarbij het eigenlijk vanaf het begin duidelijk is wie gaat winnen. Er zijn fantastische elementen: het spreken met dieren, waardoor mensen bijzondere gaven hebben.


Het verhaal leest vlot, en is spannend.

ISBN 9789048821884 | Hardcover | 246 pagina's| Uitgeverij Moon | mei 2015
Vertaald door Lia Belt Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 7 september 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

height=De kraaienfluisteraar
Deel 1 van De Wildlingen
Jacob Grey

Kra uit Blackstone was nog maar vijf jaar oud toen zijn ouders hem uit het raam gooien. Kra gilde en verzette zich maar zijn ouders waren onverbiddelijk. Zijn moeder zei nog dat het haar speet. Vreemd genoeg viel Kra maar heel even. Daarna werd hij door kraaien opgevangen en meegenomen. Je leest het goed: door kraaien. Sindsdien woont Kra in een nest. Ook dit lees je goed: een nest. Kra kan met de kraaien praten. Al acht jaar lang zijn kraaien zijn beste vrienden. Zijn enige vrienden ook.

Kra mag de kraaien graag maar toch voelt hij zich soms eenzaam. Hij gluurt vaak stiekem bij een prachtig huis, dat vlak bij een gevangenis staat, naar binnen. Het gezin dat in het huis woont bestaat uit een vader, moeder, dochter en hondje. Het is een doodnormaal gezin dat heel gewone dingen doet. De kraaien snappen niet waarom Kra steeds bij het gezin gaat kijken en Kra zelf begrijpt het ook niet goed. Hij kijkt gewoon graag ze. Die arme Kra beseft niet dat hij zijn ouders mist. Dat hij ook een doodgewoon kind in een doorsnee gezin wil zijn.

Terwijl Kra weer eens naar het huis gluurt, wordt de rust door een snerpend geluid verstoord. Het is een sirene. De vader van het gezin, de gevangenisdirecteur, komt naar buiten. Er zijn gevangenen ontsnapt. Kra kan zich maar beter uit de voeten maken maar dat doet hij niet. Hij is de enige die ziet hoe een putdeksel omhoog komt waarna drie griezelige gedaantes tevoorschijn piepen. En dan ziet Kra iets afschuwelijks. Een van de ontsnapte gevangen heeft een tatoeage op zijn borst. Een tatoeage van een spin. Hij heeft het al eerder gezien. In een nachtmerrie over zijn ouders. Hoe kan dat nou?

Bijna gaat het mis. De gevangen worden betrapt door de gevangenisdirecteur maar ze weten hem, en ook zijn dochter Lydia, te overmeesteren. Kra is bang maar besluit toch te helpen. Samen met zijn kraaien weet hij de gevangen te verjagen. Hij redt Lydia en haar vader maar de gevangenisdirecteur is boos omdat de gevangenen weggekomen zijn. Lydia is echter dolblij. Of Kra het nu wil of niet, hij heeft er een vriendin bij. Zijn eerste mensenvriend.

Kra weet nog niet dat zijn leven ingrijpend zal gaan veranderen. Naast Lydia duiken er nog twee gloednieuwe vrienden op. Kruim en Pip kunnen ook met dieren praten. Kra is niet de enige! Kruim is een duivenfluisteraar en Pip een muizenfluisteraar. Kra is, je raadt het al, een kraaienfluisteraar. Dankzij Kruim leert Kra dat hij niet alleen met kraaien kan praten maar ze ook op kan roepen. Kra kan kraaien opdrachten geven. Er wonen nog veel meer dierenfluisteraars in Blackstone. Ze noemen zichzelf Wildlingen. Acht jaar geleden hebben ze samen gevochten. Er zijn namelijk niet alleen vriendelijke Wildlingen maar ook slechte. De slechtste van allemaal heet de Spinnende Man. Gelukkig is hij acht jaar geleden verslagen en gedood. Maar… de ontsnapte gevangen waren zijn handlangers. Ze zijn duidelijk iets van plan.

De gave van de Wildlingen wordt van ouder op kind doorgegeven. Kra ontdekt dat zijn moeder ook een Wildling was. Hij kan het bijna niet geloven. De meeste Wildlingen zijn door hun ouders getraind maar Kra was nog maar vijf toen zijn ouders hem uit het raam gooiden. Kra is nog altijd woedend op zijn vader en moeder. Waarom hebben ze hem zomaar weggedaan? Terwijl Kra leert zijn krachten te gebruiken, ontdekt hij nieuwe dingen over zijn ouders. Dan gaat het opnieuw helemaal mis. Lydia loopt weer gevaar. Dit keer kan Kra haar niet zo eenvoudig redden.

De kraaienfluisteraar is het eerste deel van De Wildlingen-trilogie. Het is een spannend, mysterieus en avontuurlijk verhaal en het is ook behoorlijk griezelig. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf tien jaar die al de nodige leeservaring hebben opgedaan. Het taalgebruik is allesbehalve kinderachtig maar wel goed op de doelgroep afgestemd. De kinderen die dit boek gaan lezen moeten wel tegen een stootje kunnen want er gaan mensen, en dieren, op niet zachtzinnige wijze dood in dit boek. Dat gebeurde in de Harry Potter-reeks ook en de meeste kinderen bleken dat prima aan te kunnen. Ik heb er alle vertrouwen in dat heel wat jonge lezers zullen genieten van dit meeslepende verhaal!

ISBN 9789048821884 | hardcover | 246 pagina's| Moon | mei 2015
Vertaald door Lia Belt
Vanaf 10 jaar

© Annemarie, 5 juli 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER