jeugd 10-12 jaar

Philip Reeve

http://philipreeve.blogspot.com

 

Ultra Donker en de wachters van Wildzee
Philip Reeve


Ruim elf jaar geleden spoelde er een baby aan op het strand van het eiland Wildzee. Ze - want het was een meisje -  werd gevonden door Andrew Donker, de Wachter van Wildzee. Hij noemde haar Ultra maar hield haar niet bij zich. Meneer en Mevrouw Schraveling adopteerden haar, een prima regeling, vooral omdat meneer Donker iedere dag bij hen kwam.
Andrew Donker was omdat hij een Donker was de Wachter, die iedere dag opnieuw de toren beklom om daar boven een uur lang over de zee te turen door zijn telescoop.

Het verhaal ging dat er jaren en jaren geleden een zeeheks was geweest die een vuur brandde op de Sint-Cyaanrots, waarop een monster naar Wildzee was gekomen: De Gorm.
Een mythisch wezen dat heerste over de Verborgen Gronden, betoverde eilanden in de oceaan ten westen van Wildzee. De eerste wachter had het wezen met een enorm zwaard teruggedreven in zee.

Dat was de eerste Donker, en sindsdien was het de taak van een Donker om de wacht te houden. Maar nu is er een probleem: Andrew Donker spoelt op een dag aan op het strand. Is hij verongelukt? Wat is er gebeurd?
Hoe het ook zij, er is geen Wachter meer. Er is alleen die broer, William, die lang gelden naar Londen vertrok.
Er wordt een brief geschreven, en in de tussentijd neemt Ultra de taak over. Ze leest in de logboeken en ontdekt meer over het vreemde wezen. En over haarzelf.


Bij de begrafenis was er een eigenaardige vrouw opgedoken. Men noemde haar een trol, maar Ultra zag dat ze er misschien wel anders uit zag, maar echt geen trol was. Toch vond ze de vrouw die zich Ruis noemt, wel eng. En ze denkt niet dat ze snel diens hulp in zal roepen, al biedt ze dat aan.
Natuurlijk verandert ze van mening, en dan ontmoet ze de jongen Ei.


Ruis en Ei zullen een rol spelen in het avontuur dat Ultra gaat beleven. Want het is al snel duidelijk: de Gorm is van plan om terug te komen. Maar waarom? En hoe kunnen ze het monster verslaan?


‘En welk advies heb je Ultra dan gegeven?’
‘Alleen dat ze naar de zee moet luisteren als die tegen haar spreekt.’
‘De zee spreekt niet.’
‘Is dat wat de geleerde heren in Engeland zeggen? Zij wonen te ver weg van de westelijke diepzee, lijkt me. Ze zijn de oude Gorm vergeten.’
‘Ze geloven niet in de Gorm. Ik ook niet. We noemen dat oudewijvenpraat.’
‘Aha, maar stel dat de Grom wel in jou gelooft? Op Wildzee noemen we dat oudewijvenwijsheid.’
‘Dat zal best. Maar in de eeuw van de Verlichting vindt de wetenschap het achterhaald bijgeloof.’

Prachtig boek! Spannend, met magie en een vleugje romantiek, een sprookjesachtig verhaal over vriendschap en moed. Met een knipoog naar die oudewijvenpraat. Niet alles is te verklaren, sommige dingen zijn en blijven magisch.
Met een kaart van Wildzee voorin en een fantastische omslag.


Philip Reeve (1966) is de auteur van de succesvolle Mortal Engines-serie. Zijn boeken zijn een wereldwijd succes en werden zelfs bekroond met de Guardian Children's Fiction Prize en de Los Angeles Times Book Award. Het eerste deel in de serie is in 2018 verfilmd door Peter Jackson, regisseur van The Lord of the Rings.

ISBN 9789021680484 | Hardcover | 304 pagina's | Uitgeverij Ploegsma | november 2022
Vertaling uit het Engels door Annelies Jorna | Illustraties van Ashley King | Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 13 december 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Arthur ontmaskerd


De ondertitel van dit boek zou heel goed kunnen zijn: en hoe verhalen ontstaan. Want dat is toch wel een belangrijk thema, het verhalen vertellen, en vooral ook het verhalen verzinnen en verfraaien, er een interessantere of spannender draai aan geven. Zo zijn de Arthurlegendes waarschijnlijk ook ontstaan. Verhalen die verteld werden bij het haard- of kampvuur, om de tijd wat prettiger door te komen.


In dit boek is Myrddin de verhalenverteller. Hij is in dienst van Arthur, aanvoerder van een groep vechtersbazen, die heel Brittannië in zijn macht wil krijgen. Gwyn is zijn dienstknecht. Maar Gwyn heet eigenlijk Gwyna en is een meisje. Al wordt er soms ook verteld vanuit een ander gezichtspunt, zij is de belangrijkste verteller.
Het begint toen ze tien jaar oud was en Myrddin ontmoette. Zij moet hem helpen met een ´wonder´, zodat iedereen zal geloven dat koning Arthur de grootste held is aller tijden! - Ook zo'n verhaal dat opgesmukt en aangedikt zal worden in de loop van het vertellen. - Gwyn ontmoet Peredur, die opgegroeid is als een meisje, maar een jongen blijkt te zijn. Hij wil graag in het leger van Arthur, maar is er helemaal niet geschikt voor. Gelukkig is Gwyn er die makkelijk van meisje naar jongen en weer terug verandert, en die erg listig is, net als haar meester Myrddin.
In dit verhaal zitten heel veel overeenkomsten met de latere legendes over Koning Arthur, maar Philip Reeve kiest er voor om hem te ontmaskeren: Arthur is hier een onbehouwen beer van een vent, alleen maar uit op persoonlijk gewin, en zeker niet hoffelijk ten opzichte van vrouwen. Myrddin is een soort Merlijn, Peredur Parcival. Enkele wapenfeiten komen overeen met de legendes. Reeve gebruikt vooral de oorspronkelijke Welshe naamgeving, zoals bijvoorbeeld Medraut en Arthurs vrouw Gwenhwyfar.
Een fantasyverhaal dus, een legende over Arthur in een andere vorm. Spanning, humor en romantiek, goed verdeeld in een historisch verhaal. Omdat Gwynn degene is die verslag doet van de gebeurtenissen, is het geen verhaal over heldhaftig wapengekletter, maar een blik achter de schermen van een toneelstuk, waar ze zelf ook een rol mag spelen. Een dubbelrol zelfs.


ISBN 978 90 5016 516 7 Hardcover 247 pagina's | Facet | april 2008 'Here lies Arthur' vertaald door Marie-Louise van Dongen vanaf 12 jaar

© Marjo, december 2008

Reageren? Klik hier!