jeugd 10-12 jaar

J.K. Rowling

https://www.jkrowling.com

Zie ook de Leestafelrecensie over het script van het toneelstuk Harry Potter en Het Vervloekte Kind en de roman Een goede raad. J.K. Rowling schrijft thrillers onder naam Robert Galbraith

 

hspace="15"Fantastic Beasts and Where To Find Them
Het complete filmscenario
J.K. Rowling


New York, 1926: De douanebeambte die de op “dreuzelbestendig” afgestelde koffer van de Brit Newt Scamander doorzoekt, heeft niet in de gaten dat hij voor de gek wordt gehouden. De doodgewone inhoud van de koffer onthult niks verdachts. Beleefd wenst de beambte Newt een prettig verblijf in New York toe, waarna Newt aan wal stapt. Hij is met een bijzondere reden naar de Amerikaanse hoofdstad gereisd.


Newt is ontdekkingsreiziger en Magiezoöloog. Hij is de hele wereld over gereisd om alle fabeldieren in kaart te brengen. In zijn leren koffer, die verbazingwekkend ruim is, reist een aantal van deze dieren met hem mee. Newt heeft er moeite mee ze in bedwang te houden. Steeds weer springt het slot van de koffer open, waarna Newt het haastig weer dichtdrukt. Het geluid van kleingeld dat naar een zwerver wordt geworpen, is echter wel heel aanlokkelijk voor een gulzige Delfstoffer.


Newt heeft niet in de gaten dat er twee pootjes uit de koffer steken en aan het slot morrelen. Hij kijkt belangstellend naar Mary Lou Barbone, die op straat namens het Nieuw Salem Filantropisch Genootschap een toespraak geeft. De afbeelding van de gebroken toverstok op de banier die achter haar wappert, maakt duidelijk hoe het genootschap over tovenaars denkt. Dan ziet Newt vanuit zijn ooghoeken iets dat hem afleidt van de vinnige woorden van Mary Lou. Een zwart pluizig wezen dat aan een kruising van een mol en een vogelbekdier doet denken, steelt een hoed vol munten van een bedelaar, propt de inhoud haastig in zijn buidel en maakt zich uit de voeten.


Delfstoffers zijn dol op geld. Het is dan ook niet vreemd dat Newts zoektocht naar het ontsnapte dier hem regelrecht naar de bank voert. Terwijl Newt zo onopvallend mogelijk jacht op de Delfstoffer maakt, zweet een ambitieuze bakker in spe peentjes. Jacob Kowalski hoopt dat de bank hem een lening wil geven zodat hij zijn eigen bakkerij kan openen. Hij heeft een koffer met allerlei heerlijke gebakjes bij zich. Ondanks de lekkernijen gaat het gesprek niet zoals gepland en Jacob verlaat teleurgesteld het kantoor van de bankdirecteur. Hij weet nog niet dat zijn leven in de momenten die volgen voorgoed zal veranderen.


Door een speling van het lot, en een vibrerend ei, maken Jacob en Newt kennis met elkaar. De ongeplande ontmoeting verloopt chaotisch en uiteindelijk gaat Jacob er met de verkeerde koffer vandoor. Wanneer Newt ontdekt dat de uiterst waardevolle inhoud van zijn koffer in handen van een Niemagie (Amerikaans voor dreuzel, oftewel een mens dat niet kan toveren) is gevallen, is het al te laat. Een aantal van zijn zorgvuldig verzamelde fabeldieren zijn ontsnapt en hebben zich over de grote stad verspreid. Wat nu? Newt zit met een verbijsterde Niemagie én een ijverige medewerker van het Magische Congres opgescheept. Hoe kan hij zijn geliefde fabeldieren met dit tweetal in zijn kielzog opsporen en vangen? Tot overmaat van ramp moet hij zo onopvallend mogelijk te werk gaan. Niemagies weten immers niet dat er tovenaars en fabeldieren bestaan.


Fantastic Beasts and Where To Find Them is het eerste filmscenario dat door J.K. Rowling is geschreven. De inhoud van dit scenario is niet hetzelfde als de inhoud van het boek Fabeldieren en Waar Ze Te Vinden. Het filmscenario gaat over Newt Scamander, die op het punt staat het gelijknamige boek over de fabeldieren te schrijven. Komt de boektitel je bekend voor? Het werd in de Harry Potter-boeken op Zweinstein als lesboek gebruikt!


Een filmscenario leest anders dan een boek. Tijdens het lezen zie je de film als het ware voor je. Er wordt beschreven hoe de omgeving en de personages eruitzien, waarna de dialogen van start gaan. Alles wat in het scenario wordt beschreven, wordt op dezelfde manier op het filmdoek overgebracht. Wat er in de hoofden van de personages omgaat, achterhaal je door te registreren wat ze zeggen en doen. Het is een prettige, luie manier van lezen.


J.K. Rowling heeft een onberispelijk eerste filmscenario geschreven. Het verhaal is levendig, spannend, romantisch, uiterst meeslepend en doorspekt met een onvervalste J.K. Rowling- stijl, waardoor het kwaad met hartelijkheid wordt bestreden. Ook aan het uiterlijk van het boek is de nodige aandacht besteed. Op elke bladzijde prijken prachtige bladversieringen of afbeeldingen van fabeldieren. Achterin het boek wordt uitgelegd dat ze zijn ontworpen door de prijswinnende ontwerpstudio MinaLima en dat ze zijn geïnspireerd op de decoratieve stijl uit de jaren twintig. Ze zijn prachtig en maken van het lezen van dit scenario niet alleen een feest voor de geest maar ook een traktatie voor het oog.


Fantastic Beasts and Where To Find Them draait sinds november 2016 in de Nederlandse bioscopen. Naar alle waarschijnlijkheid zullen er nog twee films volgen.


ISBN 9789463360128 | paperback | 297 pagina's | Uitgeverij De Harmonie | maart 2017
Vertaald door Wiebe Buddingh’
Vanaf 12 jaar

© Annemarie, 27 maart 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER