jeugd 10-12 jaar

Anne Provoost

http://www.anneprovoost.com

 

De arkvaarders


Eén ding is zeker, ik had dit boek niet willen missen.
Ik heb het originele Bijbelse verhaal er nog eens op na gelezen, (een geïllustreerde versie uit 1922). Provoost houdt zich niet helemaal aan de feiten uit dat verhaal, maar hét grote verschil zit hem in het uitgangspunt. Niet God (de Onnoembare) of Noach (de bouwheer) zijn de hoofdpersoon.


De vertelster is een meisje uit een ander volk, uit Kanaan, zij is donker van huidskleur, met totaal andere gewoonten en zeden dan die het volk van Noach heeft.
Zij ziet hoe midden in een woestijn een groot schip gebouwd wordt. En verbaast zich. Haar vader verbaast zich ook, maar aangezien hij van beroep scheepsbouwer is, stelt hij niet al teveel vragen, maar biedt zijn diensten aan. Beroepseer.
Re Jana, het meisje, verzorgt haar moeder: die is verlamd en ligt op een berrie. Ze is mooi beschilderd, en wordt gewassen en ge-olied door Re Jana, die niet genoeg heeft aan één lichaam om te verzorgen, en haar diensten aanbiedt aan de jongste zoon van de Bouwheer, Cham. Ze worden verliefd, maar Cham moet trouwen met iemand van zijn eigen volk. Chams broers, Sem en Japhet, willen wel door haar gewassen worden, maar geven geen vriendschap.
Het duurt lang voor Re Jana en haar vader te weten komen dat de bouwheer een opdracht heeft gekregen van de Onnoembare: een schip bouwen voor hem en de zijnen, en voor alle dieren. Als het klaar is zal de regen komen..Eén van de dingen die nog steeds niet in orde is, is het drinkwater..Re Jana heeft een bron, maar wil niet openbaar maken waar die is. Op het moment dat ze dat wel moet, is zij ook vastbesloten om mee te gaan op het schip...


Er gebeurt heel veel in het boek. Rondom het simpele verhaal van Noach heeft Provoost een complete roman geschreven. Noach is wel de uitverkorene, maar Provoost laat hem een zwakkeling zijn, lichamelijk, maar ook sociaal. De zonen zijn ook al niet veel soeps. Cham is nog de beste, maar ook een twijfelaar. Waarom zou Provoost dit zo gedaan hebben?


Uitgever Querido Kinderboek ISBN 9021479583 Verschijningsdatum 9/2001 Bindwijze Paperback Aantal pagina's 296 blz.
vanaf 12 jaar

© Marjo, april 2005

Reageren? Klik hier!