jeugd 10-12 jaar

Anneke Scholtens

Eerlijk gevonden!
Anneke Scholten


Het eerste bijzondere aan dit boek is al dat het speelt in Japan, in Tokyo om precies te zijn. Dat zie je niet vaak in jeugdboeken.  Het verhaal begint met een krantenartikel waarin verteld wordt dat er iemand is die zomaar geld weggeeft. In een toilet van een overheidsgebouw werden enveloppen gevonden waar verschillende bedragen in zaten, en een briefje met de opdracht dat men er iets leuks of goeds mee moest doen. Wie de gulle gever is, dat weet men niet.


Dit verhaal is opgepikt door Anneke Scholtens. Zij heeft er een mooi verhaal van gemaakt.
Ze laat dat door steeds wisselende personen vertellen, de vinders, de gever en nog een paar mensen.
De belangrijkste hiervan is Kenshin. Hij moet bij zijn vader op kantoor komen, omdat hij een slecht cijfer heeft gehaald op school. Als hij eerst even naar de wc gaat, vindt hij een enveloppe met geld, met een briefje. Iets goeds doen? Nou dan weet hij wel wat:  hij wil wel een feestje wil geven voor zijn klasgenoten, die allemaal zo hard moeten werken. Als hij aan Linda vertelt wat er is gebeurd, gaat zij op zoek.
Ze wil ook wat geld, want ze wil een nieuwe cd-speler. Maar degene die actief zoekt, vindt natuurlijk niet. Chika dan weer wel, bij haar in de flat zijn enveloppen in de bus gestopt. Maar zo vreemd: bijna iedereen levert het geld snel in bij de politie! Ze worden er bang van, zomaar van een onbekende geld krijgen, dat kan niet. Want wie die rare persoon? Wat bezielt hem of haar?


Het is een mooi sprookje in een modern jasje. En passant wordt er het een en ander verteld over hoe de Japanse cultuur in elkaar zit.
Een mooi verhaal, dat een deel is uit de serie 'Nieuws!'*, waarbij een krantenartikel het uitgangspunt is voor een verhaal. Dit verhaal is onafhankelijk van de andere te lezen. Ik neem aan dat ook de andere boeken uit deze serie een duidelijke bladspiegel hebben. Ieder hoofdstuk begint met een fotootje van de verteller. En er staan nog meer mooie zwart-wittekeningen in. Die zijn van Pauline Oud.


ISBN 9789048705276 | hardcover | 115 pagina's | Zwijsen-Algemene Uitgaven | april 2010
Leeftijd 10-12 jaar

© Marjo, 11 maart 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER