jeugd 10-12 jaar

Shanon Hale

jeugd 10PrinsessenacademieEen echt sprookje over een prins die een vrouw zoekt.


In het dorpje Berg Eskel meldt een afgevaardigde van de koning van Danland dat priesters hebben voorspeld dat de toekomstige prinses te vinden is in hun dorp. Alle meisjes tussen twaalf en zeventien jaar moeten één jaar naar de academie om zich voor te bereiden op het eventuele prinsessenschap. De academie wordt speciaal voor hen opgericht in het oude stenen onderkomen van de steenminister bij de bergpas. Dat is drie uur lopen vanaf Berg Eskel.
Na dat jaar zal de prins komen en een meisje uitkiezen als zijn toekomstige vrouw. Miri wil helemaal niet weg, wie moet er dan voor haar vader en zus zorgen als zij thuiskomen uit de steengroeve?


Berg Eskel staat bekend om zijn speciale steensoort, linder, dat het uiterlijk van marmer heeft maar veel sterker is en altijd blijft glanzen. Miri was vanaf haar geboorte klein geweest en nu ze veertien was, was ze kleiner dan veel meisjes die een paar jaar jonger waren dan zij. Ze denkt dat ze daarom niet mag werken in de steengroeve. Ze vindt dat vreselijk want ze wil juist zo graag meetellen en bovendien kan ze dan de groevespraak leren. - Mensen in de groeves kunnen door middel van op een bepaalde manier slaan op het gesteente met elkaar 'praten'. -
Ook wil ze niet weg om Peder, de leukste jongen van het dorp. Maar helaas, alle meisjes zijn verplicht om te gaan.


Op de academie hebben de meisjes het moeilijk. De lerares is een verschrikking en langzamerhand wordt de concurrentiestrijd groot. De lerares is zo slim om steeds iets te laten zien wat ze later zullen krijgen als ze eenmaal prinses zijn. De ene keer is het een prachtige jurk, de andere keer een schilderij van het mooie huis waar de familie van het meisje in mag komen wonen.
De meisjes krijgen lessen in omgangsvormen maar leren ook lezen, geschiedenis van Danland en staatsinrichting etc. etc.
Miri heeft erge heimwee maar ze is slim en leergierig. Het lezen heeft ze al snel onder de knie, steeds pakt ze stiekem een boek van de plank en in een daarvan leest ze iets waar het arme dorp veel aan zal hebben.
Ook ontdekt Miri hoe de groevetaal werkt. Ze merkt dat ook buiten de steengroeve contact mogelijk is via het linder en dat is maar goed ook want er gebeurt iets dat alle meisjes het leven had kunnen kosten. En dan is het jaar om, wie wordt de prinses?


Het idee voor het verhaal is leuk maar ik vind alles net wat te lang duren, er worden steeds dingen herhaald. Vooral de wil van Miri om toch iets te betekenen voor het dorp komt vaak terug. Ook de groevespraak komt te vaak naar voren, ik vraag me af of jongeren van elf jaar zullen begrijpen hoe die spraak werkt. Het wordt nogal ingewikkeld uitgelegd. De afloop van het sprookje is niet helemaal bevredigend, wel een verrassing.
Op een of andere manier rammelt het verhaal een beetje. Er komen steeds nieuwe gebeurtenissen bij en het lijkt wel of de schrijfster moeite had zich aan het onderwerp te houden. Er zijn veel zijwegen in het verhaal die met moeite weer naar de hoofdweg leiden. Maar dat constateer ik als volwassene, waarschijnlijk vinden jongeren het wel een erg leuk boek.


ISBN 978-9050165341 Hardcover, 240 pagina's, uitgeverij Clavis, december 2008 , Vanaf 11 jaar
vertaald door Anne-Marie Buijs

© Dettie, december 2008

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Prinsessenacademie


Prinsessenacademie, een titel voor een echt meisjesboek... glamour en schone schijn? Een chicklit met veel romantiek? Een zweverig sprookjesachtig boek? En dan ga je lezen over een meisje dat Miri heet.  Ze wordt wakker van geiten geblaat (huh?) Een matras gevuld met erwtendoppen, en over je zussen stappen als je opstaat? 'De komst van handelaren'? Dorpelingen, en insneeuwen? Wat is dit allemaal???
Het boek is het tegendeel van een zweverig meisjesboek!. Het verhaal speelt in een fictief land, er wordt niet aangeduid in welke tijd het zou kunnen spelen, maar men schrijft op een lei, en er zijn boeken.


De veertienjarige Miri is de jongste van twee zussen, haar moeder is vlak na haar geboorte overleden. Het dorp waar zij woont ligt in de bergen, Berg Eskel, de vindplaats van 'linder'. Linder is een soort steen dat alleen maar op deze berg gevonden wordt.


"Overal lag rotspuin: uitgestrooid, opgestapeld en diep begraven, dieper dan Miri kon graven, en losse steentjes bedekten de heuvels die het dichtst bij het dorp lagen. Dat was de prijs die men betaalde om naast een groeve te wonen."


De dorpelingen leveren hun linder aan de handelaren, die een paar keer per jaar de berg opkomen. Maar veel geven ze er niet voor, het dorp is arm. En als de sneeuw vroeg valt, of lang blijft liggen, dan lijden ze honger. Miri wil graag onderhandelen om een extraatje af te dwingen. Het is het enige dat ze kan doen want haar vader heeft een streng verbod: Miri mag absoluut niet in de groeve komen. Andere dorpskinderen helpen daar zo gauw ze kunnen, water dragen, gereedschap halen en dat soort dingen, maar Miri mag het niet.


Als de mannen en vrouwen in de groeve aan het werk zijn, is er zoveel lawaai dat men elkaar niet kan verstaan. In de loop der jaren hebben ze de zogenaamde 'groevespraak' ontwikkeld: Ze zingen en neuriën terwijl ze ritmisch slaan en hakken, en de berg brengt dan het ritme over. Deze telepathische communicatie zal nog een belangrijke rol spelen in Miri's leven.


En dan - op een dag, zoals in een sprookje - komt er een afgezant van de koning de berg op. Er is voorspeld dat de prins zal trouwen met iemand van de berg Eskel. Onvoorstelbaar, voor de dorpelingen, maar ook voor de laaglanders. Want dat hun prinses zich te midden van die domme arbeiders bevindt, dat kan toch niet. Ze hebben een oplossing bedacht: alle meisjes tussen veertien en achttien jaar moeten de berg af, en geschoold worden: de prinsessenacademie. Na een jaar zal de prins komen en zijn keuze maken.
Miri moet haar vader en zus achterlaten. Maar wil ze wel prinses worden? En Peder dan? En zou het wel leuk zijn om in een paleis te wonen? Het leren lezen en rekenen vindt ze wel leuk, maar reverences maken? Hofetiquette?


Dan begint het verhaal pas echt. Het is een verhaal over school maar dan anders. Maar jaloezie en vriendschap, dat is in iedere situatie hetzelfde.  Dit boek is dus niet simpelweg een 'prinsessenboek'.  Sprookjesachtig, maar realistisch. Geen glamour en schone schijn, maar wel romantiek. Meiden onder elkaar, zoals meiden kunnen zijn: concurrenten of vriendinnen, met zorgen over uiterlijk en jongens, zonder dat het kippen zonder kop zijn. En bovendien is er spanning en avontuur. Dus bepaald niet een-alleen-maar-voor-meidenboek.
Het is een erg mooi verhaal over een meisje dat haar weg moet zien te vinden in het leven. En dat is een verhaal van alle tijden, van alle rangen en standen.

ISBN 978-9050165341 Hardcover, 240 pagina's, uitgeverij Clavis, december 2008 , Vanaf 11 jaar vertaald door Anne-Marie Buijs


© Marjo, februari 2009