jeugd 10-12 jaar

Tom Moorhouse

http://www.tom-moorhouse.com

Zie ook de leestafelrecensie over het boek De lokroep van de rivier (8+) van deze schrijver.

 

Kalle
Tom Moorhouse


Kalle is een rat. Een jonge, lieve, bedachtzame, bruine rat. Hij heeft zijn Moeders beloofd goed op zijn broer Splinter te letten. Maar Splinter heeft precies het tegenovergestelde karakter en uiterlijk dan Kalle. Splinter is spierwit en hij is ondernemend, nieuwsgierig, onbezonnen. Splinter dendert op alles af, hij heeft haast, hij wil alles zien, alles meemaken.  Kalle heeft zijn poten vol aan Splinter.

Die nacht wordt Kalle wakker gemaakt door zijn moeders, Splinter is weg, op naamjacht. Jonge ratten moeten namelijk hun naam verdienen en alleen gemarkeerde jongelingen mogen op jacht. Kalle en Splinter zijn nog maar flapvoeters, die mogen nog niet jagen, die zijn nog te jong. Maar de brutale Splinter heeft er maling aan. Hij zal en moet op naamjacht.

Door Bink, een jongeling, op een ruzieachtige manier uit zijn tent te lokken en net zo lang doorgaat totdat Bink naar hem uithaalt weet Splinter zijn markering te krijgen. Hij is nu een prooizoeker en mag op naamjacht! Kalle die tussen de twee ruziënde ratten sprong is nu ook gemarkeerd, hij mag zeer tegen zijn zin in, mee met Splinter. De Leider van de Doornhaag, hun woonplaats, waarschuwt de jonge ratten dat ze niet in Drasland mogen komen. Hij adviseert ze:


'Jaag dapper, ontdek het onbekende, maar blijf op ons terrein. Jullie weten dat jullie niet op Drasland mogen komen.' Hij keek de jongelingen streng aan. 'Haal je buit op, verdien je naam. Gedraag je als een edele rat van onze clan. Of sterf eervol, dan zal de Stroper je naar het Land van Botten leiden. [...] 'Maar keer je terug zonder respect te hebben verdiend, dan zal je als zwoeger leven, zonder dat de clan zich om je bekommerd. [...] Wegblijven is dan misschien nog beter. '


Er hangt dus behoorlijk veel van de naamjacht af. Kalle wil helemaal nog niet op jacht maar hij heeft nu eenmaal aan zijn Moeders beloofd op Splinter te letten. En zo begint het enorme avontuur van de twee rattenbroertjes, een avontuur dat enorme impact op hen beiden zal hebben.

Splinter is zo roekeloos dat hij hun leven én het leven van de clanleden meerdere keren in gevaar brengt. Splinter denkt niet na, hij handelt eerst en ziet dan pas de consequenties. Alles moet gaan zoals hij het wil en Kalle laveert er tussendoor. Hij strijkt dingen recht door te praten. Kalle is namelijk totaal geen vechter maar wel heel goed gebekt. Hij weet tot ergernis van Splinter vaak de goede toon te treffen zodat diverse zeer hachelijke situaties met een sisser aflopen.

Ondanks dat Splinter hem naar oorden voert waar hij niet wil zijn, heeft Kalle diep in zijn hart te doen met zijn spierwitte broer, die altijd met argwaan bekeken wordt. Splinter wil zo vreselijk graag een heldennaam verdienen. Dan zal hij eindelijk met respect behandeld worden. Dat zijn broer Kalle eigenlijk meer respect verdient, ontgaat hem volledig. Splinter gaat maar door, het verboden Drasland lokt... Het gevaar dreigt en wordt steeds groter. Zullen ze het eigenlijk wel overleven? Zullen ze hun naam uiteindelijk wel krijgen?

Tom Moorhouse weet het leven van de ratten zo te beschrijven dat je volledig opgaat in hun manier van leven en als het ware meerent door de gangen en onheilspellende oorden. Je haren gaan bijna ook overeind staan als er gevaar dreigt en meerdere keren zit je met gekromde tenen als Splinter weer een domme stunt uithaalt. En Kalle... Kalle sluit je in je hart. Je zou willen dat je hem écht kende, dat het je vriend was.
Kortom, prachtig, ontroerend én spannend boek. Grote aanrader. Vooral lezen!


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789050116114 | Hardcover | 251 pagina's | Uitgeverij KNNV | april 2017
Met fraaie zwart wit illustraties van Sonja Evers | Mooi vertaald door Aiméé Warmerdam | Leeftijd 10+

© Dettie, 8 september 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER