jeugd 10-12 jaar

Henry Lloyd

Flin of de verloren liefde van een eenhoorn
Henry Lloyd


Op een dag gebeurde het. Twee grote gele klauwen grijpen het kleine baby'tje dat tussen zijn slapende ouders ligt en daar gaat hij, de lucht in. Het kindje wordt meegenomen naar het nest om als voer te dienen voor de jongen van de arend. Maar de jongen zijn verdwenen en dan ziet de arend de opengesperde mond van de baby... Net een bekje zoals zijn eigen kinderen hadden. En zo komt het dat Flin opgroeit in het nest van de twee arenden. Hij spreekt hun taal en kan alles wat zij kunnen behalve... vliegen. Maar baby's worden groot en rond zijn vijfde jaar is Flin zijn nest uitgegroeid en belandt met een smak op de grond.


Daar hipt hij net als zijn arendouders door het bos en ontmoet op gegeven moment Momo de tweekoppige dwerg en daar mag hij heel blij mee zijn. Deze dwerg - die constant in conflict is met zijn andere ik - leert Flin alles wat de arenden hem niet kunnen leren.
De jaren verstrijken en dankzij Momo leert Flin lopen als een mens, ziet Flin in het meer zijn spiegelbeeld, proeft hij voor het eerst bessen, paddenstoelen en vruchten, leert hij vuur maken etc. Ook vertelt Momo hem dat hij een mens is maar dat zegt Flin natuurlijk niets. Momo vertelt dat mensen in huizen wonen en de taal van Momo spreken. Dankzij die verhalen begint het te kriebelen bij Flin, hij wil die mensen zien, sterker nog, hij móet ze zien... Momo weet waar ze wonen maar de weg daarnaartoe is lang en gevaarlijk.


Natuurlijk gaat Flin toch op pad en Momo gaat mee ook al heeft hij niet veel op met mensen, dat zijn 'Klapperdarmen en koppoters, blinde koeien en blaasbalgen, over het algemeen…’. Vader en moeder arend houden vanuit de lucht alles in de gaten en zo begint het betoverende avontuur van Flin. Hij ontmoet Juniper, een eenhoorn, die zwaar verliefd is op Solange, een mensenmeisje, en als Flin haar gezien heeft, snapt hij dat helemaal... Solange is prachtig! De zeer bijdehante en zelfstandige Solange wordt de oorzaak van de vriendschap maar ook de aanleiding van het gekibbel en de jaloezie tussen Juniper en Flin. Maar ook vinden er dankzij Solange vele hachelijke ondernemingen plaats, inclusief een vuurspuwende draak en al!


Meer moet er niet verteld worden want dit boek moet je gewoon lezen. Het is een geweldig leuk, magisch, fantasievol sprookje met als fantastische hoofdrolspelers de lieve driftkikker Momo, de ijdele Juniper en de jonge ondernemende 'wilde' jongen Flin die in de loop der jaren ontdekt wie hij zelf is. Het verhaal sleept je zo mee dat je even weer op aarde moet belanden als je het boek uit hebt. Heerlijk!


- Leuk detail: Henry Lloyd en tekenaar Laurens Rawie blijkt een pseudoniem van een bekende Nederlandse schrijver/illustrator, wat later ook bevestigd is door de uitgever, maar wie dat is, dàt wilde uitgever niet melden, dus daar kunnen we met zijn allen fijn over speculeren. -


ISBN 9789045124100 | Hardcover | 336 pagina's | Querido | november 2019
Leeftijd 10+

© Dettie, 12 mei 2020

Lees de reactie op het forum en/of reageer, klik HIER