jeugd 10-12 jaar

Mirjam Oldenhave

Donna Lisa


Donna en Lisa zijn dikke vriendinnen. Daar komt niets of niemand tussen.. Of toch?


Lisa vertelt het verhaal. Hoe het spelletje dat ze samen spelen, waarbij ze elkaar om de beurt uitdagen om iets geks, of gevaarlijks te doen, gevolgen heeft die ze beiden nooit verwacht hadden.
Een piercing laten zetten, of midden in de nacht naar je vriendin sluipen, dat is onschuldig bij wat Donna dan vraagt aan Lisa. Ze moet het schlemieltje van de klas, Tonnie, vragen om verkering..
Lisa vindt dat niet zo leuk, maar ja, zo'n uitdaging moet ook wel apart zijn, en al vindt ze Tonnie maar een akelig, vies ventje, ze doet het. Maar Tonnie's reactie is onverwacht: hij is erg blij, en overlaat Lisa met attenties. Eigenlijk vindt ze dat heel lief, en dus kan ze het niet meer over haar hart verkrijgen om het uit te maken. Maar dat vertelt ze Donna niet.
Als je dan met alle betrokkenen een hele week bij elkaar in de klas zit, dan is het wel duidelijk dat dit zo niet goed blijft gaan.


Een ontroerend boek, hoewel het tegelijk weer een echt 'Oldenhave'- verhaal is. Een verhaal dat je meesleept, met een boodschap die er niet al te dik boven op, ligt, maar die je toch wel mee krijgt.
Een van de mooiste...


Hardcover | 128 Pagina's | Unieboek ISBN10: 9026992300 | ISBN13: 9789026992308 Leeftijd: 10-12 jaar

© Marjo, september 2007

Reageren? Klik hier!

 

Belly B.


Demi en Tiara, twee vriendinnen, lopen over het schoolplein te praten over de spreekbeurt waar Demi erg tegenop ziet, omdat iedereen dan naar haar gaat zitten lijken. Een vrouw komt op hen af, en zegt dat ze van een castingbureau is. Tiara is meteen gespannen, zij staat immers ingeschreven bij zo'n bureau!
Maar de vrouw geeft Demi een kaartje en kijkt niet naar Tiara om...
Het is het begin van het einde van een vriendschap, en het begin van een heel nieuw leven voor Demi. Ze wil eigenlijk helemaal niet bellen naar het nummer op dat kaartje, maar haar oudere broer zit haar achter de vodden en zo belandt ze uiteindelijk in de studio, waar gekeken zal worden of ze inderdaad de persoon is naar wie men op zoek was...
Demi beleeft een spannend avontuur, krijgt nieuwe vriendinnen, wordt verliefd, en ontdekt haar talenten.


Als je dit zo vertelt en je ziet de voorkant van het boek, dan krijg je al gauw de indruk dat het een eenvoudige chicklit is voor tieners, maar het is meer dan dat. Mirjam Oldenhave pakt weer een thema aan dat menig tienermeisje zal aanspreken: hoe hou je als je onzeker en verlegen bent, staande in de Grote, Brutale wereld om je heen en blijf je toch jezelf?
Haar hoofdpersoon Demi is geen oppervlakkig meisje dat alleen geïnteresseerd is in uiterlijk en jongens, ze heeft oog voor haar omgeving en begrip voor anderen. En langzamerhand ook voor zichzelf.
Een psychologische chicklit dus.


Hardcover | 124 Pagina's | Uitgeverij Ploegsma ISBN10: 902161877X | ISBN13: 9789021618777 Leeftijd: 10-12 jaar

© Marjo, juli 2007

Reageren? Klik hier!

 

Pizza Pikante
Met tekeningen van Wilbert van der Steen


Afra wil niet op zeilkamp of ponykamp, ze logeert liever bij haar oma. Toch had ze niet kunnen voorzien dat deze vakantie zo spannend zou worden!
Als ze met oma een horloge op gaat halen doet de klokkenmaker heel vreemd... hij is angstig en vraagt om hulp. "neem die twee dingetjes mee,' zegt hij, "die moeten hier weg. Neem ze alsjeblieft mee en praat er met niemand over. Denk erom, in geen geval de politie bellen!"
Hij is nog niet uitgesproken of er komt een kleine man met een puntsik de winkel binnenrennen en die roept heel hard: "waar zijn ze?"
Afra wordt er bang van, maar oma blijft rustig en vraagt om haar horloge. Dat krijgt ze mee, en nog een doosje.
Als ze dat thuis openmaken blijken er twee poppetjes in te zitten, en een afstandbediening. De poppetjes kunnen bewegen... maar dat is dus wat die vreemde man wilde hebben! En ja hoor...
er volgt een spannend avontuur, waarbij Afra hulp krijgt uit onverwachte hoek. De knappe pizzakoerier Vigo staat op het juiste moment voor de deur...

Dit is een leuk avonturenverhaal, met leuke tekeningen van Wilbert van der Steen.
Geen poespas, simpel en direct. Leuk om voor te lezen en leuk om zelf te lezen...


Hardcover | 95 Pagina's | Unieboek ISBN10: 9026992823 | ISBN13: 9789026992827 Leeftijd: 10-12 jaar

© Marjo, augustus 2007

Reageren? Klik hier!

 

Ik, ik!


Julia woont alleen met haar vader. O ja, en met Mick, de afgekeurde blindengeleidehond, die haar beschermt tegen onheil. Als haar vader bijvoorbeeld een glas laat vallen in de keuken, gaat de hond zo liggen dat Julia de keuken niet meer in kan..tot haar vader het glas heeft opgeruimd.
Het is vakantie, en Julia zoekt haar vriendin Britt op. Die woont in hetzelfde huis, maar een ander appartement. Als ze in het park zijn, ontmoeten ze een jongen die bepaald niet verlegen is. Reggie heet hij, en hij is weg van de hond... als Julia hem in een opwelling vraagt om te komen eten, doet hij dat. Julia's vader gaat die avond op stap met zijn nieuwste vriendin. Hij heeft Julia in zijn eentje opgevoed, haar moeder is gestorven in het kraambed. Ze waren niet getrouwd, maar hij had haar wel beloofd dat als er iets zou gebeuren hij hun kind in huis zou nemen, al was hij pas twintig.
De ouders van haar moeder willen geen kontact omdat ze dan teveel herinnerd worden aan de dood van hun dochter. Ze hebben het goed samen, maar als die avond Reggie komt en vragen stelt, beseft Julia dat er iets in het verhaal van haar vader niet klopt. Ooit heeft ze hem namelijk over de telefoon horen zeggen:
"als alles anders was gelopen, dan had ze nu een vader en een moeder en een zus gehad."
Doordat Reggie aandringt en ook Britt meer wil weten, vraagt Julia het haar vader. Maar die draait eromheen, geeft vreemde antwoorden. Daar kunnen de kinderen het niet bij laten zitten, en verder speuren leidt tot de ontdekking dat Julia een tweelingzus heeft, en dat die in Nijmegen woont. Het is vakantie, Britt heeft een broer in Nijmegen, logisch toch dat ze gaan zoeken??


Mirjam Oldenhave vertelt een leuk en spannend verhaal dat helemaal past bij de fantasie van een kind. Zomaar een tweelingzus hebben, dat is reuze leuk toch?
De feiten zijn misschien niet helemaal realistisch, maar dat hindert niet. Het is wel overtuigend verteld, en er zit veel humor in. Erg leuk boek.


Hardcover | 128 Pagina's | Unieboek ISBN10: 9026995504 | ISBN13: 9789026995507 10-12 jaar

© Marjo, juli 2007

Reageren? Klik hier!

 
Lief, liefde, geliefd


De titel vond ik eerst maar raar, maar als het wordt uitgelegd in het boek dan is het ineens heel logisch, en leuk gevonden. Ik verklap het verder maar niet.
Het verhaal gaat over een meisje dat erg bitsig is, en steeds maar rotopmerkingen maakt tegen iedereen. Daar is natuurlijk niet iedereen van gediend, sommigen zijn zelfs zo gevoelig dat ze bang zijn voor die kattenkop. Jessy is er daar een van. Maar ze krijgt er zo schoon genoeg van, dat ze ineens in opstand komt en er ook nog in slaagt andere kinderen uit de klas, die zich het slachtoffer van Samira's opmerkingen voelen. Ze bedenken een plannetje om wraak te nemen. Alleen al daardoor groeit Jessy's zelfvertrouwen zo dat ze contact durft te maken met de knapste jongen van de klas. En ze wordt verliefd.


Het verhaal wordt om en om verteld door de pester en haar slachtoffer, en langzaam zie je hoe de rollen omgedraaid worden. En alles blijkt niet zo te zijn zoals het er uit ziet.
Weer een mooie manier om kinderen toch iets duidelijk te maken. Iets wat ze vast wel weten, maar o zo moeilijk is om ernaar te leven: dat iedereen, maar dan ook iedereen de moeite waard is!


ISBN-13: 9789021617299 100 pagina´s 2006 | Uitgeverij Ploegsma

© Marjo, oktober 2007

Reageren? Klik hier!

 

Wedden van wel!


Floor moet op een school voor moeilijk lerende kinderen invallen. Ze wordt er ontvangen door een hork van een directeur, die haar bijna onbeschoft doorschuift naar een andere juf, die haar wel zal rondleiden. Als juf Mieke hoort voor welke klas Floor komt te staan, doet ze erg meelevend en wenst haar sterkte.
Nou, dat gaat hier lekker, denkt Floor, als ze het klaslokaal ingaat.
Op haar bureau ligt een lijstje met pasfoto's: vijf meiden en vier jongens.
"Ze zou ijzig streng zijn, geen millimetertje ruimte geven. En dan, als het goed ging, de teugels voorzichtig laten iets vieren. Kom maar op probleemklasje!"
Dat het helemaal niet zo zal gaan, dat snap je wel...
De kinderen zijn totaal niet gemotiveerd, maar dan ook totaal niet! Ze hebben een eigen manier bedacht om de dag een beetje leuk door te brengen. Maar Floor loopt niet weg zoals haar voorgangers, ze zoekt een manier om tot de kinderen door te dringen...


Het verhaal wordt vooral verteld vanuit het gezichtspunt van Floor, maar ook een van de leerlingen is regelmatig de verteller. Behalve duidelijkheid krijgt het verhaal zo ook meer swung: aan de ene kant heb je de onzekerheid en de koppigheid van Floor, aan de andere kant zie je dat de kinderen best wel willen maar niet bepaald overlopen van vertrouwen aan hun eigen kunnen en aan onderwijzers in het algemeen.
Er zit spanning in, humor, en zelfs amor doet zijn best...


Hardcover | 128 Pagina's | Unieboek ISBN10: 9026993943 | ISBN13: 9789026993947 Leeftijd: 10-12 jaar

© Marjo, september 2007

Reageren? Klik hier!

 
Niet verder vertellen


Op een dag moet Jana onder schooltijd naar huis omdat ze haar gymspullen vergeten is. Maar als ze later die dag moet gymmen, staat ze daar toch in haar onderbroek, en ze is helemaal over haar toeren. Wat is er gebeurd? Toen ze thuiskwam zag ze door het raam hoe haar moeder stond te zoenen met een wildvreemde man!
Ze zegt niets, tegen niemand, maar als dan een meisje uit haar klas haar vertelt dat ze Jana's moeder gezien heeft met Willem, dan moet Jana de feiten onder ogen zien. Haar moeder gaat vreemd. Misschien gaat ze wel scheiden! Ze haat die Willem!!
Nu heeft haar moeder dat weekend een uitstapje: ze gaat met een vriendin naar een Waddeneiland. Ja ja, denkt Jana, -maar ze zegt niets- met een vriendin, met die Willem zeker. Nou, dat gaat mooi niet gebeuren! ..en samen met haar vriendinnen bedenkt ze een plan. Ze gaan Willem ontvoeren!
Dat alles niet zo loopt als ze gedacht had, dat is duidelijk. Eerst al wachten er verschillende probleempjes, zoals een jongere zus die onverwacht langskomt.
En Willem reageert helemaal niet zoals verwacht!
En waar is haar moeder, die gewoon vertrokken is, nu gebleven?


Een ontzettend leuk verhaal. Mirjam Oldenhave weet de grappigste toestanden te bedenken, die toch ook steeds een ondertoon van ernst hebben. Dat de kinderen in deze situatie verzeild raken komt immers alleen doordat Jana absoluut niet wil dat haar ouders gaan scheiden. Een klasgenootje, die het weten kan, zegt: je kan ze toch niet tegenhouden, ze doen gewoon wat ze zelf willen...
Het is erg knap om een serieus probleem op deze manier aan te pakken, want het levert een komisch en spannend verhaal op, terwijl de onderliggende 'boodschap' niet verdwijnt.


Hardcover | 90 Pagina's | Uitgeverij Ploegsma Verschenen in: 2005 ISBN10: 9021616289 | ISBN13: 9789021616285
Leeftijd 10-12 jaar

© Marjo, juli 2007

Reageren? Klik hier!

 
P.S. ik ben uw dochter
Mirjam Oldenhave & Jacques Vriens


Sonia is een meisje van dertien, zij was thuis onhoudbaar, en woont nu in een "soort kostschool" voor meisjes. Thuis, dat was zijzelf met haar moeder.
Vader is van hen weggegaan toen Sonia drie was.
Zij komt erachter dat haar maatschappelijk werkster ook contact heeft met haar vader, en op een dag schrijft ze hem een brief:


"Beste meneer Overkamp,

Sinds ik weet dat u nog bestaat moet ik constant aan u denken. Niet benauwd krijgen! Ik wil u alleen maar één keer schrijven. Ik ben nu dertien en alles gaat erg goed met mij. In woon op dit moment in de Klepper. Dat is een soort kotsschool voor meisjes. Hiet is hier ontzettend gezellig. U moet niet bang zijn dat ik iets van u wil hoor! Ik ben geen opdringerig type. Ik hoop dat het met u ook goed gaat.

Daag, de hartelijke groeten van Sonia.

PS 1 Ik zie nu pas dat er kotsschool staat in plaats van kostschool. Dat was niet expres!
PS 2 Ik ben uw dochter


Deze brief wordt gevolgd door vele anderen, over en weer. Eerlijke brieven die de kwetsbaarheid van zowel vader als dochter niet verbloemen. Ze lijken op elkaar, uiterlijk, maar ook qua karakter. Beiden hebben problemen, en ze vinden steun bij elkaar.
Vader Ties drinkt, maar hij doet hard zijn best om toch een soort vader te zijn voor Sonia. En Sonia accepteert hem met al zijn gebreken. Op een dag wordt de jeugdinrichting opgeheven, zou Sonia nu bij haar vader kunnen gaan wonen?


Ik heb begrepen dat Oldenhave en Vriens ieder een rol op zich namen en zo elkaar de brieven schreven die dit boek vormden. Origineel en geslaagd!
Een krachtig boek.


ISBN 9026997981 Gebonden, 128 pagina's Verschenen: juni 2004 Unieboek/van Reemst
leeftijd 12+

© Marjo

Reageren? Klik hier!