Sterre
De familie Huygens in de Gouden Eeuw
Rieks Veenker
Als je dit boek openslaat dan zie je de kaart van Nederland en België waarop de belangrijkste grote steden staan. Ook wordt aangegeven wat De noordelijke Nederlanden en Zuiderlijke Nederlanden zijn. Zeeland en Brabant worden apart vermeld, evenals de stad Münster, en er is een erg mooi kaartje van Den Haag omstreeks 1652.
Suzanna (Sterre) Huygens woont in die tijd in Den Haag. De Tachtigjarige Oorlog is al bijna een jaar voorbij en het is kermis! Sterre staat te trappelen van ongeduld, haar broers Lodewijk en Philips schieten maar niet op en die moeten mee, alleen mag ze niet naar de kermis. Sterre hoopt dat haar broer Christiaan mee gaat maar ze denkt van niet. Hij werkt het allerliefst op zolder aan zijn nieuwe uitvindingen. Sterre kijkt veel naar het schilderij boven de schouw, daar staat haar moeder op. Papa, Constantijn Huygens, noemde haar moeder 'mijn Sterre' zoals hij ook in zijn gedicht schreef toen zijn vrouw overleed.
Droom ik en is het nacht, of is mijn ster verdwenen
Ik waak, 't is overdag en ik zie mijn Sterre niet
Oh hemel, die mij het zien van haar verbiedt.
Spreek mensentaal en zeg waar is mijn Sterre henen.
Nu zegt papa vaak dat zij zijn kleine Sterre is. Na moeders dood zorgt tante Suerius voor de kinderen Huygens. Tante Zeur noemen ze haar want ze is erg narrig en bemoeiziek. Papa is secretaris en stadhouder van Den Haag maar hij schrijft ook gedichten, maakt muziek, tekent en spreekt heel veel talen. Sterres lievelingsbroer Christiaan kan ook heel veel (hij wordt later beroemd als natuurkundige en als uitvinder van de slingerklok). Jammer genoeg gaat hij niet mee naar de kermis. Daar is van alles te zien; een dansende beer, messenslijpers, marskramers, jongleurs, goochelaars, een poppenkast en nog veel meer zoals een vrouw aan de schandpaal...
Maar dan wordt tante Suerius beroofd van haar beurs, volgens de omstanders heeft Dirk het gedaan, de zoon van de schoorsteenveger. Sterre kent hem wel en gelooft er niets van!
In de dagen daarna is Christiaan heel geheimzinnig bezig, en op een dag laat hij zien wat hij uitgevonden heeft. Een slijpmachine om lenzen te sljpen!
Tante Zeur vindt het maar niets, het is wel háár spinnewiel die hij daarvoor gebruikt heeft!
Sterre mag ook op de zolderkamer van Christiaan komen om door zijn sterrekijker te kijken. Hij vertelt haar heel veel over sterren en allerlei sterrenbeelden.
In de zomer gaat de hele familie Huygens altijd naar Hofwijck, hun buitenhuis in Voorburg. Sterre vindt het daar heerlijk. Daar ziet ze Dirk weer, hij en zijn vader moeten de schoorsteen vegen op Hofwijck en deze keer wordt er weer iets gestolen... de verrekijker van Christiaan. Weer wordt Dirk beschuldigd... gelukkig is Sterre er ook nog.
Het is een verhaal uit de Historische helden serie van utgeverij Niño. Ook dit keer een uitstekend verzorgd boek en een goed en beetje spannend verhaal over het gezin van Constantijn Huygens en zijn vijf kinderen. Bijzonder is dat het verhaal door zijn dochter Suzanna verteld wordt.
In de tekst worden de woorden die moeilijk of mogelijk onbekend zijn aangegeven door een sterretje en aan het eind van het hoofdstuk kun je de uitleg lezen. Er staan veel gekleurde illustraties in het boek, gemaakt door Mirèn van Alphen. Daardoor kun je zien wat voor kleren mensen toen droegen, hoe de huizen er uit zagen, wat mensen aten en wat voor meubels ze hadden.
Heel leuk boek en een heel leuk verhaal.
ISBN 9789085605782 Hardcover 89 pagina's uitgeverij Niño juni 2010 Vanaf ca. 10 jaar
© Dettie, 16 juli 2010
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Sterre
De familie Huygens in de Gouden Eeuw
Rieks Veenker
In de serie ‘Historische helden’ lezen we dit maal over een beroemde Nederlandse familie, waarvan iedereen ten minste de naam wel kent. De familie Huygens.
Vader Constantijn was vooral bekend om zijn politieke invloed. Hij sprak veel talen en schreef ook. Zijn zoon Constantijn treedt in zijn voetsporen. De meest bekende is evenwel Christiaan. Hij is degene die het slingeruurwerk uitvond. Onder andere, want het was een actief baasje!
Behalve het verhaal over wat de vader en zijn zonen allemaal betekend hebben voor ons land, wordt er in dit boek ook aandacht besteed aan de historische achtergrond.
Het is dan de zeventiende eeuw, we hebben net het juk van de Spanjaarden van ons afgeschud, en vormen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Het dagelijkse leven krijgt eveneens aandacht: de schrijfster laat Sterre, enige dochter van het gezin, vertellen over de jaarmarkt waar ook een kermis aan verbonden is.
Omdat vader en zoon Huygens in de politiek actief zijn, wonen zij in Den Haag. Zoals alle welgestelde families hebben zij voor de zomer een buitenhuis ‘Hofwijck’. Dat staat in Voorburg, en bestaat nog steeds. Het is nu een museum waar een keertje rondlopen zeker de moeite waard is! Constantijn Huygens heeft het zelf ontworpen en laten bouwen.
Het is een leerzaam boekje in een prettige verhaalvorm. Als er moeilijke termen voorkomen, worden die keurig in een apart kader uitgelegd. Op de binnenflappen staat de kaart van Nederland zoals het er toen uit zag, en natuurlijk wordt er een summiere uitleg gegeven over hoe de toestand in ons land in die tijd was.
ISBN 9789085605782 | Hardcover | 89 pagina's | Niño | juni 2010
Leeftijd vanaf ca. 10 jaar
© Marjo 11 maart 2012
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER