jeugd 10-12 jaar

Herman Van Campenhout

Voetballen of vechten?
Herman Van Campenhout

Dit boek vertelt een waar gebeurd feit uit de Eerste wereldoorlog.


1914, Kerstnacht: Duitse soldaten waren al een paar dagen bezig kerstbomen neer te zetten, en lampionnen. En als ze beginnen te zingen, herkennen de Engelse soldaten kerstliedjes. En ze zingen mee. Het duurt niet lang of aan beide zijden klimmen de mannen uit de loopgraven en vieren gezamenlijk Kerst.
Herman Van Campenhout laat zijn hoofdpersoon 'natuurlijk' een Britse soldaat zijn. Frank is een jonge man, die vrijwillig de oorlog in gegaan is, omdat hij net als de anderen dacht dat het maar een paar maanden zou duren. En hier zitten ze. En ze slagen er niet in de Duitsers te verjagen. In die wonderlijke kerstnacht beseft Frank - net als de anderen - pas echt dat die Duitsers ook jonge mannen zijn.


'Frank wist niet goed wat hij er van moest denken. Hij had mee gevoetbald, hij had een druppel van hun schnaps gedronken, hij had naast de grijze jongens gezeten en gelachen om de grappen die ze in gebroken Engels vertelden. Ze hadden zich samen vrolijk gemaakt om hun officieren en onderofficieren. Enkelen hadden zich al gespecialiseerd in het imiteren van hun overste en lieten de geschreeuwde bevelen overgaan in  hondengeblaf. Soldatentoneel werd aangemoedigd achter het front, maar Frank wist zeker dat dit soort satire nooit de censuur van de officieren zou overleven. De Duitsers met wie hij gesproken had, waren doodgewone jongens en niet de Barbaarse geweldenaars die de Europese beschaving wilden vernietigen. '


Hij heeft er Johannes ontmoet, een Duitse jongen, waar het wonderwel mee klikte. Maar als hij op een moment dat de officieren hun soldaten weer in de hand beginnen te krijgen - zij veroordelen deze verbroedering natuurlijk! - weer met Johannes staat te kletsen, is er ineens die kogel. Johannes valt neer, Frank wordt teruggetrokken in de loopgraven, en de oorlog begint weer. Frank ziet steeds het lichaam van de Duitser liggen, en hij wil weg. Hij moet het verhaal van de kerstnacht gaan vertellen in Londen, hij moet een eind maken aan deze oorlog.
Maar op het moment dat hij weet weg te sluipen, tekent hij zijn eigen doodvonnis. Deserteurs werden gefusilleerd. Door hun eigen kameraden.
Zo vertelt Van Campenhout over nog een gewoonte binnen het Britse leger. 
De naam Hitler komt voor, en hier vind je citaten van soldaten die gevoetbald hebben met de vijand.
Het is geen dik boek, en ook de manier van vertellen is niet ingewikkeld. Een prima boek voor de jeugd om kennis op te doen over de eerste
wereldoorlog.


ISBN 90 5908 199 4 Hardcover 80 pagina's | Davidsfonds | oktober 2006 Vanaf 12 jaar

© Marjo, 4 augustus 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER