jeugd 10-12 jaar

Kallie George

Pippa’s race
Paarden van Olympus deel 1
Kallie George

Pippa woont in de stad Athene. Ze is een vondeling, haar ouders zijn onbekend en zij is afhankelijk van liefdadigheid om te overleven. Als ze hard werkt mag ze bij de gratie Gods in de stallen van Alkaios slapen. Hij is een strenge, harde meester, maar ze heeft geen keus.
Op een dag waait er een harde storm door Athene, ook over de stallen. Die dag verandert Pippa’s armoedige bestaan:


‘Ik kan maar beter weer aan het werk gaan, dacht Pippa bij zichzelf, maar ze werd nog eens onderbroken, dit keer door een flits. Geen bliksem, maar iets anders. Er stak een enorme zilveren vleugel tussen de wolken uit, als een zeil op zijn kant. Het ene moment zag ze hem, het volgende moment was hij al weer verdwenen.
Pippa hapte naar adem.
Er was maar één wezen met zulke grote vleugels: een gevleugeld paard.’


Ze rent met de storm mee, in de hoop nog een keer iets te zien. Kletsnat is ze als ze weer terugkomt, om er haar baas aan te treffen bij het paard waar ze mee bezig was. Hij stuurt haar weg, hij zoekt wel een hulp die wel zijn werk doet. Wat moet ze nu?
Nog één keer klimt ze op het dak van de stallen, en hoort dan een gesprek dat Alkaios heeft met zijn vriend. Ze hebben het over de race die ééns in de honderd jaar gehouden wordt: de goden en godinnen komen dan naar de aarde om de kinderen op te halen die zij gekozen hebben om hun paard te berijden. Het kind waarvan zij denken dat het de beste ruiter is, want iedere god wil de race met de gevleugelde paarden winnen. De ruiter wordt als beloning dan een halfgod en mag bij het paard op de Olympus blijven.
Natuurlijk wil Pippa dat, maar dan moet ze eerst wel uitgekozen worden.


En dan gebeurt het ongelooflijke: ze wordt wakker op de Olympus. Om haar heen staan andere kinderen. Het wordt duidelijk dat die allemaal gekozen zijn door een god of godin. Degene die Pippa gekozen heeft is Aphrodite. Maar die laat zich niet zien.
Er is alleen Bellerophon, degene die de kinderen samen brengt met het gevleugelde paard dat zij zullen rijden. De training begint. En ook het grote avontuur van Pippa. Zal zij in staat zijn om haar paard, Zephyr, te rijden? De anderen weten in ieder geval zeker dat zij met dat kleine paard niet zal kunnen winnen!


Wat aanvankelijk aan simpel paardenboek lijkt, blijkt dat niet te zijn. De karakters worden goed beschreven en de gebruikte taal is soms best pittig, mede door de Griekse woorden die veel voorkomen.
Achterin het boek staat een lijst van de paarden met hun ruiters. Het was handiger geweest als het voorin had gestaan, dan had de lezer dat al geweten. De omslag is aantrekkelijk, en de jonge lezer leert meteen van alles over de mythologische wereld van de Oude Grieken.
Een spannend avontuur, dat als thematiek vriendschap en rivaliteit heeft,


De Canadese schrijfster Kallie George (1983) heeft al veel succesvolle kinderboeken op haar naam staan.


ISBN 9789025767792 | Hardcover | 208 pagina's | Gotmer| mei 2018
Vertaald uit het Engels door Linda Broeder | Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 7 september 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER