jeugd 10-12 jaar

Erik Horn

altWolkenkinderen
De voorganger
Erik Horn


‘Die voorspelling zegt dat er in tijden van grote nood en ziekte – een tijd van diepe duisternis- een verlosser uit het wolkenveld zal komen om ons de weg te wijzen.’


Voor een jeugdboek zijn drie ingrediënten noodzakelijk: het moet realistisch blijven, er moet spanning in zitten en vooral ook humor.
Verder staat het de schrijver vrij er een potje van te maken en dat doet Erik Horn dus ook. Dat is zeker niet negatief bedoeld, want ik ben dol op potjes, zolang die drie belangrijke ingrediënten er maar in zitten!
De hoofdpersoon is de 13-jarige Ramik. Hij is een elf, en woont  op het wolkeneiland.
Als Ramik een vliegtuig ziet, door een gat in de wolken, en dat aan zijn vader vertelt, beseft hij niet wat voor gevolgen zijn opmerkzaamheid zal hebben.


‘De wolkenmassa leek er aangetast. Van heel dichtbij zag het er uit of iemand voor de grap met een stevige pin gaten had staan prikken in de wolkenmassa en ze daarna tot de randen toe gevuld had met vies spul. Smerige, donkere smurrie… De stank die er uit opsteeg, was vreselijk.‘

De raad besluit dat er iets aan gedaan moet worden, en Ramik wordt tot zijn grote verbazing naar de aarde gestuurd. Met Esmee, een van de Wolkenkinderen - een speciale groep elfen, die magische krachten hebben - en met een geheimzinnig wezentje dat zich Sloef noemt, en graag opschept, vertrekt hij.
Ze landen op aarde, en ontdekken behalve de oorzaak van de vieze ‘gaten’, ook hun eigen krachten.
Intussen is er op aarde nog een derde personage dat een rol zal spelen: Izabel, een wees, nog niet zo lang opgenomen bij twee idealisten. Bram en Anne wonen in het bos, en willen al snel hun pleegkind niet meer kwijt, al kan ze blijkbaar niet praten.


Het lijkt de bedoeling dat er meer boeken komen. De titel is dan ‘de voorganger’, de serie ‘Wolkenkinderen.’
Ik kijk er naar uit, want ik zei het al: het is een heerlijke mix met van alles, ook nog verteld op een manier die de spanning vasthoudt: er zijn twee tot drie verhaallijnen, er soms worden er sprongen in de tijd gemaakt, waardoor dan weer een flashback nodig is, dat werkt prima!
Sloef doet denken aan Dobby uit de Harry Potter-reeks. Het gaat over de strijd tussen goed en kwaad, er zijn toverstenen en er spelen elven met magische krachten mee, die communiceren in een binnentaal: het fantasy-element. Dat overheerst misschien wel, maar er is meer.
Het thema is milieuvervuiling, en de strijd daartegen vormt een ecothriller. Er zit een snufje science-fiction in, wat romantiek, en Alice in Wonderland is vast ook een geliefd boek van de schrijver!
En dan nog wat ik allemaal gemist heb!
Een sausje humor er overheen: kinderen moeten dit wel mooi vinden! Ze zouden zelf vast wel in de huid van een van de hoofdpersonen willen kruipen!


ISBN 9789051162837 | paperback |250 pagina's | De Vier Windstreken | september 2012
Leeftijd: 11 +

© Marjo, 2 december 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER