jeugd 10-12 jaar

Roel Verheggen

De zwarte hand
1. Schemertijdcodes
Roel Verheggen


Job wordt op straat aangesproken door een onbekende man. Die vraagt hem de weg en Job helpt hem. Pas later vraagt hij zich af: had die man geen telefoon zoals iedereen om het op te zoeken? En waarom droeg hij zwarte handschoenen?
Het is echt niet pluis: de volgende dag houdt dezelfde man hem staande, en hij blijkt van alles over hem te weten. Ook dat Job een zusje heeft met een licht verstandelijke beperking. De man dreigt Debbie iets aan te doen als Job niet doet wat hij zegt.
Hij moet dus wel. Het begint met een pakje wegbrengen, maar zijn taak wordt steeds groter. Nu krijgt hij er ook steeds meer geld voor, maar eigenlijk wil Job dit niet. Zeker niet als hij ontdekt dat het om drugs gaat!
Job is een doodgoede knul, hij gelooft niet in slechtheid maar hij mag natuurlijk ook de politie niet waarschuwen. Wat moet hij doen?


‘Job voelde zich allesbehalve blij. Er zat een dikke knoop in zijn maag. Dit was serieus mis. Hartstikke klote. Mama voelde dat er iets niet klopte. Het liefst zou hij nu direct alles aan haar vertellen. Maar dat kon niet. Na vanmiddag wist Job dat het geen loze dreigementen waren. De man met de zwarte handschoen was tot alles in staat. En Job zou er alles aan doen om Debbie te beschermen.
Zijn blonde dansende engeltje.’


En dan ontmoet hij Gabriël, een mysterieus figuur, die vertelt dat hij uit de schemertijd komt. Maar wat is dat dan? Heeft die Michaël daar ook mee te maken?
En wat moet Job met die ‘codes’ die hij krijgt?
Er zijn ook rollen weggelegd voor Yara, de grootste pestkop uit de klas, en voor Luc, een jongen die van een boerderij komt. En buurmeisje Sam is een lot uit de loterij. Want liegen en bedriegen, dat is niks voor Job. Hij wil weg uit deze situatie! Maar hoe?


Een spannend verhaal waar duidelijk uit blijkt hoe voorzichtig je moet zijn met sociale media.
Dat jongeren vaak de speelbal worden van kwaadwillende mensen, helaas is dat zo. Je kan niet voorzichtig genoeg zijn.
Job is voor het grootste deel het vertelperspectief, maar ook Arthur en Ron, beiden 'fout', mogen hun zegje doen.
Een actueel verhaal. Spannend en vlot geschreven. Er is een proloog met een stukje uit het boek van de Schemertijd. Een stukje tekst over Satan en het Goede, waarin Satan aankondigt dat hij zal proberen Job tot het kwade te verleiden.

Roel Verheggen (Lottum) is een duizendpoot. Hij begon met de PABO en studeerde daarna dwarsfluit. Ook deed hij de dirigentenopleiding en is vervolgens gaan zingen. Toen in 2020 de optredens niet meer door konden gaan, besloot hij een studie tot kindercoach te gaan doen en rondde die eind 2020 af. Maar corona was niet voorbij en dat gaf hem de tijd om dan eindelijk eens dat kinderboek te gaan schrijven.
De vierdelige serie ‘De geheimen van Schatterdam’ van Griebel, Vlievlug, Maanvonk en Zilverwind. Werd uitgegeven en nu is daar dan de nieuwe serie Schemertijdcodes.


Conz (Constantijn van Cauwenberge) heeft enkele illustraties gemaakt bij het verhaal.


ISBN 9789044849066 | Hardcover| 184 pagina’s | Uitgever Clavis | juni 2023
Leeftijd vanaf 11 jaar

© Marjo, 21 juni 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER