jeugd 10-12 jaar

Moony Witcher

Serie Morga De tovenares van de wind
deel 1
De Windheks

‘De wind waait,
verandert de dingen moeiteloos,
en elke steen wordt een prachtige roos’


Gelukkig is dit fantasy. Of is het sciencefiction? Het is een beetje een mengeling, sciencefantasy dan. Het verhaal speelt zich af op een planeet, ver van ons zonnestelsel, over zo’n 500 jaar.
Emios is de plek waar 100 geleerden en wetenschappers naar uitgeweken zijn toen de aarde ten onder ging aan nucleaire straling en chemische bommen. Met uitzondering van de honderd uitverkorenen en 1000 mensen die hen tot slaaf zouden dienen, is de mensheid vernietigd. De honderd Fhars zijn leerlingen van Dan Fhar, een adept van de magische alchemie. Hij instrueert zijn mensen het DNA te wijzigen zodat de menselijke geschiedenis zich nooit zal kunnen herhalen. Dwaasheid, liefde, tederheid en lichtzinnige gevoelens, zij zijn de grondslag van het kwaad. Als een kind geboren wordt met het foute DNA moet het ter dood gebracht worden.
Kinderen worden kunstmatig gemaakt, bepaalde vrouwen, de Gestaalsen, mogen baren. De Fhars zijn de vader. Hun kinderen kennen hun ouders niet, en met een DNA zonder gevoelens hebben ze daar ook geen behoefte aan. Sommigen werken alleen maar, een aantal vrouwen mogen de kinderen krijgen, en de sterkeren zijn voor de bewaking.


Maar dan wordt Morga geboren. En zij is de dochter van een vooraanstaande Fhar en een zeer mooie Gestaalse. Deze twee hebben elkaar ontmoet en zijn tegen de voorschriften in verliefd geworden. Morga had dood moeten zijn, maar zij is ondergebracht bij de witte Bramante, een hoogstaande Fhar. En als ze twaalf jaar is, hoort Morga over haar afkomst. En over de voorspelling die zij waar zal maken. Van de Bramante heeft Morga veel magische kunsten geleerd, ze is de windheks. Zij is ook een eigenzinnig meisje dat zich niet zomaar in een hoekje laat drijven, en als zij eenmaal vrienden gevonden heeft, zal ze alles op alles zetten om haar wereld weer te laten genieten van liefde. Maar dan krijgt ze de machtige Fhars tegenover zich.


Dit gegeven is voldoende voor een spannend avontuur, en dat is dit boek dan ook. Opgevrolijkt door mooie tekeningen, misschien een beetje kinderlijk bij een verhaal als dit, maar wel romantisch. En tenslotte is het de romantiek die Morga terug wil!
Er staat een intrigerende opdracht voor in het boek: ‘aan Morga, die ik echt gekend heb’. Maar ja, die vraag wordt natuurlijk niet beantwoord.
Wat is er nog meer: op de binnen- en buitenkant een kaart van de planeet Emios. Bijvoegsels met een woordenschat’, informatie over de planeet, met een aardrijkskundige uitleg: wat voor plekken, wat voor klimaat, dat soort dingen. Het Rode Schrift van Morga is er bijgevoegd, waarin zij gedichten schrijft, en nog veel meer over magie.
Het is een boek waar aandacht aan besteed is, en daarom is het jammer dat het eigenlijk een ongeloofwaardig verhaal is. Het verhaal over de voorspelling is erg doorzichtig, en dat andere jongeren, met het goede DNA zomaar mee gaan in Morga’s plannen, dat klopt ook niet.
Maar zouden de kinderen die dit lezen daar last van hebben? Ik denk het niet. Het is namelijk heel meeslepend verteld, het is spannend, en lekker magisch. Gewoon leuk!
En dan heb ik het nog niet eens gehad over de bijzondere dieren die een rol hebben in het verhaal.


ISBN 9789078345466 | hardcover |424 pagina's | Baeckens Books | augustus 2011
vertaald uit het Italiaans Illustraties van L. Cavallini Leeftijd vanaf 10 jaar.

© Marjo 26 september 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER