jeugd 10-12 jaar

Anja Portin

Radio Popov
en de Vergeten Kinderen
Anja Portin


Alfred kent weinig liefde in zijn jonge leventje. Zijn moeder is verdwenen en zijn vader is haast nooit thuis, hij moet altijd weg voor zijn werk. De enkele keer dat hij wél thuis is dan slaapt hij of staart afwezig voor zich uit. Hij spreekt zijn zoon zelfs aan als 'de jongen'. Hij zegt bijvoorbeeld 'Moet de jongen niet naar bed?' 'Heeft de jongen hard gewerkt op school?'


Meestal laat zijn vader als hij weer weggaat wel geld achter voor eten maar dit keer is hij zelfs dát vergeten. Dus leeft Alfred op koekjes, pasta en augurken. Door de honger lukt slapen ook niet goed. Dus slaapt hij maar overal in huis, zoals op de deurmat, achter de deur. Hij moet er soms erg van zuchten.
Is het door dat diepe zuchten dat op een avond een krant bezorgd wordt met daarin een appel en een boterham? Als Alfred gauw gaat kijken wie dat bezorgde is diegene al weg.


Toch komt Alfred erachter wie het is. ze heet Amanda en bezorgt bij meerdere 'vergeten kinderen' een krant met appels of brood. Alfred mag zelfs mee met Amanda en vanaf die dag verandert alles voor de jongen. Hij vindt het heerlijk in Amanda's 'appelhuis'. Hij geniet van de eigenwijze raaf en bijzondere kat, maar vooral van de gezelligheid en aandacht die hij van Amanda krijgt. Als ze een keer het woordje 'wij' uitspreekt, waarmee ze hem en haar bedoelt, smelt Alfred helemaal. Hij hoort ergens bij!
De jongen heeft eindelijk een echt thuis gevonden.

Op zolder vindt hij een oude radio, die ooit door Aleksander Stepanovitsj Popov gemaakt was. Door toeval ontdekken ze dat het ding nog werkt! En dat is het begin van Radio Popov die geheime radio-uitzendingen verzorgt voor andere Vergeten Kinderen.
Het blijkt een succes. Alfred vindt het fantastisch en geniet van zijn nieuwe leven. Maar wat zal er gebeuren als zijn vader weer thuis komt? Zal hij eigenlijk wel opmerken dat zijn zoon er niet is?


Het is een heerlijk verhaal en je zou gelijk ook willen intrekken in het bijzondere roze huis met rondom een appelbomentuin. Het leven is goed daar.
Het boek heeft ook
in 2020 de Junior Finlandia-prijs gewonnen - de belangrijkste literaire prijs in Finland. Toch waren er ook delen in het verhaal die in mijn ogen een beetje schuurden zoals het recept dat Alfred doorgeeft via Radio Popov. Dat is veel te ingewikkeld voor kinderen die het zonder hulp van ouders moeten stellen. Sowieso zijn de uitzendingen van Alfred niet echt makkelijk en ook hoe hij alles verwoord, is voor luisterende kinderen denkelijk lastig te volgen.
Maar voor de rest is het een enorm hartverwarmend verhaal, dat misschien ook ouders aan het nadenken zet. Is al dat werken eigenlijk wel zo belangrijk?


Popov (1859-1906) was overigens een Russisch natuurkundige die vooral in het Oosten bekend werd als "vader" van de radio.


ISBN 9789021682501 | Hardcover | 280 pagina's | Ploegsma | 16 februari 2022
Vertaald door Petri Hoogendijk | met afbeeldingen van Jade van der Zalm | Leeftijd 10+

© Dettie, 5 november 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER