jeugd 10-12 jaar

Gerard van Gemert

http://www.gerardvangemert.nl

http://www.mark-janssen.nl

Zie ook de recensies op Leestafel over boeken van Gerard van Gemert voor jongeren vanaf 5 jaar

Zie ook de recensies op Leestafel over boeken van Gerard van Gemert voor jongeren van 7-9 jaar

Zie ook de recensies op Leestafel over boeken van Gerard van Gemert voor jongeren van 13-15 jaar

 

Felinia
en de verdwenen kinderen
Gerard van Gemert


Gerard van Gemert was aanvankelijk vooral bekend door zijn boeken over De voetbalgoden en Kief de goaltjesdief, maar langzamerhand ontwikkelt hij zich naar een breder scala aan onderwerpen. Het begon met boeken over andere sporten zoals Hockey maar langzamerhand begon het te veranderen en ontstond de spannende serie Eilandgeheimen, betsaande uit boeken die zich allemaal afspelen op Terschelling. Daarna werden de boeken van Van Gemert steeds socialer, zoals Vastberaden over een jongen die van pleeggezin naar pleeggezin gaat of het boek Ontzet, over Krijn die in het verzet zit tijdens WOII.
En nu is het eerste fantasyverhaal van Van Gemerts hand verschenen! En wat voor verhaal!


Het begint op de dag dat Felinia een bewusteloze jongen op het strand vindt. Gelukkig komt hij snel bij. Hij blijkt Sven te heten.
Felinia woont op het eiland Yokonias en is stomverbaasd over de verhalen die Sven heeft en wat is dat apparaat waarmee hij verbinding zoekt? Ze vertrouwt hem niet helemaal, wie weet is hij gestuurd door de Snavel. Het kost Sven heel veel overtuigingskracht om Felinia duidelijk te maken dat hij echt geen kwade bedoelingen heeft. Hij is net zo verbaasd als zij, hij heeft echt nog nooit van Yokonias gehoord en wie of wat is de Snavel.

De Snavel blijkt de dictator van het eiland te zijn en hij ontvoert alle kinderen omdat hij weet dat er één onder hen zit, die machtiger is dan hij. En laat dat ene kind nu uitgerekend Felinia zijn! Zij is degene die met haar speciale krachten de kinderen kan bevrijden maar dan moet ze eerst naar Chawi en die woont op de Berg der Dwazen. Chawi is een kluizenaar wordt gezegd... Maar als Sven en Felinia bij hem willen belanden, moeten ze eerst heel veel enge opdrachten uitvoeren, zoals over een balk die de ene kant en de andere kant van een ravijn met elkaar verbindt, terwijl ze bekogeld worden door de Kuddels.

Felinia heeft speciale krachten maar Sven is ook onmisbaar want hij is een uitstekende hacker en dat komt heel goed van pas in de puzzels en opdrachten die ze moeten oplossen.
Het is een heerlijk, spannend verhaal geworden en zo te merken blijft dit niet het enige deel rond Sven en Felinia en dat is helemaal super!


ISBN 9789044844573 | Hardcover | 200 pagina's | Clavis | 26 september 2022
Met zwart-wit afbeeldingen van Esther Rosier | Leeftijd 10+

© Dettie, 8 september 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Ontzet
Gerard van Gemert


Het verhaal begint in september 1944.
Krijn van Overeem en zijn ouders worden ervan verdacht dat ze bevriend zijn met de Duitsers. Ze brengen immers elke dag brood naar de Duitsers die bivakkeren in Krijns school en ook officier Hausmann brengt de bakkerij regelmatig een bezoekje. Wat ze niet weten, is dat de bakker en zijn zoon in het verzet zitten en zelfs een Joods gezin met drie kinderen een onderduikplek hebben geboden op de zolder van hun huis.


De geruchten gaan dat de geallieerden zijn geland en Nederland binnen een paar dagen vrij zal zijn. Krijn en zijn familie zijn er klaar voor, het Joodse gezin zit al beneden... Maar helaas zullen zij hun plek op zolder weer moeten innemen. Het duurt nog een dikke zeven maanden voor de Duitsers het op moeten geven.


Ondertussen blijft het verzetswerk doorgaan. Krijn moet samen met Bertus, een klasgenoot die totaal geen vertrouwen in Krijn heeft, een gevaarlijke en belangrijke opdracht uitvoeren. Het loopt bijna mis en Bertus ontsnapt zelfs ternauwernood aan de dood. Dit maakt dat Krijn nog meer gewantrouwd wordt, Krijn en zijn ouders zijn landverraders volgens de dorpsbewoners. Het kost Krijn dan ook moeite om niets te zeggen over de Joodse familie die bij hen woont.


Maar nu gaat het gerucht dat de Duitsers explosieven hebben om de brug over de Rijn op te blazen, zodat de geallieerden niet verder kunnen oprukken. Dat moet natuurlijk voorkomen worden. Krijn en zijn klasgenoot Emmie worden ingeschakeld, want wie verdenkt nou twee jonge mensen?
Het wordt een heel gevaarlijke missie en vooral een race tegen de klok...


Gerard van Gemert heeft met Ontzet een prachtig verhaal neergezet, waarin de waanzin, het verdriet en de spannende en benauwende situatie in oorlogstijd goed weergegeven wordt. Vooral hoe aangekeken werd tegen mensen waarvan het vermoeden bestond dat ze heulden met de Duitsers wordt goed duidelijk gemaakt. Nadat de oorlog afgelopen was, bleken meer zogenaamde NSB'ers diep in het verzet te hebben gezeten. Waardoor er een wijze les wordt gegeven aan de mensen die met hun achterdocht en oordeel klaarstonden. Wat overigens niet zo vreemd is in oorlogstijd. Het verhaal is tot de laatste bladzijde enorm spannend en boeiend.
Heel anders dan de voetbalboeken en erg goed geschreven.


ISBN 9789044844535 | Hardcover | 144 pagina's | Clavis | 3 juni 2022
Met zwart-wit illustraties van Rudi Jonker | in samenwerking met historicus Henry Wilbrink | leeftijd 10+

© Dettie, 8 september 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Gevecht om de cup
(De voetbalgoden deel 1)
illus
traties: Rudi Jonker
Tekst: Gerard van Gemert


De serie De voetbalgoden begon in 2007 en inmiddels zijn we twintig delen verder. Het twintigste deel was helaas tevens het laatste deel.
De hoofdpersonen zijn de bedachtzame Stijn en de meer onbezonnen, beetje driftige, Storm. Die karaktertrekken vormen een perfecte combinatie. Waar Storm nog wel eens zonder nadenken op af stormt, is het Stijn die situaties rustig kan bekijken. Stijn kan niet zonder Storm en vice versa.
Omdat Storm ook niet tegen onrecht kan, dendert hij al snel ergens op af, soms zeer tegen de zin van Stijn, maar trouwe vriend zijnde, gaat hij toch altijd mee met de plannen en daden van Storm.

In alle twintig boeken is er sprake van spannende voetbalwedstrijden of strijden voor een voetbalcup. Daarnaast is er een situatie die vreemd is en opgelost moet worden. Door de combinatie voetbal en een mysterie of situatie waar de jongens hun speurtalent voor moeten gebruiken, lezen de boeken heerlijk weg.


Dit boek is de heruitgave van eerste deel van De voetbalgoden. Het verhaal is hetzelfde gebleven alleen de illustrator is dit keer Rudi Jonker in plaats van Mark Janssen.
De nieuwe afbeeldingen zijn eveneens zwart-wit en het is even wennen als je de afbeeldingen van Mark Janssen gewend bent omdat de jongens nu een ander uiterlijk hebben.


Inhoud:
In het boek maken we voor het eerst kennis met Stijn en Storm die dikke vrienden zijn en helemaal gek van voetballen. Ze spelen bij FC Rapitas. Ze trainen veel maar worden tijdens die trainingen vaak lastig gevallen door drie vervelende jongens van 'de Stieren'. Deze spelen bij SV EMS, hun belangrijkste tegenstander in de competitie. Zo komen Jim, Kevin en Ronnie ook die woensdagmiddag de boel weer verpesten maar erger nog... ze pakken de bal van Storm af! Die bal is DE bal, waar ze hun wedstrijden mee spelen. En ze hebben zondag een superbelangrijke wedstrijd. Storm is woedend maar de veel rustiger Stijn bedenkt een plan. Als ze het plan uitvoeren ontdekken de twee jongens iets wat De Stieren in grote problemen kan brengen...


Het boek gaat zoals alle delen niet alleen over voetbal, hoewel dat wel het voornaamste item is. In dit deel gaat het ook over Mike, een jongen die erg ziek is, en waar Stijn regelmatig even langs gaat om over de wedstrijden te vertellen. En Mike heeft een heel leuke zus, Femke! Maar of zij hem ook zo leuk vindt...?


Gelukkig is er na deze serie een andere serie gestart is voor wat oudere kinderen met alleen Stijn in de hoofdrol, of komt Storm af en toe ook eens kijken?


ISBN 9789044850543 | Hardcover | 123 pagina's | Uitgeverij Clavis | 31 juli 2023
Leeftijd: ca. 9 jaar

© Dettie, 10 augustus 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Chaos United staat in de kou!
Illustraties: Rudi Jonker
Tekst: Gerard van Gemert


Gerard van Gemert is met de serie Chaos United een nieuwe weg in geslagen en wel die van de komische graphic novel!  Het lijkt wel of alle schrijftalent van Van Gemert nu helemaal op zijn plek is gevallen. Ik was altijd al fan van zijn boeken maar dit is echt tot nu toe het allerleukste wat ik van hem gelezen heb. Alles klopt en het is heel humoristisch geschreven. Er blijken al twee eerdere delen verschenen te zijn bij uitgeverij Condor, die heb ik helaas gemist. Gelukkig is dit deel ook goed te lezen zonder de voorgaande delen.


Het verhaal gaat over de voetbalclub Chaos United, opgericht door Milan. De spelers zijn: Prof- die eigenlijk niet kan voetballen maar wel slim is -, Fatima de fantastische keeper,, de relaxte Bennie die iedereen voorbij rent, Rosa de organisator die ook voor de publiciteit zorgt, de wijze Ming én de stoere Milan natuurlijk.  Bij elkaar een klein, maar prima clubje. Ze staan op het punt naar Barcelona te reizen want ze hebben een quiz gewonnen.


Milan stuitert door elkaar, hij vindt vliegen eigenlijk doodeng, maar zal toch mee moeten, zonder de oprichter vertrekken, dat kan niet natuurlijk. Het blijkt dat ze het enige vliegtuig zijn dat mag vertrekken omdat ze richting zon gaan. Er is namelijk een vulkaanuitbarsting geweest en de lucht zit vol met stof en roet.
De reis is bizar en als ze eindelijk uit het vliegtuig stappen zijn ze belandt in Bärcelanö en dat ligt in... Zweden!
Niets geen zon, maar sneeuw!


Eigenlijk hadden ze het niet beter kunnen treffen! Ze ontmoeten de geweldige Opoe Pippelotta, de fantastische coach Johan die het gewoon logisch vindt dat hij Chaos United tijdelijk traint én het goed georganiseerde voetbalteam FC Öp Örde, opgericht door Billy en zes spelers heeft.  Milan kijkt zijn ogen uit. FC Öp Örde heeft alles waar hij van droomt.


Wat dan volgt is vaak hilarisch. Het verhaal zit vol kleine knipogen naar bekende Zweedse bedrijven of voedsel. En Johan zit vol wijze uitspraken...
De reis van Chaos United wordt door de kranten gevolgd en aan het eind van elk hoofdstuk zien we krantenartikelen over de Chaos United maar ook over bijv de vulkaanuitbarsting.


De tekeningen maken het vrolijke verhaal helemaal af. De toon van het boek is spontaan. Volgens mij heeft Gerard van Gemert zelf ook veel plezier in het schrijven gehad. Dat plezier spat er namelijk vanaf.


Gelukkig is er al een verwijzing naar het volgende deel, ik kan niet wachten...


ISBN 9789493189621 | Hardcover | 199 pagina's | Uitgeverij Condor | november 2021

© Dettie, 26 november 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Vastberaden
Gerard van Gemert


Het leven heeft de dertienjarige Vince tot nu toe niet meegezeten. Hij zit nu al in zijn derde pleeggezin want thuis bij zijn moeder ging het niet goed.
Hij heeft wel mensen ontmoet die goed voor hem waren maar er waren er ook een paar bij die alles voor hem wisten te verpesten. Eigenlijk voelde hij zich een tijd goed bij de groep jongeren die 's avonds op straat hun gezelligheid zochten. Zij gaven hem het gevoel dat hij ertoe deed, zij beschermden hem. Zijn moeder was toch nooit thuis, dus zij miste hem niet.


Maar niet alleen de groep beschermde Vince, ook de instanties deden hun best voor hem en vonden een pleeggezin, en toen het daar misging volgde een tweede gezin en nu zit hij dus al in zijn derde pleeggezin. Vince bezoekt zijn moeder wel maar echt fijn is het er nooit.
Eigenlijk wil hij naar zijn baba, zijn vader, maar hij weet niet waar hij woont totdat... hij bij zijn moeder een brief ziet liggen. Het kan niet anders of die is van zijn vader. Hij prent de postcode en het huisnummer die op de achterkant van de brief staan in zijn hoofd.
Zijn besluit is genomen, hij gaat naar baba!


Waar hij niet op gerekend had, is dat zijn nieuwe pleegzusje met hem meegaat. Zij weet hoe Vince zich moet voelen en samen ondernemen ze de toch naar veiligheid en een thuis, denkt Vince... Omdat ze stiekem vertrokken zijn, wordt het een emotionele reis met veel hindernissen...


Het aangrijpende verhaal kreeg voor mij een extra dimensie omdat het zich deels afspeelt in Amsterdam Osdorp, precies in het gebied waar ik lang gewoond heb. Je ziet de straten waar Vince doorheen loopt en zijn school voor je. Maar daarnaast is het een verhaal over een erg eenzame jongen die zo graag wil dat iemand van hem houdt, die een vast thuis zoekt. Zijn vader is zijn laatste hoop, maar zoals altijd als Gerard van Gemert een boek schrijft, loopt het anders dan je denkt.
Het eindresultaat is een prachtig, ontroerend verhaal, dat inzicht geeft in het leven van een kind die van huis uit geen vaste ondergrond meekrijgt.
Lezen!


ISBN 9789044842852 | Hardcover | 137 pagina's | Uitgeverij Clavis | september 2021
Leeftijd 12+

© Dettie, 14 oktober 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Randje Buitenspel
Stijn gouden belofte Deel 1
Gerard van Gemert


In dit eerste deel uit een nieuwe serie Stijn gouden belofte dat een vervolg is op De voetbalgoden lezen we hoe het voetbaltalent Stijn Wouters vergaat zonder zijn grote vriend en mede voetballer Storm. Als voetbalgoden behaalden ze vele triomfen. Maar Storm zag ondanks een succesvol WK met Oranje een verdere carrière in de voetbalwereld niet zitten. Stijn wel! Voetballen is zijn leven.


Tot zijn grote vreugde is Stijn gekocht door Petchwood United waar ook zijn grote vriend Bert Pringel speelt. Ze spelen in de Primier Leage.
Maar ondanks de aanwezigheid van Bert mist Stijn zijn steun en toeverlaat Storm wel heel erg. Waar Stijn nogal een tobber kan zijn, is Storm de stoïcijnse, nuchtere jongen die zich nergens druk over maakt. Het stel vulde elkaar altijd perfect aan. Die nuchterheid van Storm sleepte Stijn altijd door lastige situaties heen.


Maar nu moet Stijn zich dus alleen staande zien houden en dat valt niet mee. Het voetballen bij zo'n grote club is wel even wat anders dan de vertrouwde club waar de jongens bij speelden. Ineens twijfelt Stijn aan alles, kan hij eigenlijk wel goed voetballen? Is hij wel in vorm? En het wordt helemaal erg als zijn vriendin Femke, die zich totaal niet interesseert voor voetbal, aankondigt langs te komen in Engeland. Stijn heeft helemaal geen tijd voor haar! Hoe moet hij de veeleisende Femke dat duidelijk maken?


Alles loopt echter heel anders. Femke blijkt het doelwit te zijn van criminelen... Als Stijn niet doet wat zij zeggen dan zullen ze haar ontvoeren!
Ondertussen zijn er ook nog een aantal belangrijke wedstrijden te spelen.
Zoals altijd volgt een spannend verhaal waarbij uiteindelijk alles op zijn pootjes terecht komt.


Heel veel verschil tussen De voetbalgoden en deze serie kon ik niet opmerken. De verhaaltechniek is hetzelfde, voetbal is nadrukkelijke aanwezig, opnieuw treffen we Bert Pringel aan en ondanks dat Storm ontbreekt is de opbouw en het verloop van het verhaal hetzelfde als in De voetbalgoden. Alleen de tekeningen van Mark Janssen ontbreken.
Frappant is dat Femke altijd een enorme irritatie bij mij oproept, kan dat verwende, ongeïnteresseerde kind niet weg? Ze is altijd alleen maar aan het zeuren. Je gunt Stijn een veel leukere meid. Aan de andere kant is het knap van de schrijver dat hij die irritatie kan bewerkstelligen. Femke en Stijn zijn ook wel heel braaf. Ze geven een kusje en houden elkaars handje vast maar meer is er niet bij ondanks het slapen op één kamer, hun leeftijd en jarenlange verkering. 


Het eind van het verhaal vormt weer een echte Van Gemert oplossing! En hoe zit het nou eigenlijk met Storm?
Hopelijk lezen we dat snel in het volgende deel.


ISBN 9789044840803 | Hardcover | 178 pagina's | Clavis | maart 2021
Leeftijd 12+

© Dettie, 10 september 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De finale
De voetbalgoden: deel 20
Gerard van Gemert


Na zoveel jaren Stijn en Storm, de voetbalgoden, met veel plezier gevolgd te hebben, doet het wel een beetje zeer dat dit het laatste deel rond deze twee jongens is.
Aan een kant ben ik ook wel nieuwsgierig hoe Gerard van Gemert het afscheid zal aanpakken.
Nou ik kan alvast verklappen dat het een echt Stijn en Storm verhaal is geworden, zoals we het gewend zijn, dus met een heel spannende wedstrijd en een probleem wat opgelost moet worden evenals een bijzonder avontuur. Maar dan wel met een onverwachte twist, want het is en blijft het laatste deel ...


Stijn en Storm zijn in de loop der jaren opgegroeid en inmiddels geen kleine jochies meer zoals in de eerste delen. Samen met o.a. profvoetballer Bert Pringel hun grote vriend Ze zijn inmiddels - weliswaar als jongste spelers ooit - opgesteld in de basisopstelling bij Oranje. En zoals dat gaat, er zijn mensen jaloers op hun succes, zodat de jongens ook vervelende opmerkingen van medespelers te horen krijgen, vooral Laurens is niet erg aardig. Maar tijdens een training gebeurt er iets waar Stijn niets aan kon doen, maar toch dreigt er de mogelijkheid dat hij niet mag meespelen in de o zo belangrijke wedstrijd.


Maar de altijd heel rechtvaardige Storm is er ook nog. Het zal niet gebeuren dat zijn maatje Stijn oneerlijk behandeld wordt, daar zal hij persoonlijk voro zorgen. Maar Stijn is ondertussen ook met iets anders voor in de toekomst bezig, iets wat hij tot ergernis voor Storm geheim gehouden heeft... Je bent boezemvrienden of niet, en die hebben geen geheimen voor elkaar.
En dan komt er in alle hectiek ook nog een jongetje naar hen toe die om hulp vraagt voor zijn doodzieke vader...


Het is weer een lekker verhaal met enkele terugblikken op de beleefde avonturen van de jongens die mooi in het verhaal passen. De totaal verschillende karakters van Stijn en Storm komen in dit laatste deel ook duidelijk naar voren. De accurate, behoudende, rasvoetballer Stijn versus de nonchalante, letterlijk en figuurlijk recht op zijn doel afgaande Storm geven dit laatste deel een extra glans.  En dan is het uit, over, klaar... Een beetje weemoedig sla ik het boek dicht. Het is net of je afscheid neemt van goede vrienden, je wilt weten hoe het verder met ze gaat, zullen Femke en Stijn het samen redden, zal Storm zijn onstuimigheid behouden, zullen de jongens samen met Bert Pringel nog prachtige wedstrijden en bijzondere avonturen beleven?
Wie het weet mag het zeggen, maar de enige die het écht weet is Gerard van Gemert, zo vertelt hij ons...

Bedankt Gerard van Gemert voor die 13 jaar leesplezier! Ik heb erg genoten van alle avonturen die de voetbalgoden beleefden!


ISBN 9789044838213 | Hardcover | 152 pagina's met nawoord | Clavis | april 2020
Met illustraties van Mark Janssen | Leeftijd 10+

© Dettie, 12 mei 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Tussen de Linies
De voetbalgoden: deel 19
Gerard van Gemert


In dit een na laatste deel van de Voerbalgoden gaat het er weer spannend aan toe. Allereerst hopen Storm en Stijn heel erg dat zij mee mogen voetballen in de kwart finale van de wereldkampioenschappen tussen Oranje tegen Kameroen. Want reservespeler zijn bij Oranje is natuurlijk al een hele eer maar meespelen is natuurlijk wat zij het liefste willen. Gelukkig voor de jongens gebeurt het ook, Stijn mag erin en Laurens Weering moet er - zeer tegen zijn zin - uit. En even later mag Storm, tot zijn grote geluk ook meespelen. En ze doen het steengoed!


Na afloop van de wedstrijd, als de ploeg juichend de toeschouwers bedanken, krijg Storm ruzie met een man uit het publiek. Het is dankzij hun teamgenoot, de beroemde Bert Pringel, dat de ruzie niet escaleert. De man uit het publiek is echter niet zomaar iemand, zo blijkt, en zijn reactie op Storms actie kan erg vervelend worden en grote gevolgen hebben... En dat gebeurt ook!


Daarnaast is er nog een heel vervelend akkefietje gaande. Bert Pringel wordt er van verdacht vertrouwelijke informatie door te geven aan de pers. Maar Stijn en Storm kennen Bert te goed om die kletspraat te geloven. Maar de verdachtmakingen gaan zo ver dat het er naar uit gaat zien dat Bert de halve finale tegen Duitsland niet mee mag spelen! Dat zou een drama zijn.


Natuurlijk is het weer de onverschrokken Storm die deze verdachtmakingen over zijn grote vriend Bert niet pikt. Zoals altijd dendert hij recht op alles af, hij kan onrecht namelijk niet uitstaan, maar zonder gevaar is alles niet. Er wordt zelfs geschoten! De bedachtzame Stijn is altijd de zo broodnodige rustige tegenpool dei ervoor zorgt dat Storm niet al te ver doordendert in zijn acties.

Opnieuw een lekker spannend verhaal over de twee jonge voetbalgoden. Nu op naar het 20e en laatste deel.


ISBN 9789044835540 | hardcover | 148 pagina's | Uitgeverij Clavis | april 2019
Met zwart-wit afbeeldingen van Mark Janssen | leeftijd 10+

© Dettie, 27 januari 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De redding
De voetbalgoden: deel 18
Gerard van Gemert


Tja zo gauw er een nieuw deel uit is van de voetbalgoden dan móet die gelijk gelezen worden, want Storm en Stijn zijn bijna persoonlijke oude bekenden van me geworden. De twee vrienden die nogal verschillen qua karakter, beleven altijd wel wat. Is het niet een avontuur in Kenia dan is het wel een heel belangrijke wedstrijd die gespeeld moet worden. En altijd is het spannend en altijd weten de jongens op hun eigen manier een oplossing te vinden zodat we opgelucht het boek dicht kunnen slaan.

In deel 17, getiteld Voetbalmaffia, liep het echter anders, de jongens werden in dat deel benaderd door meneer Peerdensteertje, ofwel Harry, de ongure broer van hun trainer. Harry wilde dat ze expres de Champions Leage zouden verliezen zodat hij flink veel geld kon inzetten bij het gokkantoor. Natuurlijk piekerden Stijn en Storm er niet over om dat te doen, Maar meneer Peerdensteertje was een vasthoudend type en begon hen zelfs te bedreigen, het werd best eng, want hij wist wel héél veel over het privéleven van de jongens en hun familie... Een heel enerverend verhaal volgde.
Maar wat dus nooit gebeurt bij de Voetbalgodenboeken gebeurde nu wel, het verhaal eindigde op een heel spannend moment en wij moesten wachten op het vervolg! Gelukkig is dat er nu en kunnen we eindelijk lezen hoe het allemaal afloopt...


Meneer Peerdensteertje is nog steeds bezig om de jongens van gedachte te laten veranderen, maar hoe vals en gemeen hij is blijkt pas tijdens het verloop van het verhaal.


Ondertussen hebben de twee voetbalhelden weer een bijzondere ontmoeting met een jongetje die hun een  briefje geeft met daarop alleen het woordje 'Help'. Even later ziet Stijn het jongetje op tv en dát is de aanleiding tot verder onderzoek. Vooral Storm weet natuurlijk weer van geen wijken. Hij zal en moet uitvinden wat er aan de hand is en zoals altijd kent hij geen angst en gaat hij recht op zijn doel af. Stijn is de tegenpool van Storm en vult dingen aan waar Storm door zijn stormachtige aard steken laat vallen. En zo rollen we opnieuw in een smeltkroes van avonturen en intriges.
(Er zit overigens wel een beetje ongeloofwaardig stukje in het verhaal rond de naam van een vermist meisje, maar dat mag de leespret niet drukken.)


Ondertussen is er natuurlijk weer een belangrijke wedstrijd op komst, de jongens mogen namelijk misschien spelen in het team van Oranje! Dat zou wel te gek zijn. En ook Femke, Stijns vriendin, speelt weer een flinke rol in het boek. Storm vindt haar vervelend, ze zeurt en denkt alleen aan zichzelf, vindt hij. De vriendelijke Stijn denkt daar toch wel anders over en zijn schrik is dan ook groot als Femke het uitmaakt... hij heeft toch nooit tijd voor haar!


Opnieuw een boek dat je in een klap uit wilt lezen. Storm is af en toe wel een beetje arrogante bal gehakt, ook al zegt hij de dingen met een grap. Maar toch zit zijn hart wel op de goede plek. Hij is enorm eerlijk en zal altijd klaar staan om iemand te helpen, ook als het gevaarlijk. Hij kan absoluut niet tegen onrecht. Dankzij hem verveelt Stijn zich nooit... En juist die combinatie, de extraverte stormram en de introverte toeschouwer maken de avonturen van de twee zo lekker leesbaar. Ze houden elkaar in balans.
Op naar deel 19!


ISBN 9789044832754 | Hardcover | 154 pagina's | Uitgeverij Clavis | augustus 2018
Leeftijd 10+

Dettie, 14 augustus 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Voetbalmaffia
De voetbalgoden: deel 17
Gerard van Gemert


Stijn Wouters en Storm Brouwers, de jonge voetbalhelden krijgen het in dit verhaal veel voor hun kiezen. Het loopt naar het eind van het seizoen en Kick '69, de ploeg van de twee jongens, staat nog maar twee punten achter op koploper en aartsrivaal Sparta '43.  Maar dan moesten ze nog wel twee keer winnen en Sparta zijn kansen niet benutten... De laatste 20 minuten van de eerste wedstrijd mag aanvaller Stijn gelukkig nog het veld in en een tijdje later betreedt ook verdediger Storm het veld, met dit gouden team en zo weten ze de eerste hindernis te overwinnen.  Nog één wedstrijd en ze weten wie dat jaar kampioen zal zijn.


Maar als ze op weg naar huis zijn, zoals gewoonlijk met de trein, hebben de twee topspelers een bizarre ontmoeting. Een man met een paardenstaart spreekt ze aan. Hij heeft een interessante aanbieding voor de jongens. Hij toont ze een koffer vol geld. Als de jongens nou eens in de Champions Leagefinale ervoor zorgden dat ze niet gaan winnen... Natuurlijk weigeren de jongens. Geen haar op hun hoofd die er aan denkt dat ze zich om zullen laten kopen. Maar de man plaatst een vreemde opmerking als hij de jongens verlaat, over Femke, de vriendin van Stijn.


Vervolgens blijkt dat meneertje Peerdensteertje niet zo'n prettig figuur is. Hij weet veel van de jongens, héél veel. En hij weet ze daardoor flink te intimideren en te bedreigen, bovendien blijkt hij behoorlijk slim. Maar Storm zal Storm niet zijn om zich klein te laten krijgen door zo'n paardenstaartmannetje. Hij is niet onder de indruk. Maar het meneertje weet niet van opgeven en zijn gedrag wordt steeds enger. De jongens weten ondertussen meer van de vreemde man en dat stelt hen ook al niet gerust. Wat is wijsheid? Mogelijk dat hun grote vriend Bert Pringel een oplossing weet, of zitten de jongens al te diep in de problemen?

Ondertussen nadert de finale van de Champions Leage met rasse schreden. Er zal een beslissing genomen moeten worden. Maar welke?

Het is weer een ouderwets spannend verhaal waarmee je niet kunt stoppen totdat je het uit hebt. Storm is lekker nuchter én enorm eigenwijs zoals altijd en de behoudende en piekerende Stijn ziet nog steeds in elke hoek gevaar dreigen maar laat zich toch niet klein krijgen, ondanks zijn inwendige bibbers. De opbouw van het verhaal is fraai, Gerard van Gemert werkt langzamer dan anders naar de ontknoping toe maar dat leest wel erg prettig. Het verhoogt de spanning. Uniek aan dit deel is, dat het eindigt met een heuse cliffhanger! Ik kan niet wachten op deel achttien. Hopelijk verschijnt die snel!


ISBN 9789044829600 | Hardcover | 156 pagina's | Uitgeverij Clavis | augustus 2017
Met zwart-wit illustraties van Mark Janssen | Leeftijd ca. 10 jaar

© Dettie, 31 augustus 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Spelbederf
(De voetbalgoden deel 16)
Gerard van Gemert


Onze twee voetbalgoden, Stein en Storm, staat weer een spannende tijd te wachten. Zoals altijd is de bedachtzame en rustige Stijn in zijn hoofd al druk bezig met de aanstaande wedstrijd van hun club Kick '69 tegen aartsrivaal Sparta '43. De laconieke maar driftige Storm ziet het allemaal wel. Hij maakt zich nooit zo druk.


Maar eerst gaan ze even naar een jeugdwedstrijd bij hun oude club FC Rapitas kijken. Daar ontmoeten ze Bas de Witte die volgens Stijn lid is van de voetbalmaffia. Stijn maakt een praatje met hem maar Bas heeft het vooral over het grote succes en de enorme bekendheid van de twee jongens. Bas eindigt het gesprekje met de mysterieuze woorden'"Geniet er maar van. Voor je het weet is het allemaal voorbij."


Stijn en Storm zijn alle twee tot hun vreugde geselecteerd voor de wedstrijd tegen Sparta '43. - De jongens spelen namelijk sinds kort in het eerste team van Kick'69 en hun debuut verliep uitstekend. - maar onderweg naar het stadion wordt de tas van Storm gepikt door een kleine jongen.  Storm rent er gelijk achteraan en Stijn houdt zijn hart vast, hij kent zijn heethoofdige vriend door en door. Maar Storm neemt Diego, zoals de zesjarige jongen blijkt te heten, mee naar het stadion, het spelershome in! De jongen kan zijn geluk niet op. Hij is namelijk een grote voetbalfan, hij heet immers niet voor niets naar Diego Maradonna!


De wedstrijd is spannend maar niet bevredigend, totdat Stijn een strafschop mag nemen. Hij, Stijn! Eén van de jongste spelers... en hij schiet de bal in! Hij kan zijn geluk niet op. Maar de trainer is niet tevreden over het spel van Kick én de wedstrijd is bovendien nog niet afgelopen. Een bloedspannende tweede helft volgt. Het eind van de wedstrijd is zelfs ronduit verbijsterend... Maar dan tijdens de nabespreking met een journalist komt een vrouw aanrennen, zij beschuldigt Stijn en Storm van ontvoering van Diego!
En alsof dat niet genoeg is blijkt later ook nog dat Femke, de vriendin van Stijn gekidnapt is in Italië, net nu de twee jongens naar Rome vertrekken... Hoe zal dat aflopen?

Het is opnieuw een verhaal gemaakt volgens het enige echte Gerard van Gemert basisrecept. De ingrediënten daarvan zijn; twee grote opscheplepels voetbal, twee flinke eetlepels spanning, een partje Bert Pringel en een vleugje liefde. Maar deze keer is het eindresultaat van het 'gerecht' een beetje flauw uitgevallen, ofwel het verhaal is dit keer een beetje vlak. De gebeurtenis rond Femke is vrij vergezocht en het verhaal over het jongetje komt niet goed uit de verf. Dat neemt niet weg dat het evengoed lekker wegleest maar ik heb leukere en spannender verhalen gelezen over onze voetbalgoden.

Wel moet opgemerkt worden dat het bijzondere van het volgen van deze serie is dat de jongens steeds ietsje ouder en volwassener worden wat eveneens op de zwart-wit afbeeldingen van Mark Janssen te zien. De knullen van weleer zijn inmiddels flinke pubers geworden. Heel apart.


ISBN 9789044828641 | Hardcover | 161 pagina's | Uitgeverij Clavis | december 2016
Leeftijd ca. 10+

© Dettie, 10 januari 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Doorbraak
(De voetbalgoden deel 15)
Gerard van Gemert


Stijn Wouters en Storm Brouwer zijn de topvoetballers bij Jong Kick '69. Ook de vriendelijke Thomas Verhaeg speelt de sterren van de hemel en tijdens een wedstrijd voelen de jongens elkaar haarfijn aan. Stijn en Storm zijn inmiddels goed bevriend met Thomas. Het is dan ook erg vervelend als ze in de krant een berichtje lezen over de roofoverval die bij de juwelier uit hun dorp heeft plaatsgevonden. De twee dader die nu vastzaten hebben namelijk bekend gemaakt dat er een derde overvaller bij betrokken was. En die dader voetbalt bij Kick '69. Thomas voelt gelijk nattigheid...


Hij was immers vroeger lid van de jeugdafdeling van de Fanatoos, de supportersclub van Kick'69, die een eigen vak in het stadion hebben. Na verloop van tijd moesten de jonge supporters in opdracht van de harde kern zich bewijzen door tests te doen. Bijvoorbeeld vuurwerk of stokken voor spandoeken mee het stadion in smokken. Als je als supporter een plek in het supportersvak van de Fanatoos wilde moest je geduld hebben, er was een flinke wachtlijst. De harde kern van de jeugdafdeling had daarom bedacht dat er punten toegekend zouden worden aan jonge supporters die iets stoers uithaalden. Degene met de hoogste punten kwam bovenaan de lijst voor een plek in het supportersvak. Dit systeem liep dus helemaal uit de hand, met als uiteindelijk gevolg de overval met fatale afloop bij de juwelier.

Thomas is nu bang dat ze hem erin willen luizen. Hij is al heel lang weg bij de bende maar nu zoeken ze hem toch op. Ze dreigen en sarren. De superrechtvaardige Storm kan dat niet aanzien natuurlijk  en sleept, zoals altijd, Stijn mee in zijn drang tot actie ondernemen. Storm zal en moet de onderste steen boven krijgen omdat de onschuld van Thomas te bewijzen.


De meer behoudende Stijn heeft nog wel zijn bedenkingen, hoe kan Storm zo zeker zijn van Thomas' onschuld? Storm moet niet vergeten dat ze ook nog moeten voetballen en wel in het eerste team! Een Champignons Leage wedstrijd. Nu moeten ze bewijzen wat ze waard zijn, deze wedstrijd is toekomstbepalend. Dit kan hun grote doorbraak zijn. Maar Storm kan het niet laten, hoe moet en zal de waarheid achterhalen en schakelt zelfs Femke, de vriendin van Stijn in...
Steekt Storm zijn hoofd dit keer te ver uit? Of zal hij weer de ware gang van zaken op zijn eigen slimme manier weten uit te puzzelen?


Het is inmiddels wel bekend dat ik fan ben van de voetbalgoden. Gerard van Gemert heeft weer een goedlopend en kloppend verhaal geschreven. Storm en Stijn krijgen steeds meer een heel eigen karakter. Storm is net een stoommachine die overal op af stormt en soms mensen overrompelend platwalst. Hij is goudeerlijk en recht voor zijn raap, voor niets en niemand bang. Hij is wel verstrooid, vergeet alles, en zeer laconiek, roem zegt hem weinig, het gaat om het spel.
Stijn is zijn tegenpool, hij weet precies wanneer en waar ze moeten spelen, hoe het team er voor staat en droomt ook van een mooie voetbalcarrière. Stijn is meer de jongen op de achtergrond, durft niet zo direct op de man af te zijn en is wat huiveriger om dingen te ondernemen.
Daarom zijn ze ook zo'n geweldig stel. De een remt de ander als het nodig is maar de ander trekt op zijn beurt de een weer mee en zo blijven ze beiden mooi in balans. Wat in zijn totaal steeds  opnieuw leidt tot lekker spannende verhalen zoals dit verhaal.


Bij het verhaal staan zoals altijd de zwart-wit afbeeldingen van Mark Janssen die het verhaal net dat beetje extra geven.


ISBN 9789044826326 | Hardcover | 154 pagina's | Uitgeverij Clavis | november 2015

© Dettie, 31 juli 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Vormverlies
(De voetbalgoden deel 14)
Gerard van Gemert


Het wil niet meer met Stijn, het voetballen lukt hem niet meer. Hij maakt de ene blunder na de ander en wordt steeds onzekerder. Hij snapt er niets van. Hoe kan het nou? Hij was in topvorm en miste geen kans.
En dat nu hij eindelijk op het punt staat zijn droom waar te maken... hij mag aanstaande zondag spelen in het eerste elftal van Kick '69!
Gelukkig blijft zijn grote vriend Storm alle vertrouwen in Stijn houden en dat is maar goed ook, want Stijn weet niet wat hem nog allemaal te wachten staat.

Bij het voetbalveld vraagt een jonge vrouw namelijk of ze samen met Stijn op de foto mag, ze is enorme fan van de jonge voetbalgoden en met name Stijn vindt ze geweldig. De volgende dag komt ze Stijn met zijn vriendin Femke tegen en laat de foto zien. Natuurlijk krijgen Femke en Stijn ruzie, want Femke is enorm jaloers. - Wat hij in die akelige, egoïstische meid ziet is mij overigens sowieso een raadsel. Hij verdient een veel leukere vriendin. -

Niet alleen heeft Stijn nu ruzie met zijn vriendin maar ook de jonge vrouw zorgt voor problemen. Zij blijkt de nieuwe wiskundelerares te zijn en ze biedt Stijn aan hem te helpen om uit zijn voetbalimpasse te komen. Als de grote voetbalheld Bert Pringle dit hoort, waarschuwt hij Stijn, hij kent die vrouw wel! Stijn moet uit haar buurt blijven!
Ook blijkt dat niet alleen Femke jaloers is, op het voetbalveld is er nog iemand die Stijn zijn voetbalgeluk niet gunt...
Er gebeuren allemaal rare dingen die het zelfvertrouwen van Stijn nog meer uithollen.
Maar Storm is er ook nog, en zoals altijd gaat hij weer heel doortastend te werk.

Iedereen weet inmiddels dat ik erg gek op de boeken over de voetbalgoden. Ik heb ze tot nu toe allemaal gelezen. Zo gauw een nieuw Voetbalgodenboek uit is kan ik niet wachten om het lezen. Het ene verhaal is beter dan het andere maar ze lezen allemaal heerlijk weg. De ingrediënten voetbal, vriendschap, spannend avontuur en een beetje liefde vormen een fijn voetbalboekenrecept. Toch, na al die boeken, vind ik dit het beste boek tot nu toe. Het verhaal klopt helemaal, er zijn geen gebeurtenissen die op het randje van geloofwaardigheid zijn, de wedstrijden zijn zoals altijd loeispannend en Storm blijkt een enorm fijne vriend die al zijn storende arrogantie heeft laten vallen.
Heerlijk verhaal, ik heb enorm genoten!


Zoals altijd zijn de zwart-wit afbeeldingen van duizendpoot Mark Janssen weer een schot in de roos.
Het is leuk de twee jongens steeds wat volwassener te zien worden.


ISBN 9789044824179 Hardcover 153 pagina's Uitgeverij Clavis februari 2015
Leeftijd 10+

© Dettie, 12 maart 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De Afrikaanse derby
(De voetbalgoden deel 13)
illustraties: Mark Janssen
tekst: Gerard van Gemert


In dit boek zijn natuurlijk de twee vrienden Stijn en Storm weer van de partij, want alles draait om deze twee voetbalgoden. Ook de sympathieke topspeler en vriend van de jongens Bert Pringel laat zich weer zien. Maar wat extra leuk is, is dat we nog een oude bekende tegenkomen, Mosegi, de jongen die ze ontmoet hebben in de sloppenwijken van Zuid-Afrika. De veelbelovende Mosegi woont inmiddels in Nederland en krijgt een opleiding tot doelman. Razendsnel als hij is, heeft hij zich inmiddels weten op te werken tot tweede doelman, er passeert hem nauwelijks een bal als hij in het doel opgesteld staat.


Het toeval wil dat het jeugdelftal van Kick'69, waar Stijn, Storm en Mosegi hun jeugdopleiding bij volgen, uitgenodigd zijn om mee te doen aan een demonstratietoernooi in Nairobi in Kenia, het geboorteland van Mosegi.  Als ze eenmaal in Kenia zijn, krijgt Mosgei bezoek. Zijn dorpsgenoten willen dat hij meespeelt in de zeer belangrijke voetbalwedstrijd die jaarlijks wordt gehouden tussen zijn dorp Makutano en Ithanga het naastliggende dorp.
Mosegi is blij en onzeker tegelijk, hij heeft zijn ouders en broertjes en zusjes al heel lang niet gezien. Maar hij heeft ook gehoord dat ze weggetrokken zijn nadat zijn vader van brandstichting werd beschuldigd.


Stijn en Storm gaan een paar dagen voor de dorpswedstrijd samen met Mosegi naar zijn geboortedorp Makutano. De jongens kijken hun ogen uit, dat mensen in zulke kleine huisjes kunnen leven, en dat voetbalveld! Dat is gewoon een zandvlakte en moet Mosegi met die rare lappenbol de wedstrijd spelen? Mosegi vertelt dat het voor de mensen in zijn dorp allemaal heel gewoon is en Stijn en Storm beseffen maar weer eens hoe goed ze het hebben in het rijke Nederland.


Mosegi voert een een lang gesprek met de chief. Deze vertelt dat Mosegi's vader mogelijk onder druk van mensen uit Ithanga de brand heeft willen stichten. Misschien werd hij wel gechanteerd. Verschillende mensen hebben zijn vader bezig gezien. De verklaring lijkt heel aannemelijk maar Storm heeft zijn bedenkingen, het verhaal zint hem niet, hij ruikt onraad, er klopt iets niet.
Stijn ziet aan de houding van Storm dat deze weer een plan aan het uitbroeden is...


Maar eerst moeten de jongens nog voetballen. Het eerste van Kick'69 speelt ook in Kenia en Stijn en Storm mogen tot hun grote geluk met ze meetrainen en dat gaat uitstekend! Het gaat zelfs zo goed dat ze de volgende dag mee mogen spelen in een oefenwedstrijd tegen FC Wolflingen! Stijn schrijft daarmee geschiedenis, hij is de jongste speler ooit die in het eerste van Kick'69 speelt. De kranten staan er bol van. Van de jongens hoeft al die publiciteit niet zo, ze willen gewoon voetballen!


Ondertussen raast niet alleen de toestand rond Mosegi door Storms hoofd, ook zijn vriendin Noor houdt hem bezig. Hij is stapelgek op haar maar is hij eigenlijk wel geschikt voor verkering? Gelukkig kan Stijn hem na alle perikelen rond Femke flink van advies dienen, maar of dat helpt...


Het is weer een ouderwets lekker verhaal rond de twee topvoetballers met daarbij mooie zwart-wit afbeeldingen van Mark Janssen.
Gewoon lezen dit boek!


ISBN 9789044822557 Hardcover 160 pagina's Uitgeverij Clavis juli 2014
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Dettie, 11 november 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De twaalfde man
(De voetbalgoden deel 12)
illustraties: Mark Janssen

Gerard van Gemert


Stijn en Storm zijn, na een tijdje bij FC Rapitas gespeeld te hebben, weer terug bij hun geliefde voetbalclub, Kick 69.
Onderweg naar de training zit Storm, die altijd zijn mobieltje kwijt is en al dat gedoe met meisjes maar stom vindt, de hele tijd te WhattsAppen met Noor, het meisje uit hun klas! Stijn is stomverbaasd, Storm zal toch niet verliefd zijn? Na lang aandringen vertelt Storm dat hij haar en zij hem wel leuk vindt, maar hij heeft wel teveel kapsones volgens Noor. Stijn moet hem helpen om dat af te leren! Wat Stijn natuurlijk maar al te graag doet.


De twee voetbalgoden spelen weer de sterren van de hemel. Jesper die dankzij de terugkeer van de twee topspelers minder opgesteld staat, lijkt ze het succes te gunnen. Hij is erg aardig tegen ze. Hij is de zoon van de sponsor, een biermagnaat die in financiële problemen zit. Maar Jesper blijkt niet voor niets zo vriendelijk. De vader van Jesper wordt namelijk bedreigd en afgeperst en nu wil Jesper dat Stijn en Storm hem helpen. Kunnen zij niet aan hun grote vriend en topvoetballer Bert Pringel vragen of hij Jespers vader aan geld kan helpen?
Storm pakt dit weer op zijn doortastende manier aan sleept zoals altijd Stijn in het avontuur mee. De biermagnaat blijkt nog nooit van ene Jesper gehoord te hebben! Ook de zogenaamde broer van Jesper kent die hele Jesper niet. Natuurlijk zet Storm Jesper voor het blok.
Maar Jesper blijkt nog meer streken te hebben, ook bij de club haalt hij vreemde dingen uit, zelfs Noor wordt erbij betrokken en dat is de druppel voor Storm. Nu wil hij wel eens even precies weten hoe alles in elkaar zit want hij snapt er helemaal niets meer van.
Er volgt een spannend avontuur met een wel heel onverwachte ontknoping.


Dit is weer Gerard van Gemert op zijn best. Hij weet zijn ingrediënten, voetbal, spanning en een beetje liefde, goed te mengen met als resultaat een lekker smeuïg verhaal dat erin glijdt als koek.
Het is grappig hoe onzeker de stoere Storm zich gedraagt als het om Noor gaat. Femke was deze keer niet zo jaloers aan het zeuren als in het vorige verhaal maar dacht zelfs mee! Hele vooruitgang want je gunt die aardige Stijn zo dat hij een leuke vriendin heeft.
Natuurlijk ontbreekt het voetballen niet, erg leuk is te lezen hoe de samenwerking met Stijn en Thomas op het veld verloopt. Ze voelen elkaar haarfijn aan en gunnen elkaar de eer, het gaat immers om het voetbal en niet om het strelen van hun ego.
De mooie, actievolle zwart-wit afbeeldingen van Mark Janssen maken het verhaal compleet.
Kortom, opnieuw een fijn boek over deze leuke, sympathieke voetbalgoden!


ISBN 9789044821246 Hardcover 175 Uitgeverij Clavis november 2013
Leeftijd. ca. 10 jaar

© Dettie, 22 december 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Clubliefde
(De voetbalgoden deel 11)
illustraties: Mark Janssen

tekst Gerard van Gemert


Stijn en Storm, de topvoetballers van FC Rapitas hebben ook bij Jong Oranje bewezen wat ze waard zijn en dat heeft zijn gevolgen. De twee jongens worden tot hun grote vreugde uitgenodigd om een week mee te trainen met het hoogste jeugdelftal van de Engelse club Petchwood United, de  beste voetbalclub van Europa volgens Stijn. Ook mogen de jongens die week meedoen met twee wedstrijden. Gelukkig vinden hun ouders het goed dat ze gaan, de jongens zijn door het dolle heen.
Stijn vertelt het nieuws ook vol trots aan Femke zijn vriendin, maar zoals altijd denkt Femke alleen aan zichzelf. - Je vraagt je af wat Stijn met die Femke moet. - Ze is bang dat hij in Engeland gaat wonen, dan zien ze elkaar nauwelijks meer en kunnen ze niet meer samen naar de film of winkelen. Ze vindt het eng en is bang dat ze Stijn kwijtraakt.
Maar voorlopig is het alleen maar voor een week en Stijn is diep in zijn hart heel blij dat Storm met hem meereist. In zijn eentje had hij het knap moeilijk gevonden. Als blijkt dat hun grote vriend en voetbalheld Bert Pringel aan het onderhandelen is met Petchwood United geloven ze hun oren niet. Wat een toeval! Zo direkt spelen ze met z'n drieën bij Petchwood!


In Engeland worden Stijn en Storm ondergebracht bij een vriendelijk gastgezin bestaande uit Ed en Karen Wilderman en hun zoon David.  Ed is Nederlander wat wel zo prettig is voor de twee jongens die nog niet zo goed Engels spreken. Alle verblijfskosten worden door Petchwood betaald.
Bij de eerste training zien de twee jonge voetballers tot hun verrassing Bert Pringel aan de rand van het veld staan. Hij  komt ze een succesvolle week toewensen. Groot is de schrik bij de jongens, als later blijkt dat er diezelfde dag een aanslag op Bert is gepleegd en hij er héél slecht aan toe is.
Storm en Stijn zullen Storm en Stijn niet zijn als ze dat zomaar laten gebeuren. Ze hebben iets raars gezien toen Bert wegreed in zijn auto en gaan nu uitzoeken wie of wat achter die aanslag zit.  De uitkomst is zéér verrassend.
Ondertussen moet er wel gevoetbald worden en dat gaat prima, het lijkt erop dat de jongens een contract zullen krijgen aangeboden van Petchwood United.  Maar als er geluiden opklinken dat Kick '69, hun favoriete Nederlandse voetbalclub, ook geïnteresseerd is in de twee voetbaltoppers begint vooral Stijn te twijfelen of hij dan wel bij Petchwood wil gaan spelen. Tot Stijns frustratie weet Storm wél wat hij wil... maar wil Stijn dat ook?


Op zich zijn alle voetbalgodenboeken van Gerard van Gemert prettig om te lezen.  Het ene boek is soms wat spannender of beter dan het andere. Dit keer is het verhaal een beetje tam ondanks de verrassende ontknoping. Storm wordt ook een beetje te arrogant. Hij vindt zichzelf geweldig en laat dat ook merken, ondanks dat het steeds met een grap getoond wordt.  Er wordt nu wat teveel met zijn eigendunk gestrooid.
Verder rammelt het verhaal een beetje... Hoe kan het dat er in een grote drukke stad een aanslag wordt gepleegd op een héél beroemde voetballer die in diezelfde stad onderhandelingen voert, de kranten staan er vol van, en niemand heeft ook maar iets gezien? Bert Pringel is notabene nog uit de auto gestapt en heeft door de stad gelopen en niemand heeft hem herkend? Dat is wel heel vreemd. Ook de berichtgeving over de gevolgen van de aanslag zijn nauwelijks aannemelijk. Om exact weer te geven wát zo onvoorstelbaar is, kan niet want dan wordt het verhaal verraden.
Het neemt niet weg dat het verhaal wel weer prettig wegleest, het is allemaal weer lekker vlot geschreven, alleen volgt deze keer een wat minder enthousiaste recensie dan anders vanwege die te grote onwaarschijnlijkheid. In een boek kan alles als het maar aannemelijk is en dat is het deze keer niet. Jammer.


Bij dit boek wordt gratis Gevecht om de cup, deel 1 van de voetbalgoden, geleverd. Bijzonder om te zien is dat op de afbeeldingen Stijn en Storm in de loop der jaren van twee jonge jongetjes gegroeid zijn naar jongens rond de puberleeftijd. De tekeningen zijn ook krachtiger, vlotter en aansprekender geworden.


ISBN 9789044819175 Hardcover 167 pagina's Uitgeverij Clavis februari 2013

© Dettie, 23 februari 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Spookdoelpunt
(De voetbalgoden deel 10)
illustraties: Mark Janssen


De hoofdrolspelers Stijn en Storm zijn geselecteerd voor Jong Oranje om mee te doen aan het WK in Italië. De jongens zijn natuurlijk bloednerveus maar vinden het ook geweldig. De dag voordat ze vertrekken loopt Storm een blessure op aan zijn enkel, gelukkig is er niets beschadigd en kan Storm  gewoon mee naar Italië. Eventueel moet Storm de eerste wedstrijd overslaan maar Aat, de fysiotherapeut, zal hem zo goed mogelijk begeleiden.
In hun hotelkamer zien ze op televisie dat er iets in het nieuws over hun grote vriend en voetbalheld Bert Pringel gezegd wordt. Hij zou door het met opzet missen van een strafschop de uitslag van een belangrijke wedstrijd hebben beïnvloed en daarvoor veel geld hebben ontvangen. Bert is voorlopig geschorst. Natuurlijk geloven de jongens er niets van. Zoiets doet Bert gewoon niet. Maar hoe kan hun vriend dat bewijzen?

In Italië wordt Stijn benaderd door een scout van een van de grootste Europese voetbalclubs, maar Stijn vertrouwt hem niet. De man doet zo raar.
Stijn ontdekt dat de man iets te maken heeft met de verhalen rond Bert Pringel. En het zullen Stijn en Storm niet zijn om dat weer eens haarfijn uit te gaan zoeken.
Ondertussen heeft Stijn weer stevig omgang met Femke. Het gaat zelf heel goed tussen die twee totdat Stijn haar via mail de groeten doet van Niels, de zoon van de fysiotherapeut. Hij is ook in Italië alleen begrijpen de jongens niet waarom hij steeds opduikt op de gekste plekken en daarna weer verdwijnt. En waarom zit hij nooit bij zijn vader?
Maar de jongens hebben genoeg andere zaken aan hun hoofd zoals de wedstrijden. De tegenstanders zijn veel sterker dan de jongens gewend zijn en het wordt een heel zware klus voor ze.
Ondertussen worden de geruchten steeds sterker dat diverse grote voetbalclubs belangstelling voor de twee jongens hebben. In alle opzichten wordt het een heel spannend toernooi.


Alweer het tiende boek over de Voetbalgoden en zoals altijd race je door het boek heen. Gerard van Gemert treft precies de juiste toon bij alle gebeurtenissen. Het verloop van de wedstrijden wordt zo goed verteld dat je denkt dat je ze zelf gezien hebt. Elk verhaal is weer uniek ondanks de steeds terugkerende hoofdpersonen zoals Stijn, Storm en Bert Pringel. Wat me opviel is dat de twee jongens wat volwassener zijn geworden in hun taal en gedrag. Het is leuk deze ontwikkeling te constateren.
Complimenten aan Mark Janssen voor zijn illustraties. In de eerste boeken vond ik zijn afbeeldingen erg stijfjes maar dat is inmiddels helemaal verdwenen. Er is meer humor in de tekeningen gekomen en er zit nu vaart in. Echt een enorme vooruitgang.
Al met al alweer een goed Voetbalgodenboek van Gerard van Gemert. Hopelijk blijft hij nog heel lang boeken over deze twee jongens schrijven. Gelukkig wordt boek nummer elf al aangekondigd en die belooft ook weer heel spannend te worden...


ISBN 9789044817324 Hardcover 194 pagina's, Uitgeverij Clavis oktober 2012
Leeftijd 10+

© Dettie, 3 november 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Balbezit
(De voetbalgoden deel 9)
illustraties: Mark Janssen


De boeken over Stijn en Storm blijven heerlijk om te lezen. Elke keer als ik een nieuw deel in handen krijg lees ik het onmiddellijk. Zo ook dit boek en ik vind het jammer dat het alweer uit is. Het is namelijk een erg mooi verhaal waarbij een heel oude man van 89 jaar een belangrijke rol speelt, en dat komt zo...

Stijn en Storm voetballen elke woensdagmiddag op een veldje zo ook die woensdag. Maar onderweg daar naartoe komt de bal van Storm per ongeluk  in een tuin terecht. Daar hebben de jongens een hekel aan want vaak worden mensen boos en willen ze de bal niet teruggeven. Gelukkig is de oude man die in de tuin aan het werk was niet boos, sterker nog hij nodigt de jongens uit om foto's te komen kijken. Hij was vroeger een heel goede voetballer vertelt hij. Storm vindt het helemaal geweldig en belooft te komen. Van Stijn, de voorzichtige, hoeft het niet zo. Maar Storm wil wél en dan gaat Stijn toch maar mee. De man stelt zich voor als Joachim Hofman, hij heeft heel veel te vertellen bij elke foto. Hij blijkt ook in het Duitse elftal gespeeld. De man is een Duitser en is samen met zijn ouders voor de Tweede Wereldoorlog uit Duitsland gevlucht en zo in Wouddorp, de woonplaats van Stijn en Storm terecht gekomen. Bobby Hofman, de kleinzoon van de man is ook een heel goede voetballer, maar doordat er iets gebeurd is vroeger heeft de oude man nooit contact met Bobby. Hij vindt dat heel erg. 
De jongens gaan vaker bij de man op bezoek want ze vinden hem heel erg aardig en vooral Stijn heeft medelijden met de eenzame man. Maar na het volgende bezoek wordt Stijn in elkaar geslagen en wordt hem verteld dat hij weg moet blijven bij de oude man. Natuurlijk gaan Stijn en Storm uitzoeken wat er precies aan de hand is. Storm zal Storm niet zijn en vraagt de oude man het hemd van zijn lijf, deze wil liever niets vertellen, hij heeft al genoeg verdriet gehad, maar heeft wel een raadselachtige opmerking over een bal.


Natuurlijk wordt er ook gevoetbald. FC Rapiditas, de club van Stijn en Storm, kan nog kampioen worden maar dan moeten ze er wel héél erg hard aan trekken. En Femke, het vroegere vriendinnetje van Stijn, is er ook ineens weer. Nadat ze eerst ineens met een ander ging en daarna vertelde dat ze verliefd was op Storm was de verkering uit. Maar nu stuurt ze hem ineens een sms-je of hij mee naar de film gaat... Stijn twijfelt, hij vindt Femke nog steeds erg leuk maar hij wil niet weer aan de kant gezet worden door haar.


De ontmoeting met Joachim Hofman en de uitnodiging van Femke leiden tot allerlei ontwikkelingen waar de jongens natuurlijk geen idee van hadden toen het contact ontstond. Ook Bobby Hofman speelt een bijzondere rol in dit verhaal. Natuurlijk is Storm weer degene die doorzet en achter alles aangaat en de goedige Stijn wil zoals altijd zijn vriend niet in de steek laten. Daardoor beleven ze wel altijd spannende avonturen.


Persoonlijk vind ik dit boek een van de beste boeken uit De voetbalgoden serie. Het verhaal pakt je gelijk en deze keer is het verhaal ook meer uitgebalanceerd. De enorme haast is eruit waardoor de dialogen beter zijn en het verhaal zelf prettiger leest. Alle ingrediënten zijn nog wel aanwezig zoals in de andere boeken en voetbal is nog steeds heel belangrijk maar in de voorgaande boeken was bijna alles aan het strijden om de eerste plaats van belangrijkheid, én het voetbal, én Femke én een spannende gebeurtenis buiten het voetbal om. Nu is er een heel mooi, veel rustiger, verhaal rond de oude man geweven zonder afbreuk te doen aan de jongens en hun liefde voor voetbal.  Zelf Bert Pringle speelt weer een rol in dit verhaal
Femke blijft natuurlijk een vreemde meid met al haar nukken en kuren. Je hoopt steeds dat Stijn eens nee zegt en echt stopt met het verwende krengetje, want dat is ze. Maar toch is het ook wel weer leuk dat ze in het verhaal zit, al is het alleen al om je lekker te ergeren.


De zwart-wit afbeeldingen van Mark Janssen worden elke keer beter, erg mooi was de tekening van Joachim Hofman in zijn huis aan tafel, heel sfeervol. Evenals de afbeelding op de tribune, erg knap gedaan, het leek wel een bewerkte foto waarbij de twee jongen uitbelicht werden. Een mooie truc was ook om halverwege een spannend verhaal over een belangrijke wedstrijd een tekeningetje van een vlaggetje met het woord Goal! erop te plaatsen. Je las snel naar dat woordje toe, want was die goal nou voor de tegenpartij, of...


Al met al weer een heerlijk boek. Gelukkig volgt binnenkort deel 10! Weer iets om naar uit te kijken.


ISBN 9789044815716 Hardcover 170 pagina's Uitgeverij Clavis maart 2012,
Leeftijd: Vanaf ca. 10 jaar

© Dettie, 29 april 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Vlammend schot
(De voetbalgoden deel 8)
illustraties: Mark Janssen


Stijn en Storm fietsen na een voetbaltraining naar huis maar ze hebben de pech dat er een politiewagen achter ze rijdt en het achterlicht van Storm is kapot. Ze hopen dat het niet opvalt maar dat doet het wel. Storm zal verder moeten lopen. Natuurlijk stapt hij weer op zijn fiets als de politie weg is maar verderop staat de auto hen op te wachten. De jongens slaan gauw een zijweg in en fietsen daardoor een heel eind om. Gelukkig maar want in de nieuwbouwwijk staat een woning in brand en er is nog een kind in dat huis! Storm gooit zijn fiets aan de kant en rent het huis in... hij weet het kind net op tijd te redden.
Maar het gekke is dat vlak daarna de jongens verdacht worden van brandstichting! Zelfs hun grote vriend en voetbalheld Bert Pringel wordt bij de beschuldigingen betrokken. En dat vlak voor een belangrijke wedstijd!
Maar Stijn en Storm zijn, omdat ze samen al zoveel avonturen hebben meegemaakt, niet zo snel klein te krijgen en gaan op onderzoek uit en doen heel verrassende ontdekkingen.
Ondertussen is Femke, het vriendinnetje van Stijn, weer eens vreemd aan het doen. Opnieuw doet ze koeltjes en opnieuw vertelt ze Stijn dat ze verliefd is op iemand anders. Stijn is er kapot van, zeker wanneer hij de naam van diegene hoort op wie ze zo gek is. Wat moet hij nu? Hij vindt haar nog steeds leuk maar het kan zo niet langer meer... Komt het nog goed?
Desondanks gaat het trainen en wedstrijden spelen gewoon door. Voor Stijn en Storm zorgt dit voor ontspanning maar ook voor extra spanning, zullen ze winnen?


Het was weer een heerlijk spannend verhaal over mijn twee favoriete voetballers. Bij het beschrijven van de heel spannende wedstrijd merkte ik dat ik m'n adem inhield en bijna mee zat te voetballen, en dan zie ik de wedstrijd niet eens! Dat betekent dat Gerard van Gemert heel enerverend een voetbalwedstrijd kan weergeven. Ik zat op het puntje van m'n stoel.
Het hele boek loopt is vloeiend geschreven, het verhaal loopt als een trein.
De zwart-wit afbeeldingen zijn heel actievol. Vooral de afbeelding waarop Storm enorm boos is, is geweldig, de boosheid spat eraf!

Hopelijk blijft Gerard van Gemert nog veel boeken schrijven over Stijn en Storm. Het zijn fantastische boeken.


ISBN 9789044815184 Hardcover 168 pagina's Clavis | april 2011
vanaf 10 jaar

© Dettie, 26 mei 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Buitenspelval
(De voetbalgoden deel 7)
illustraties: Mark Janssen


Het is altijd heerlijk als er als er weer een nieuw deel uit de serie De voetbalgoden binnenkomt. Dat boek wordt dan het liefst dezelfde dag nog gelezen. Zo ook nu, gisteren ontvangen vandaag alweer uit.


In het jeugdelftal van Kick '69 is een nieuwe spits, Santino, en hij is de zoon van de voorzitter. Stijn heeft het vermoeden dat Santino daarom bij Kick'69 mag spelen. Kick'69 staat bekend om zijn goede jeugdopleidingen en niet iedereen kan zomaar bij Kick'69 gaan voetballen.
De gemoedelijke Storm is wat milder maar helemaal ongelijk kan hij Stijn niet geven. Zo goed is Santino inderdaad niet, er zijn wel betere jeugdspelers zoals bijvoorbeeld bij hun vorige club FC Rapitas. Santino wil  graag als spitsspeler opgesteld worden en is nogal arrogant over zijn spel, tot ergernis van Stijn.
Maar al snel gaat de aandacht van de jongens naar iets anders. Bastiaan Passa, een van hun tegenstanders van die dag, stelt zich voor en vertelt dat zijn broer Stefan erg ziek is, hij heeft niet zo lang meer te leven. Stefan wil heel graag eens in contact komen met supervoetballer Bert Pringel. Hij vraagt of Stijn en Storm dat eventueel kunnen regelen voor het misschien te laat is. Dit verzoek leidt uiteindelijk tot een grote inzamelingsactie zodat  Stefan een heel dure maar mogelijk levensreddende operatie kan ondergaan.
Ondertussen rommelt het heel erg bij Kick'69 en vooral tussen Stijn en Storm en Santino en zijn vader, de nieuwe voorzitter.
Er gebeurt iets heel vreemds in de kleedkamer en daardoor is het nog maar de vraag of de twee vrienden bij Kick'69 kunnen blijven spelen. En die arme Storm heeft ook nog last van jaloezie, zijn vriendin Femke lijkt belangstelling voor een andere jongen te hebben...


Opnieuw heeft Gerard van Gemert weer een heel spannend verhaal weten te schrijven rond Stijn en Storm en hun grote held Bert Pringel. Dit keer komt goed naar voren hoeveel de twee jongens voor elkaar over hebben. Er gebeurt iets met Stijn waardoor zijn hele toekomst  gevaar loopt maar Storm blijft zijn vriend, door dik en dun. Dan moet zijn toekomst ook maar anders worden vindt hij.
Dat Femke eventueel belangstelling voor een andere jongen zou hebben is niet zo vreemd. Storm is best wel gek op haar maar voetballen gaat voor alles! Als Femke dat maar begrijpt...


Opnieuw een zeer prettig verhaal dat niet alleen over voetbal gaat, ook al is dat wel bijna het belangrijkste voor Stijn en Storm. Maar naast het voetballen hebben ze ook nog een privéleven en dat maakt dat de verhalen nog meer aanspreken.  Je hebt het gevoel dat je de jongens kent.
De zwart-wit afbeeldingen in het boek gemaakt door Mark Janssen, worden nog steeds beter, er straalt nu actie uit terwijl ze in de eerste delen nogal statisch waren.
Ik kijk alweer uit naar het volgende deel van De Voetbalgoden...


ISBN 9789044814149 Hardcover/gebonden 165 pagina's Uitgeverij Clavis oktober 2010
vanaf ca 10 jaar

© Dettie, 24 november 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De zwarte panter
(De voetbalgoden deel 6)
illustraties: Mark Janssen


Als fan van de boeken over Stijn en Storm ben ik altijd blij als er weer een nieuw deel uit is.  Dit boek is alweer deel zes over de voetbalgoden en het is weer een lekker verhaal.


Stijn en Storm zijn natuurlijk nog helemaal gek van voetballen en ze hebben nog steeds een goed contact met Bert Pringel, hun grote voetbalheld, die in het Nederlands elftal speelt.
Nu het WK voetbal in Zuid-Afrika er aan komt willen Stijn en Storm natuurlijk weten hoe Bert speelt. Maar dan mogen de jongens met het nationale jeugdelftal ook gaan spelen in Zuid-Afrika! Dat ze zelf daar mogen spelen is uniek. En... ze kunnen de wedstrijd waarin Bert speelt dan met eigen ogen zien! Dat is helemáál geweldig.


Ondertussen hoort Stijn dat het niet zo goed met Femke gaat. De mentor van haar school en Femke's moeder vragen of hij niet eens met haar wil gaan praten. Stijn is nog steeds erg gek op Femke maar hun verkering is uit en Femke heeft zelfs Stijn van haar chatbox gegooid. Nadat ze elkaar  gesproken hebben vliegen de vonken toch nog steeds over en weer maar zag Stijn haar niet met Maikel lopen? Stijn voelt dat er iets niet goed zit, maar wat? Maar... Femke praat wel weer met Stijn via de chat.


Stijn probeert Femke uit zijn hoofd te krijgen als hij met het elftal in Zuid-Afrika is maar tijdens het chatten met haar vertelt ze eindelijk wat er allemaal aan de hand is...  ze wordt beschuldigd van diefstal op school.
Als haar problemen nu maar niet Stijn teveel beïnvloeden tijdens het voetballen. 
En Storm doet zijn naam ook weer eer aan. Paki, de Zuid-Afrikaanse 'gids' heeft tijdens een training Mosegi  bij zich, een jongen uit de sloppenwijken. Mosegi blijkt geweldig te kunnen keepen! later, tijdens een excursie ziet Storm Mosegi en volgt hem, waardoor Storm en Stijn in een heel spannende situatie komen...

Al met al weer een lekker spannend verhaal dat wel veel over voetbal gaat natuurlijk maar daarnaast gebeuren ook weer allerlei verrasende dingen. Het boek is iets rustiger dan de voorgaande boeken en de latere gebeurtenissen rond  Mosegi voel je al aankomen maar dat maakt niets uit. Ik zou erg teleurgesteld zijn geweest als het niet zo gelopen was.


De zwart-wit illustraties van Mark Janssen worden steeds levendiger, leuk!


Hopelijk gaat Gerard van Gemert nog een tijdje door met zijn Voetbalgodenboeken. Het blijven erg prettige boeken om te lezen. In ieder geval verschijnt er weer een nieuw deel rond september 2010. Alvast iets om naar uit te kijken.


ISBN 9789044812350 Hardcover 160 pagina's | Clavis | maart 2010
Vanaf 9 jaar

© Dettie, maart 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Kopsterk
(De voetbalgoden deel 5)
illustraties: Mark Janssen


En daar is deel 5. Het blijft altijd prettig weer een nieuw boek van De Voetbalgoden te mogen lezen.


Ook in dit boek beleven Stijn en Storm weer allerlei avonturen. Al heel in het begin van het boek raakt Storm tijdens een wedstrijd geblesseerd door de vuisten van zijn eigen doelman, zo erg zelfs dat Storm zijn geheugen kwijt is! Hij herkent zelfs zijn beste vriend Stijn niet meer.
Hun grote held Bert Pringel is in Amerika voor de finale van de wereldcup. Toch wil hij voor Storm wel terugkomen maar dan mag hij niet meer meespelen in de finalewedstrijd.
Maar er blijkt er veel meer aan de hand te zijn, zoals altijd bij Stijn en Storm. Zelfs Bert weet op gegeven moment niet meer wat hij moet doen.
En die arme Stijn heeft  naast de zorgen om zijn vriend ook nog problemen met vriendinnen, wie moet hij nu kiezen?


Deel 4 vind ik ietsje spannender dan dit deel. Misschien komt dat ook omdat in dit boek al vrij snel verteld wordt hoe bepaalde dingen in elkaar zitten.
Maar ik vond  het wel prettig dat de jongens nu eens een beetje tegenslag hadden, zowel privé als met voetballen. Elke keer alleen maar succes begint een beetje te vervelen en dat heeft Van Gemert kennelijk ook zo aangevoeld. Het verhaal ging er weer in als koek en eindigt met een flinke cliffhanger! Ik ben nu alweer benieuwd hoe dat af zal lopen.


De illustraties van Mark Janssen worden steeds beter, de bewegingen zijn vloeiender en er zit meer detail in,  nu nog een klein beetje vrolijker en wat meer humor erbij. Voor een jongerenboek zijn de afbeeldingen wel erg serieus.


ISBN 9789044811193 Hardcover 142 pagina's, uitgeverij Clavis,  vanaf 10 jaar

© Dettie, augustus 2009

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 
jeugd 10Blessuretijd
(De voetbalgoden deel 4)

illustraties: Mark Janssen

Het is telkens heerlijk als er weer een nieuw deel uit is van de reeks Voetbalgoden. De avonturen van Stijn en Storm zijn erg leuk en een beetje spannend. In dit verhaal hebben ze een wel heel bijzonder avontuur...


Stijn en Storm voetballen altijd op een veldje vlakbij een villa. De villa staat al een tijdje leeg want het spookt daar wordt gezegd. Mensen die er gewoond hebben zijn weggevlucht want er gebeurden wel heel rare dingen.
Als de jongens weer eens aan het voetballen zijn zien ze iemand in de villa en Storm zou Storm niet zijn als hij daar niet op af zou gaan. Stijn vindt het maar niets, hij is een beetje bang, maar wil ook zijn vriend niet in de steek laten dus gaat hij maar mee naar binnen. In de villa kunnen ze niemand vinden maar ontdekken wel heel bijzondere oude spullen...
Storm wil steeds maar terug naar de villa want hij moet en zal weten wat daar aan de hand is en elke keer laat Stijn zich overhalen om mee te gaan. De verhalen van de vorige bewoners kloppen wel want aldoor zien en horen de jongens allemaal vreemde dingen. Zullen ze er achter komen wat er rondwaart in de villa?


Ondertussen gaat het voetballen gewoon door, de vrienden zijn gevraagd om te spelen bij de jeugd van Kick ’69 en zijn daar erg blij mee. Maar ze merken dat het er daar anders toegaat dan bij hun oude club. Ze moeten heel hard trainen en werken om opgesteld te worden. Ook moeten ze het schoolvoetbaltoernooi nog winnen, maar lukt dat wel met aartsrivaal Maikel in de buurt?
Met hun grote voetbalheld Bert Pringel gaat het niet best, hij is helemaal uit vorm en dat terwijl er een heel belangrijke wedstrijd komt. Storm probeert Bert te helpen zodat hij weer goed gaat spelen, en nu maar hopen dat hij daarin geslaagd is...
En Stijn, die al zoveel aan zijn hoofd heeft, krijgt er nog een probleem bij, zijn vriendin Femke doet heel raar en koel tegen hem, hij snapt er niets van totdat....


Het leuke van de verhalen over Stijn en Storm is dat ze niet alleen over voetbal gaan. We lezen ook over hoe het er thuis en op school aan toe gaat, over de verschillen tussen de snel ontvlambare Storm en de rustige, kalme Stijn. Over vriendschap, liefdesperikelen enz. De illustraties van Mark Janssen zijn beter geworden, in het eerste boek vond ik alles nogal hoekig en star en stijf weergegeven maar nu zit er meer beweging in. Vooral de tekening van Bert Pringel is heel goed.
Ik kijk alweer uit naar deel 5


ISBN 9789044809190 | Hardcover | 150 pagina's | Clavis Uitgeverij | 3 oktober 2008
Leeftijd 10+

© Dettie, oktober 2008

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 
jeugd 10Gevaarlijk spel
(De voetbalgoden deel 2)
illustraties: Mark Janssen

Deel twee van de serie De voetbalgoden. Net als in deel 1 spelen Stijn en Storm een belangrijke rol in het boek. De twee jongen zijn gezworen vrienden, allebei gek van voetbal en hun idool is dé voetballer Bert Pringel.
Stijn en Storm hebben nog een andere vriend, Mike, maar die is heel erg ziek. Stijn gaat vaak bij hem op bezoek en dan hoopt hij stiekem dat hij Femke, de zus van Mike, ook te zien krijgt. Stijn mist 'de oude Mike' erg.
Als het verhaal begint gaat hij ook op bezoek en krijgt Femke te spreken. Stijn vertelt dat ze (FC Rapitas) de regionale kampioenschap hebben gewonnen en als enige amateurclub mee strijden om het nationale kampioenschap. Femke is blij voor Stijn en Storm.
Femke mist haar broer ook, hij ligt in het ziekenhuis. Ze praten over Mike en kijken elkaar aan en bijna... Stijn is er zweverig van...
De volgende dag vertrekken ze naar Engeland! Een cadeautje van de sponsor, ze mogen de halve finale van de Champiogns Laegue bijwonen tussen Petchwood United en Kick '69. En bij de laatste club speelt Bert Pringel die ook bij hun in het vliegtuig zit! Maar in de hal van het Engelse hotel gebeurt er iets dat alles op zijn kop zet. Stijn ziet een man heel raar doen en houdt hem in de gaten... hij waarschuwt Storm... en ineens zien ze een pistool... gericht op Bert. Stijn en Storm wurmen zich door de mensenmassa om Bert te waarschuwen en voor ze het weten zitten ze in een busje, met Bert! Ze zijn ontvoerd!
Er volgt een heel spannend verhaal. En Femke... Femke weet nu, nu ze zo bang is om Stijn, hoe gek ze op hem is.


Opnieuw een leuk en spannend verhaal. Je wil blijven lezen hoe het verder gaat. Voor jongeren die van voetbal houden is het natuurlijk helemáál een geweldig boek. Maar zonder die voetballiefde is het evengoed een lekker boek om te lezen. Buiten het voetballen om gebeurt er ook meer dan genoeg.
Apart om te lezen in het voorwoord is dat wat Bert Pringel overkomt, de voetballer Alfredo di Stefano in Spanje (1963)wérkelijk overkwam.
Fijn boek, gelukkig komt er ook een deel 3!


Hardcover 149 pagina's ISBN 978-9044907899 uitgeverij Clavis, vanaf 10 jaar

© Dettie, oktober 2007

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 
jeugd 10Gevecht om de cup
(De voetbalgoden deel 1)
illustraties: Mark Janssen


Een echt jongensboek, zoals ook in het voorwoord van Frank Snoeks (commentator bij Studio Sport) staat.
Stijn en Storm zijn vrienden en helemaal gek van voetballen, ze spelen bij FC Rapitas. Ze trainen veel maar worden tijdens die trainingen vaak lastig gevallen door drie vervelende jongens van 'de Stieren'. Deze spelen bij SV EMS, hun belangrijkste tegenstander in de competitie. Zo komen Jim, Kevin en Ronnie ook die woensdagmiddag de boel weer verpesten maar erger nog... ze pakken de bal van Storm af! Die bal is DE bal, waar ze hun wedstrijden mee spelen. En ze hebben zondag een superbelangrijke wedstrijd. Storm is woedend maar de veel rustiger Stijn bedenkt een plan. Als ze het plan uitvoeren ontdekken de twee jongens iets wat De Stieren in grote problemen kan brengen...


Het boek gaat niet alleen over voetbal, dat is wel het voornaamste, maar het gaat ook over Mike, een jongen die erg ziek is, en waar Stijn regelmatig even langs gaat om over de wedstrijden te vertellen. En Mike heeft een heel leuke zus, Femke! Maar of zij hem ook zo leuk vindt?


Een leuk, spannend boek. De schrijver heeft het plezier dat de jongens in voetbal hebben goed weergegeven, net zoals de spanning die ze voor een belangrijke wedstrijd voelen of de verering voor hun voetbalhelden.
Omdat hij ook over Stijn en Storm schrijft als ze wat anders doen dan voetballen heb je het gevoel dat je de jongens echt hebt leren kennen.
De zwart-wit tekeningen van Mark Janssen zijn naar mijn mening wat te donker en te statisch, in de tekeningen zit net niet de frisheid en de vaart die wel in het boek zitten.
Dit boek is het eerste deel van 'De voetbalgoden' een serie over Stijn en Storm. Deel twee verschijnt binnenkort.


ISBN 9789044807042 hardcover, uitgeverij Clavis 2007, 142 pagina's, leeftijd 10+

© Dettie, mei 2007

Reageren? Klik hier!

 

Verlaten
Eilandgeheimen deel 5
Gerard van Gemert


Als je een lekker spannend verhaal wilt lezen, vol actie, dan moet je dit boek kiezen. Voor mij is dit tot nu toe het beste boek uit de Eiland geheimen serie.
De verhalen uit deze reeks spelen zich allemaal op Terschelling en voor wie daar bekend is, is het leuk dat de schrijver ook allerlei straatnamen en plekken op het eiland noemt. Zo weet je precies waar de mensen zijn.


Deze keer speelt het verhaal zich af rond Rayan. Een gewone jongen met vrienden en vriendinnen. Hij heeft een speciale vriendin, zijn buurmeisje Yara, waarmee hij al heel lang optrekt. Yara kwam graag op bezoek bij Rayan thuis en was gek op Ryans moeder, waar ze lange gesprekken mee voerde. Helaas is moeder Mariëlle een paar weken geleden overleden. Rayan en zijn vader proberen zich zo goed en kwaad als het gaat door deze lastige tijd heen te komen.  Gelukkig kunnen ze heel goed met elkaar praten. Ze hebben samen besloten dat ze zo veel mogelijk hun leventje blijven volgen. Dus gaat Ryans vader weer naar zijn werk en Rayan zelf, gewoon naar school.


Yara vertelt hem op een dag dat er man is, een hardloper, die aldoor er net even te lang over doet om achter de bomen vandaan te komen. Ze vetrouwt het niet. Wat zou hij daar in die korte tijd doen? Zelf durft ze niet te gaan kijken maar Rayan wel.
Tot zijn verbazing treft hij tussen de boomwortels een jampotje met een briefje aan. Van een vader aan zijn dochter! Wat is dit nou voor geks?
Hij maakt gauw een foto van het briefje en stopt het weer terug.


Rayan weet niet dat dit briefje de start is van een bloedspannend avontuur, waarbij het zelfs nog knap gevaarlijk wordt voor hem. Aanvankelijk doet hij nogal laconiek maar er gebeuren steeds meer rare dingen. Hij krijgt ineens zélf een briefje. En wie is dat onbekende meisje op zijn moeders begrafenis? En wie is Leonie? En wat is de hardloper eigenlijk voor man? Waarom doet hij zo agressief?
Rayan komt er achter dat zijn overleden moeder ook een heel grote rol speelt in alles wat hem overkomt. Dus dan móet hij helemaal wel verder, want hij wil absoluut weten wat zij er mee te maken heeft.
Gelukkig is Yara er én Elise, het mooiste meisje van de klas...


Wel even een waarschuwing! Als je begint met lezen van dit boek, zorg dan dat je niet gestoord kan worden. Zet je telefoon uit, laat de app maar gaan, want je kan niet meer stoppen met lezen, het is namelijk zo spannend dat je steeds móet weten hoe het verder gaat...
Heerlijk boek!


ISBN 9789044840049 | Hardcover | 175 pagina's | Uitgeverij Clavis | januari 2021
Leeftijd 12+

© Dettie, 9 februari 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Verdronken
Eilandgeheimen 4
Gerard van Gemert


Het zal je gebeuren dat je een whatsappje krijgt van je broer Dylan die zeven jaar geleden verdronken is! Dat overkomt de zestienjarige Roan en natuurlijk denkt hij dat het een heel akelige grap is die iemand met hem uithaalt. Maar de whatsapper weet dingen die alleen Dylan en hij weten! Zal het dan toch zijn broer zijn? Dat kan toch niet...


Langzamerhand slaat de twijfel toe bij Roan en uiteindelijk weet hij het allemaal niet meer. Degene die hem steeds appt, zegt dat Roan naar Esmeralda moet gaan, het knappe meisje dat hij nog kent van de basisschool. Ze is nu mogelijk nog knapper geworden en als ze duidelijk laat merken dat ze Roan ook heel leuk vindt, wordt zijn wereld nog verwarder. Ze is té aardig, té vriendelijk. té gretig... Het kan gewoon niet. Bovendien waarschuwt de whatsapper ook in allerlei berichtjes dat Roan niemand moet vertrouwen, want niets is wat het lijkt.
En daar kom hij al gauw genoeg achter, hij vertrouwt op het laatst zelfs zijn ouders niet meer.


Wat volgt is een zinderend verhaal dat je over heel Terschelling voert, waar dit deel van eilandgeheimen zich - evenals de voorgaande delen - afspeelt. Er vinden allerlei vreemde ontmoetingen plaats, Roan vindt op de gekste plekken aanwijzingen en hij begint bijna te geloven dat zijn broer toch écht nog leeft.  Esmeralda is zijn steun in toeverlaat in de zoektocht, maar is zij eigenlijk wel te vertrouwen? Die vraag blijft lang opspelen. Als lezer weet je het ook niet zeker allemaal. Elke keer lijken dingen toch anders te zitten dan je dacht.
Uiteindelijk neemt het verhaal een heel verrassende wending, die je niet ziet aankomen, maar spannend is het wel! Tot op het laatst weet je echt niet wat je staat te wachten!


Zoals altijd bij de boeken van Gerard van Gemert worden tenslotte alle eindjes keurig aan elkaar geknoopt. De uiteindelijke verklaringen op de allerlaatste pagina's zijn wel wat vergezocht, maar dan heb je inmiddels al een fijn boek gelezen, en de uitleg kan gelukkig wel.  Het uiteindelijke thema is verder best wel een schok.
Kortom, het boek is net als de andere eilandboeken een zeer aangenaam, vlot geschreven en superspannend boek geworden waarbij je echt meeleeft met de sympathieke Roan.
Graag meer delen van deze eilandgeheimen!


ISBN 9789044832723 | Hardcover | 168 pagina's | Uitgeverij Clavis | september 2019
Leeftijd 12+

© Dettie, 20 maart 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Eilandgeheimen 3: Verdacht
Gerard van Gemert


'Voor detectives' staat achterop het boek te lezen en dat klopt helemaal, er moet heel wat speurwerk verricht worden voordat Mischa (en de lezer) écht begrijpt wat er allemaal aan de hand is, maar spannend is het zeker!


Het begint allemaal in de herfstvakantie. De vijftienjarige Mischa Bordelman denkt lekker een weekje alleen thuis op Terschelling door te brengen terwijl zijn ouders een weekje naar hun huisje in Limburg gaan "Nu kon hij, voor het eerst van zijn leven, een week lang liedjes schrijven en gitaar spelen zonder dat hij gestoord werd omdat hij moest eten, afwassen of boodschappen doen. [...] Hij verheugde zich er al weken op."
Zijn moeder vindt het eigenlijk maar niets dat hij niet met hen mee gaat, ze ziet overal gevaar in. Dat ze dit keer gelijk krijgt kan zij ook niet weten...

De middag waarop zijn ouders vertrekken maakt Mischa zoals altijd een wandeling, "de duinen, het strand en de zee waren zijn beste vrienden." Maar onderweg hoort hij een raar geluid. Een soort gepiep. Hij ziet twee tassen liggen en uit één daarvan komt dat geluid! Even denkt Mischa dat er jonge poesjes in zitten maar niets is minder waar. In de tas zit een baby! "Zijn moeder had gelijk. Hij had zijn mobiel mee moeten nemen," denk Mischa nu.
In de andere tas zitten luiers en babyvoeding én een enveloppe, Voor Mischa staat er in sierlijke letters op geschreven! Mischa snapt er niets meer van. Hoe kan dát nou?

In de enveloppe zitten instructies hoe Mischa de baby moet verschonen en hoe hij de baby verder moet verzorgen.  Daarbij zit een briefje van 'een wanhopige moeder' waarin staat dat Romy, de baby, 5 maanden oud is en gevaar loopt. Mischa moet zorgen dat het kleine meisje uit handen blijft van de mensen die achter haar aan zitten. Hij moet ook niet naar de politie gaan want ook dan komt de baby in verkeerde handen. De vrouw weet dat Mischa op het eiland (schuil)plekken kent die niemand anders weet te vinden. Onder andere daarom vertrouwt ze hem haar baby toe. Maar het is wel gevaarlijk, ze schrijft:


"Vlucht, Mischa. Constant. Blijf geen dag op dezelfde plek en vertrouw niemand. De mensen die op Romy jagen, zijn machtig, maar jij kunt Romy, met jouw intelligentie en doortastendheid, uit hun handen houden. Als de kust veilig is kom ik haar weer halen."


Daar staat Mischa dan met een huilende baby in zijn armen, daar gaat zijn rustige weekje... Hij neemt de baby mee naar huis, dat kon deze avond nog wel, stond in de brief van de moeder. Maar als hij net thuis is gaat de bel. Wat nu? Vertrouw niemand stond er immers in de brief. Hij doet toch maar open. Het is zijn klasgenootje Mireille, het leukste meisje uit zijn klas! Zij ruikt onraad en al snel besluit Mischa haar in vertrouwen te nemen en dat is maar goed ook, want uiteindelijk wordt ze een grote steun en hulp voor Mischa én Romy.


Die avond lijkt alles goed te gaan, Mireille leert Mischa hoe hij het flesje moet klaarmaken en helpt hem met het verschonen van de luier, ze redden het prima zo. Maar dan hoort Mischa een vreemd geluid buiten en even later wordt er hard op de deur gebonkt...


Dit bovenstaande gebeurt allemaal in de eerste 31 bladzijden van het boek. Op de overige 137 pagina's lezen we hoe Mischa zich in allerlei bochten moet wringen om de lieve kleine Romy te redden uit de handen van kwaadwillende mensen. Het is voor Mischa af en toe wel moeilijk om te begrijpen wat er allemaal aan de hand is. Er melden zich bijvoorbeeld twee moeders! Beiden zeggen ze dat zij de moeder van Romy zijn. Maar wie is nou de échte moeder?


En dat is nog niet alles, er blijkt zich een heel ander verhaal op de achtergrond af te spelen waarmee de undercover politie al maanden bezig is. En Mischa wordt, of hij het wil of niet, uiteindelijk een hele belangrijke schakel in het hele gebeuren.
Zijn rustige weekje is veranderd in een kolkende achtbaan met hoge toppen en diepe dalen... Hij moet dingen doen die hij niet voor mogelijk had gehouden...


Zoals gezegd, het wordt heel erg spannend allemaal en je blijft steeds maar verder lezen, want je moet weten hoe het afloopt... Komt alles wel goed?
Opnieuw een erg goed verhaal in de serie Eilandgeheimen.


ISBN 9789044831191 | Hardcover | 168 pagina's | Uitgeverij Clavis | januari 2018
Leeftijd 12+

© Dettie, 12 juli 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Eilandgeheimen 2: Vermist
Gerard van Gemert


Gelijk, vanaf het begin plons je middenin het mysterie dat Tobias na het auto-ongeluk omhult.

Nadat hij wakker is geworden in het ziekenhuis, krijgt Tobias van zijn opa en oma namelijk te horen dat zijn ouders zijn omgekomen bij het ongeluk. 'En Julia?' vraagt Tobias 'Waar is Julia?' maar opa en oma begrijpen hem niet. Julia? Ze kennen geen Julia. Wie is dat?
Aanvankelijk denkt Tobias nog dat zijn grootouders grapjes maken, maar ze houden stug vol dat ze Julia, het zusje van Tobias, niet kennen! 'Ze zat naast me in het kinderstoeltje op de achterbank van de auto,' benadrukt hij. Maar opa en oma kijken hem verbaasd aan. Ze hebben helemaal geen kleindochter!

Als Tobias weer naar huis mag, gaat hij met opa en oma als eerste naar het graf van zijn ouders en daarna naar zijn ouderlijk huis. De kopjes staan nog op tafel... Tobias pakt gauw de foto-albums dan kan hij laten zien dat hij écht een zusje heeft. Maar er is nergens een foto van haar te bekennen en wat haar kamertje was, is nu een kantoor. Zou het door het ongeluk komen? Verbeeldt hij zich Julia maar? Maar in haar voormalige kamer vindt hij wel een haarspeldje...
Dat zegt helaas niets want zelfs de juf van de peuterspeelzaal kan zich geen Julia herinneren. Dat is wel heel bizar, het eiland Terschelling is toch niet zo groot, de juf zou Julia dan toch wel kennen?

Tobias begint inmiddels erg aan zichzelf te twijfelen. Is hij gek aan het worden? Maar Tobias kan zoveel over Julia vertellen dat zijn nieuwe vriendin Valerie er van overtuigd is dat ze bestaat en soms wordt Tobias ook ineens aangesproken. Een klein meisje vraagt hem bijvoorbeeld wanneer Julia terugkomt. Dus toch! denkt Tobias dan, ze bestaat wél! Elke aanwijzing, hoe klein ook, wordt aangegrepen om zijn zusje terug te vinden. Maar waar moet hij beginnen? En dit alles is nog maar het topje van de ijsberg, het verhaal wordt nog veel gekker, want uiteindelijk blijkt het hele leven van Tobias uit een grote leugen te bestaan... Of toch niet?

Het is een bloedspannend verhaal, je gaat vanzelf mee speuren met Tobias en uiteindelijk weet je zelf ook niet meer wie er nog wel of niet te vertrouwen is. Wat het boek nóg spannender maakt zijn de liefdevolle brieven van 'mama' aan Juul, die doorheen het verhaal geweven zijn, waaruit je kunt opmaken dat Julia verdwenen is, maar zelfs dat is niet zeker. Alles wordt op losse schroeven gezet.


Het verhaal heeft enorme vaart,  je tuimelt van de ene situatie in de andere. Een enkele keer is een ontmoeting wel heel toevallig maar het kan net. Het maakt wel dat er veel onverwachte wendingen zijn. Elke keer denk je te weten hoe het zit maar Gerard van Gemert zet je steeds op het verkeerde been.  Daardoor wil je blijven doorlezen en de uiteindelijk afloop is toch nog heel verrassend.
Heerlijk verhaal! Lezen!


ISBN 9789044828634 | Hardcover |  173 pagina's | Uitgeverij Clavis | oktober 2016
leeftijd 12+

© Dettie, 2 april 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Eilandgeheimen 1: Verlamd
Gerard van Gemert


'Er is een pakje voor je, Jes. Ik heb het op je bed gelegd.'


Met deze woorden van zijn moeder begint de nachtmerrie voor Jessie. In het pakje zit namelijk een casettebandje met daarop een niet mis te verstane boodschap. Dat Wendy, de zus van Jessie, vorig jaar haar ongeluk overleefd heeft, was niet de bedoeling zegt een stem. Het gaat om wraak.  Jessie krijgt drie dagen de tijd om te achterhalen wie De Stem op het bandje is, lukt hem dat niet dan zal dat gevolgen hebben voor zijn broer Arvid of zus Wendy. Jessie moet de instructies opvolgen en mag er met niemand over spreken. Diezelfde dag nog moet Jessie met Wendy naar cafetaria 't Zwaantje wandelen, daar ligt een eerste belangrijke aanwijzing...

Jessie's hart staat stil. Over drie dagen is het 3 mei, precies die datum werd Wendy aangereden. Sindsdien heeft ze een dwarslaesie en zit ze in een rolstoel. Ze verblijft inmiddels al een jaar in een revalidatiecentrum en is alleen, zoals nu, in de vakanties thuis. Hij hoopt dat het een grap is van zijn buurjongen en beste vriend, Morris, maar kan zich dat eigenlijk niet indenken. Al snel blijkt dat het zeker geen grap is. Onderweg naar 't Zwaantje worden Wendy en Jessie bijna omvergereden door een motorrijder, die een 'briefje' laat vallen... het blijkt een rouwkaart met een waarschuwing, die Jessie gauw weet weg te moffelen voordat zijn zus het ziet.

In 't Zwaantje spiedt Jessie om zich heen maar ziet niets. Welke aanwijzing zal hij krijgen en van wie? De aanwijzing krijgt hij maar wie de boodschap neergelegd heeft? Jessie heeft geen idee. Steven? De jongen achter de bar waar Wendy heimelijk verliefd op is? Of Benjamin, de broer van zijn moeder? Of is het Gerrit, de dorps'gek'? Er zitten nog veel meer mensen in 't Zwaantje en de moed zakt Jessie in de schoenen, iedereen is verdacht.

De Stem neemt steeds contact met Jessie op en spreekt over wraak. Vraag maar aan je vader - voorheen rechercheur in Amsterdam - waarom hij naar eiland Terschelling is gegaan en daar werkt als 'gewone' politieman, hoort Jessie De Stem zeggen. Jessie vraagt terloops dingen aan zijn vader, zoekt op zolder en ontdekt dat er een roofoverval is geweest die aanvankelijk snel opgelost leek. Een dader werd opgepakt en de andere doodgeschoten. Zaak gesloten. Totdat er sprake bleek van een derde dader en die is nooit gevonden. En het is deze dader die wraak wil nemen op Jessie's vader door Jessie's broer of zus iets aan te doen. Oog om oog, tand om tand.

In het verhaal dat volgt, moet Jessie zien te achterhalen wie De Stem is. Gerard van Gemert strooit knap met aanwijzingen in het rond en elke keer denk je te vermoeden wie De Stem is, maar zeker weten doe je het niet. Je voelt bijna dezelfde verwarring als Jessie die steeds wanhopiger zoekt naar de man of vrouw achter De Stem.  Het is in iedere geval iemand die heel ver gaat om Jessie angst aan te jagen, zelfs Arvid wordt niet met rust gelaten zodat Jessie goed weet dat De Stem het écht meent. De dreiging neemt steeds grotere en angstaanjagender vormen aan en de tijd gaat dringen. Wie is De Stem?

Een superspannend verhaal met een erg verrassende ontknoping! Je kunt nauwelijks stoppen met lezen. De eigen stijl van Gerard van Gemert is er helemaal maar toch heeft hij een heel ander verhaal weten te schrijven dan zijn bekende voetbal-  en hockeyboeken voor jongeren.
Dit is het eerste boek van de nieuwe jeugdthrillerserie 'Eilandgeheimen' voor detectives vanaf 12 jaar, staat achterop het boek te lezen. Als ze allemaal zo spannend zijn als dit eerste deel dan mogen we onze handen dichtknijpen met deze serie. Kan me nu al verheugen op het volgende deel.


ISBN 9789044826975 | Hardcover | 173 pagina's | Uitgeverij Clavis | mei 2016

© Dettie, 25 augustus 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het gouden shirt
Gerard van Gemert


In het boek 'De witte stip' hebben we al kennis gemaakt met Onesmus Malandi, de jongen die in een dorpje in Kenia woont en ervan droomt naar Engeland te gaan om mee te kunnen doen aan de  Premier League. Tijdens een wedstrijd van de plaatselijke voetbalschool tegen jonge dorpsbewoners valt het spel van Onesmus op en wordt hij op genoemde school aangenomen. In het boek De rode bal blijkt dat de directeur van de plaatselijke voetbalschool niet blij met Onesmus is, hij voetbalt veel te goed! En dat kan niet, want dan is de kans groot dat zijn eigen zoon niet uitgekozen wordt door de scouts die regelmatig komen speuren naar niet talent.


In deel drie, Het gouden shirt, is de droom van Onesmus uitgekomen, hij is aangekomen in Engeland en moet in één week tijd bij de bekende Londense voetbalclub Tottenham Hotspur bewijzen dat hij inderdaad een toptalent is. Zo niet, dan gaat hij linea recta terug naar Kenia.

Zoals in alle boeken van Gerard van Gemert is er een treiterkop die de hoofdpersoon flink dwars zit. Dit keer is het Dean die de afkomst van Onesmus op een heel provocerende en arrogante manier neerhaalt.


'Ga je nou zeggen dat we niet door je benen mogen spelen?'Philip was opgestaan en naar Dean toe gelopen. 'Misschien is deze jongen wel gewoon beter dan jij.'
Dean draaide zich baar Philip. 'Wie? Hij? Zo'n Afrikaantje die alleen nog maar op blote voeten op een zandveldje heeft gespeeld?' Dean lachte overdreven hard. 'Lata me niet lachen, Philip. Hij is gewend om met kokosnoten te voetballen. Zo iemand kun je toch niet serieus nemen?'


Helaas voor Dean moet hij Onesmus wél serieus nemen, hij is gewoon een steengoede voetballer. Maar Dean heeft nog een andere, zeer bedreigende, troef achter de hand en die zal Onesmus heel serieus moeten nemen wil hij in Engeland kunnen blijven. Dean blijkt echter onder invloed van de voetbalscout te staan die met zijn bende heel akelige praktijken op na houdt. Onesmus probeert overeind te blijven en houdt zich steeds de wijze, bedachtzame lessen van zijn vader voor ogen.
Het wordt nog héél spannend. En dan rest ons nog de vraag... Mag Onesmus na die week de jeugdopleiding bij Tottenham Hotspur blijven volgen of moet hij naar huis?

Doorheen het verhaal lezen we in flashback over het leven van Onesmus in Kenia, met name over het voorval dat zijn zusje gevallen was en naar het ziekenhuis moest, waar het gezin in feite helemaal geen geld voor had. Dát verhaal begon ook heel spannend maar de afloop valt uiteindelijk helemaal weg dankzij de avonturen in Londen. Dat is jammer want dat gedeelte verwijst o.a. naar het mooie werk van circle4life waar Gerard van Gemert ambassadeur is. Het zou mooi zijn als over de gang van zaken rond een arm gezin of dorp in Kenia - en de relatief eenvoudige en bijzondere vormen van verstrekte hulpverlening - ook een mooie serie zou verschijnen van de hand van Van Gemert. Wie weet is de/een uitgever daar wel geïnteresseerd in.


ISBN 9789044834017 | Hardcover | 152 pagina's | Uitgeverij Clavis | januari 2019
Met zwart-wit afbeeldingen van Mark Janssen | Vanaf 11 jaar

© Dettie, 7 mei 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De witte stip
Gerard van Gemert


Onesmus Malandi woont in een dorpje in Kenia. Voetballen is zijn lust en zijn leven. Als het even kan volgt hij stiekem de trainingen van de voetbalschool Ndoto Ni, wat 'Dromen bestaan' betekent. En dromen doet Onesmus... Hij wil later naar Engeland om mee te doen aan de Premier League.


Maar Ubora, de directeur van de voetbalschool even verderop wil Onesmus talent niet onder ogen zien, sterker nog, hij verbiedt Onesmus de entree op de trainingsvelden. De directeur heeft namelijk zijn eigen dromen. Hij wil dat zijn eigen zoon gekozen wordt door de scouts die regelmatig komen kijken of er nog nieuw talent is te vinden.  En als Onesmus mee zou doen in de wedstrijden dan kon zijn zoon het wel vergeten, Onesmus is veel te goed!


Ook al weet Onesmus dat zijn ouders de school niet eens kunnen betalen, hij blijft toch hopen en geloven dat hij op een dag zijn droom waar zal kunnen maken, eens zal het gebeuren dat ze zien hoe fantastisch hij speelt. En die kans krijgt hij ook! De beste spelers van de voetbalschool moeten namelijk tegen een aantal jongens van het dorp spelen, zodat de getrainde voetballertjes goed opvallen tussen de slechte spelers natuurlijk.
Jongens kunnen zich voor een test aanmelden bij Habo, een van de trainers van de school. De beste spelertjes zullen geselecteerd worden. En zo komt het dat Onesmus en zijn goede vriend Jamar eindelijk wèl op het trainingsveld van de school mogen komen. Ze kunnen hun geluk niet op als blijkt dat ze gekozen zijn uit de lange rij met jongens die ook graag verder willen komen met voetballen.


Het is voor de jongens best vreemd om met een echte voetbal te spelen in plaats van een bal gemaakt van oude lappen. Ook krijgen ze echte voetbalschoenen en een echt voetbaltenue. En dat mogen ze allemaal nog houden ook! Dat alleen is al geweldig.


Natuurlijk valt het prachtige spel van Onesmus en Jamar op. Ze spelen de sterren van de hemel in zoverre dat gaat met een ongetraind team. De scouts zijn enthousiast. Maar de jongens hebben buiten de macht van de directeur gerekend. Die heeft nog een paar vervelende trucjes voor de jongens bedacht...


Ondertussen loopt het thuis bij Onesmus ook niet zo lekker. Zijn straatarme ouders werken elke dag heel hard op het land en nu is de oogsttijd aangebroken. Onsemus móet helpen en dat kan nu net niet. Als hij niet op de training verschijnt dan is het einde oefening. Dan kan Onesmus een glanzende voetbalcarrière wel vergeten. Onsemus is in heftige tweestrijd. Wat te doen?


Gerard van Gemert kan als geen ander een lekker spannend voetbalverhaal met een persoonlijk tintje schrijven. Bovendien heeft hij een prettige, beeldende vertel'stem'. Je ziet de jongens voor je en voelt de spanning van Onesmus en Jamar tijdens de trainingen en de wedstrijden.
Dit verhaal heeft dit bovenstaande ook weer allemaal in zich. Het bijzondere is echter dat het zich dit keer afspeelt in een klein plaatsje Kenia waardoor je terloops geïnformeerd wordt over de armoede en woonomstandigheden van de mensen die daar wonen. Vooral de blijdschap van de jongens rond hun nieuwe kleding en schoenen is iets om even bij stil te staan. Allemaal dromen ze van een beter bestaan en voetballen biedt ze die mogelijkheid... Dit is subtiel en mooi weergegeven door de schrijver.

Gelukkig komt er nog een vervolg want ik ben inmiddels erg benieuwd hoe het de jongens zal vergaan op hun weg naar de grote voetbalwereld.


ISBN 9789044831160 | Hardcover | 143 pagina's | Clavis | november 2017
Met zwart-wit afbeeldingen van Mark Jansen | Leeftijd 11+

© Dettie, 30 december 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Onderschept
F.C. De Madonna's: Deel 1
illustraties: Conz
tekst: Gerard van Gemert & Rick Meijer


'Kom op. Even een schepje erbovenop.' Sara liep langs Myrthe om de hoekschop te gaan nemen en gaf haar een tikje tegen haar rug.'

Met deze openingszin start niet alleen dit boek maar ook een nieuwe serie over meidenvoetbal. We maken dankzij deze zin ook gelijk kennis met twee van de drie hoofdpersonages van het boek Sara en Myrthe, beiden de topspelers van de D1 van FC De Madonna's. Deze vereniging, de naam zegt het al, heeft alleen maar vrouwelijke leden. Daniella is de derde die een belangrijke rol in het boek speelt.

De drie meiden zijn goede vriendinnen en hebben geen geheimen voor elkaar, zeggen ze... Maar als blijkt dat delen uit het dagboek van Myrthe ineens via mailtjes verspreid worden, knijpt Myrthe hem flink. Want in dat dagboek staat ook iets wat niemand weet, behalve zij. En als dat bekend wordt, dan zal niemand meer met haar om willen gaan, dat weet ze zeker! Het is dus zaak er zo snel mogelijk achter te komen wie die mailtjes verspreid. Ze gaan op onderzoek uit en vooral Daniella blijkt erg vindingrijk in het verzinnen van mogelijkheden om achter de waarheid te komen.

Alsof dit nog niet vervelend genoeg is voor Myrthe blijkt Dylan, de jongen op wie ze stiekem verliefd is, ineens met Danique, een erg knap meisje om te gaan. Maar het kan nog erger, Danique wil volgend seizoen bij FC De Madonna's spelen op de plek van Myrthe!
Dit alles maakt dat Myrthe niet echt lekker voetbalt tijdens de trainingen en oefenwedstrijden. Ze maakt domme en akelige fouten, en dat terwijl ze juist in topvorm moet zijn voor de belangrijke wedstrijd waardoor ze kunnen promoveren naar de hoogste klasse. Misschien is die slechte concentratie en dat slechte spel nu net wat degene die de dagboekberichten verspreidt wil bereiken... Of toch niet?

Deze keer is het boek door voetbalboekenschrijvers Gerard van Gemert en Rick Meijer samen geschreven. Toch herken je duidelijke de hand en opbouw van Van Gemert in dit verhaal.
Het boek begint met een voetbalwedstrijd en dat duurde voor mij persoonlijk wat lang maar de echte voetballiefhebbers zullen er van smullen want het wordt wel spannend verteld. Ook zijn de meiden vrij veel geïrriteerd, dat woord wordt tenminste vaak gebruikt. Of dat een vrouwelijke karaktertrek moet voorstellen weet ik niet, maar het was wel opvallend.  De ontknoping was voor mij niet echt verrassend maar ik denk voor meiden van een jaar of ten wél.
Maar verder is het weer een heerlijk verhaal à la Van Gemert, het was weer genieten. Naast het voetballen is er, zoals in alle boeken van Van Gemert ,weer een lekekr spannend avontuur te beleven,
En Sara mag van mij in alle verhalen blijven, wat een schat van een meid!


ISBN 9789044831177 | Hardcover | 151 pagina's | Uitgeverij Clavis | november 2017
Met zwart-wit afbeeldingen | Leeftijd 10+

© Dettie, 1 maart 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Uitgespeeld
illustraties: Rudi Jonker
tekst: Gerard van Gemert


Het boek begint in Amsterdam en wel in oktober 1940. De oorlog is een paar maanden aan de gang en de vrienden Roald en Levi Poons beginnen langzamerhand de invloed te voelen. Roalds vader is een vurig aanhanger van de NSB en nu mag Roald niet meer met zijn Joodse vriend Levi omgaan.  Gelukkig lapt Roald dit verbod aan zijn laars en blijft gewoon samen met Levi na schooltijd lekker voetballen.


Levi woont aan het Krugerplein en Roald op de Bredeweg. De jongens kennen elkaar van de voetbalclub Wilhelmina Vooruit maar Roald moest daar weg van zijn vader - vanwege de vele Joodse leden - en hij speelt nu bij DJK.
Na een belangrijke wedstrijd, waarin Levi uitstekend heeft gespeeld, wordt hij aangesproken door een man die hij thuis ook gezien heeft. Deze vertelt hem dat ze vanaf die middag een onderduiker in huis hebben. Levi kan maar beter niet meer omgaan met Roald... Maar dat weigert Levi, Roald is zijn beste vriend, de man trekt dat in twijfel...  Natuurlijk vertelt Levi niets over de onderduiker maar de vrienden blijven ondanks alles elkaar wel zien.


Maar er komen razzia's, het wordt te gevaarlijk in Amsterdam en zo komt het dat Levi zelf moet onderduiken en daar zit hij, zonder zijn vader en moeder, tussen allerlei onbekende mensen. Gelukkig is er een jongen van zijn leeftijd, die ook van voetballen houdt... Het lijkt erop dar Levi op een fijne plek terecht is gekomen. Maar helaas ook daar zit Levi niet veilig en het blijkt dat hij nog een lange zware weg te gaan heeft. Gelukkig komt later Roald weer op zijn pad die zo goed en zo kwaad als het gaat zijn vriend probeert te helpen. Maar makkelijk hebben de beide jongens het niet...


De emoties en vriendschapsgevoelens van Levi en Roald worden flink heen en weer geslingerd vanwege de grote druk die op hen gelegd wordt.
Ze moeten zo voorzichtig zijn want wie is er nog te vertrouwen? Is die Harald die zegt in het verzet te zitten maar wel in een Duits uniform loopt wel eerlijk? Is de scout die jong voetbaltalent zoekt en om Levi's adres vraagt geen verrader?  Levi wil zo niet denken maar zal helaas wel moeten, voor je het weet geeft iemand een ander aan en dat heeft dan vreselijke gevolgen voor iedereen. Helaas, die gevolgen maakt Levi ook mee en zal hij het onder ogen moeten zien...

Het verhaal speelt zich af in een tijdsbestek van de vijf oorlogsjaren, van eind 1940 tot vlak na de bevrijding.
Ondanks dat het ook over jongens gaat die graag voetballen is dit boek van een heel ander kaliber dan bijvoorbeeld de gezellige Voetbalgoden boeken. Dit verhaal is een stuk serieuzer en aangrijpender dan het andere werk van Gerard van Gemert.
De schrijver heeft zich enorm ingeleefd in de sfeer die er toentertijd geheerst moet hebben. Vooral de gevolgen voor de mensen die voorheen gewoon met elkaar omgingen, maar dat nu niet meer kunnen omdat een van de twee Joods is, wordt mooi weergegeven. 
Hoewel het verhaal fictie is, krijg je wel een goed beeld van wat er gebeurd is met de Joodse mensen in de Tweede Wereldoorlog. Je leest over de geleidelijke inperkingen van hun doen en laten tot de uiteindelijke razzia's en deportaties. Door het verhaal te vertellen via Levi die ondanks alle, soms heftige, dingen die hij meemaakt toch een positieve jongen blijft, wordt het verhaal niet té zwaar.

Doorheen het boek staan ontroerende stripboekachtige, filmische illustraties in groen en bruintinten die mooi aansluiten bij het verhaal.
Elke jongere zou dit boek moeten lezen, het is een prachtig en indrukwekkend verhaal .


ISBN 9789044823226 | Hardcover | 313 pagina's | uitgeverij Clavis | maart 2015
Leeftijd 12+

© Dettie, 25 april 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Ademloos
illustraties: Mark Janssen
tekst: Gerard van Gemert


'Hij zit er weer.'[...]
'Lekker laten zitten[...]
'Meen je dat nou echt?'
'Ja joh, die gasten stelen alles wat los en vast zit. Als ze het maar kunnen verkopen voor een paar euro.'


Joey heeft al een paar keer de jongen uit het asielzoekerscentrum aan de rand van het voetbalveldje zien zitten. Maar Leander moet niets van het joch hebben en dat vindt Joey erg vervelend. De jongen ziet er heel vriendelijk uit en kan volgens Joey best goed voetballen. Maar toen hij aan zijn vrienden vroeg of de jongen met hen mee mocht doen zei Rens; "Voor je het weet, schopt hij ons invalide." De vooroordelen zijn dus niet van de lucht. Maar als ze een speler tekort komen, lukt het Joey toch zijn vrienden over te halen, de jongen mag mee voetballen en zo doet Adil zijn intrede in het leven van Joey. Al snel blijkt dat Adil een enorm voetbaltalent is, hij zou een grote aanwinst voor de voetbalclub zijn. Maar ook het bestuur, met name Joey's vader, heeft zo zijn bedenkingen over asielzoekers...


Natuurlijk komt, zoals in zoveel boeken van Gerard van Gemert, ook in dit verhaal voetballen voor maar deze keer is dat niet de spil waar het om draait. Integendeel zelfs, Gerard van Gemert verrast ons namelijk met een erg mooi maar schrijnend en verdrietig verhaal rond een Syrische jongen die aan Joey vertelt over alle gebeurtenissen in Syrië waardoor ze hun huis kwijtraakten en moesten vluchten. Hij vertelt over de vreselijke bootreis die slachtoffers kostte en over het leven in het asielzoekerscentrum waar ze nu het beste van proberen te maken. Het verhaal is indrukwekkend en de mooie, gekleurde afbeeldingen van Mark Janssen verhogen de impact daarvan.


Het is knap van Gerard van Gemert dat hij door middel van de vragen van Joey en de reacties van Joey's vrienden en vader op de aanwezigheid van asielzoekers precies weet weer te geven wat er in Nederland voor gedachtes leven omtrent deze mensen. Vooral de opmerkingen van de vader van Joey zijn behoorlijk hard maar wel reëel weergegeven want het wordt in werkelijkheid écht gezegd en gedacht.
In klip en klare taal worden alle (voor)oordelen rond vluchtelingen én de werkelijkheid uit de doeken gedaan en tezamen vormt het een aangrijpend, prachtig, hartverwarmend verhaal rond twee jongetjes die wél open staan voor elkaar, wél naar elkaar willen luisteren en wél begrip hebben voor elkaar.

'Gerard van Gemert houdt een warm pleidooi voor openheid in tijden van wantrouwen en toenemende vreemdelingenhaat. Een belangrijk boek voor iedereen vanaf 10 jaar,' is op de achterkant van het boek te lezen. Daar kan ik het alleen maar helemaal mee eens zijn. Sterker nog, dit boek zou op alle scholen verplichte kost moeten zijn! Lezen dit boek!


ISBN 9789044829594 | Hardcover | 144 pagina's | Uitgeverij Clavis | maart 2017
Leeftijd 10+

© Dettie, 3 mei 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De verdwenen stick
(De hockeytweeling deel 1)

Hoog spel
(De hockeytweeling deel 2)

illustraties: Sanne Miltenburg


Gerard van Gemert schrijft jeugdboeken over sport.
Zelf ben ik groot fan van de serie "De voetbalgoden" waarin Stijn en Storm allerlei avonturen beleven.
Nu heeft Van Gemert een nieuwe serie opgezet "De hockeytweeling" waarin de zusjes Zahra en Nikki de hoofdrol spelen. Deze boeken zijn voor iets oudere jongeren (vanaf 12 jaar)  en dat is te merken.


In het boek De verdwenen stick maken we kennis met Nikki en Zahra. Nikki is de studiebol van de twee, Zahra moet hard knokken om voldoendes te halen. Beide meiden zijn gek op hockey maar hun vader vindt school belangrijker. Ze weten dat bij het halen van slechte cijfers  er geen hockey meer gespeeld wordt.
Zahra is de beste speler van het hockeyteam en ze zal en moet meespelen in de belangrijke wedstrijd waardoor ze naar de hoogste klasse kunnen promoveren. Maar die school...
Bovendien vinden ze een heel vreemd briefje waarin iets staat over een verdwenen hockeystick. Zahra wil er meer van weten... de weg leidt naar hun geliefde oom Julian en de leraar van school, en wat heeft hun moeder met die stick te maken? Het blijkt een heel ingewikkeld verhaal te zijn waarbij de meiden heel wat uit te zoeken hebben.
Bovendien is daar Jelle nog, Zahra vindt hem erg leuk maar of Jelle haar ook leuk vindt?


De opzet van de 'hockeyboeken' is hetzelfde als bij 'De voetbalgoden'. Twee mensen geven heel veel om hun sport, er wordt verteld over de trainingen, de wedstrijden, de spanning in een team enz. Daarnaast maken we kennis met het privéleven van deze twee en hun avonturen buiten de sport om. De avonturen van de tweeling zijn volwassener. Op zich is dit een leuk boek hoewel het verhaal rond de verdwenen stick wel een beetje onwaarschijnlijk is. Doordat ik de serie "De voetbalgoden" ken mis ik in dit boek het spontane wat de boeken over Stijn en Storm hebben. Ook mis ik een figuur als Bert Pringle.
Maar ik denk dat meiden die De voetbalgoden niet kennen dit een heerlijk boek zullen vinden. Het is zeker een aanrader voor meiden die hockey spelen. Ze zullen in de verhalen van Nikki en Zahra veel herkennen.
In het boek staan leuke zwart-wit  illustraties van Sanne Miltenburg, deze zijn vlotter en beter dan de nogal stijve illustraties van Mark Janssen bij 'De voetbalgoden'.


In het boek Hoog spel beleven Nikki en Zahra een heel bizar avontuur.
Flaptekst:
De tweeling Zahra en Nikki krijgen een nieuw buurmeisje, Iboyka. Al snel komen ze erachter dat die ook erg goed kan hockeyen. Maar het buitenlandse meisje gedraagt zich erg mysterieus. Zahra en Nikki besluiten op onderzoek uit te gaan en vallen van de ene verrassing in de andere. Met de MC1 van HCA gaat het niet zo goed. De meiden moeten alle zeilen bijzetten om degradatie uit de hoogste klasse te voorkomen. Maar Zahra is niet in vorm en speelt ook bij Jong Oranje niet goed. Ze dreigt zelfs haar plaats in het nationale jongerenelftal te verliezen. En dan is er nog Jelle. Zahra is nog altijd verliefd op hem en een eerste afspraakje lijkt in de maak. Maar of Zahra's aartsrivale Chantal dat zomaar toe zal laten, is de grote vraag.

------------

Persoonlijk vind ik Hoog spel niet zo'n goed boek. Net als bij De verdwenen stick vind ik het verhaal nogal onwaarschijnlijk. Waar de mix sport en avontuur bij De voetbalgoden wél werkt vind ik het hier net te ver gaan. Het wordt te ingewikkeld en te onwaarschijnlijk. Een internationaal gezochte man en twee meisjes die daar zomaar bij betrokken worden... nee dat gaat wel erg ver. Een verhaal kan vreemd zijn, er kunnen zelfs buitenaardse wezens of bizarre droedels in voorkomen,  maar het moet dan wel zo gebracht worden dat het toch geloofwaardig is. Dit verhaal zit daarvoor te rammelend in elkaar. Van Gemert wil een te complex avontuur in het vaste stramien dat hij gebruikt proppen. Ik denk dat hij dan beter twee boeken kan schrijven, een jeugdthriller en een avonturenboek rond hockey.
Wat wel erg leuk is, zijn de verhalen rond Jelle, Chantal, de school en de prestaties op en rond het hockeyveld. 


De verdwenen stick
  ISBN 9789044811490 Paperback 155 pagina's | Clavis B.V.B.A., Uitgeverij |  2e editie april 2009
Hoog spel  ISBN 9789044810578 Paperback 155 pagina's | Clavis B.V.B.A., Uitgeverij | april 2009

Dettie, augustus 2009

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Rivaliteit
(De hockeytweeling deel 3)
illustraties: Sanne Miltenburg


De tweelingzusjes Zahra en Nikki zijn erg goed in hockeyen. Dat wil zeggen Nikki is doelvrouw en Zahra is speelster in het veld. Zahra mag voor het eerst mee met het nationale jeugdelftal voor een belangrijke interland tegen Engeland. Tijdens de trainingen zal gekeken worden wie mee mag spelen. Zahra is heel goed maar dat zorgt er ook voor dat mensen jaloers zijn. Iedereen wil graag in de wedstrijd meespelen. Als dan ook nog eens de meiden van de ploeg ziek worden, behalve Zahra, wordt Zahra door een ploeglid beschuldigd, zij heeft vast geknoeid met het eten of zo.
Natuurlijk heeft Zahra dat niet gedaan en gelukkig is daar kamergenote Michelle die Zahra gelooft. Samen gaan ze op onderzoek uit hoe het komt dat bijna iedereen ziek is geworden vlak voor de wedstrijd waardoor ze heel slecht gespeeld hebben. Dat kan geen toeval zijn. Als ze kunnen bewijzen dat iemand het met opzet gedaan heeft dan hebben ze de kans dat de wedstrijd over gespeeld mag worden.
Alsof dit nog niet genoeg is blijkt dat Chantal, het ex-vriendinnetje van Jelle, haar kans grijpt nu Zahra weg is. Ze zit opnieuw achter Jelle aan. Zahra en Jelle hebben het heel leuk samen maar Chantal is een heel gemene meid. Zal hij haar streken kunnen weerstaan? Nikki houdt Zahra op de hoogte...

Een heerlijk spannend verhaal. Gerard van Gemert was weer lekker op dreef. De eerste boeken over de hockeytweeling vond ik een beetje (te) ver gezocht maar dit verhaal is gewoon heel leuk en spannend.
De zwart-wit illustraties van Sanne Miltenburg zijn een mooie aanvulling bij het verhaal.
Tot nu toe vind ik dit het beste deel. Als de volgende delen net zo worden dan word ik naast fan van de voetbalgoden  Stijn en Storm ook fan van de hockeytweeling Zahra en Nikki!


ISBN 9789044813340 Paperback 168 pagina's | Clavis B.V.B.A., Uitgeverij | juni 2010
Voor meiden vanaf 12 jaar (met voorwoord van Tom van 't Hek, voormalig tophockeyer, die in zijn carrière 221 interlands (106 doelpunten) speelde en bondscoach van de Nederlandse vrouwenselectie was)

© Dettie, 27 juli 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De verdwenen stick
(De hockeytweeling deel 1)De dertienjarige middelbare scholieren Zahra en Nikki zijn een tweeling, ze spelen allebei fanatiek hockey , en hebben natuurlijk ook nog interesse voor jongens.

Rondom deze meiden heeft Gerard van Gemert een paar boeken geschreven, zoals hij dat ook over voetballende jongens deed. Het gaat vooral om de sport, er worden wedstrijden en trainingen beschreven. Om het allemaal wat meer jus te geven is er een plot verzonnen.

In dit geval is dat een speciale hockeystick, die ooit het werktuig was waarmee een wereldkampioenschap werd behaald. De stick is met gouden letters versierd, en zou eigenlijk geveild worden voor een goed doel. Maar de stick verdween op mysterieuze wijze. Vijfentwintig jaar geleden was dat. En nu wordt het verhaal weer opgerakeld doordat Zahra een briefje in haar schooltas vindt, waarop in geheimschrift iets geschreven staat.

Wat er verder allemaal gebeurt, moet de jeugd zelf maar lezen. Ik vind het een zwak verhaaltje, maar goed, het gaat dan ook  vooral over de sport. En dat bij dertienjarige meisjes ook nog de romantiek om de hoek komt kijken, is ook al niet opzienbarend.

Alles is wel erg toevallig, om het plot ingewikkeld te doen lijken, maar voor mij werkt het niet.

Dat hoeft natuurlijk ook niet. Laat het maar aan kinderen over.


ISBN 9789044811490 Paperback 155 pagina's | Clavis B.V.B.A., Uitgeverij |  2e editie april 2009

Marjo, september 2009

 

Eindsignaal
(De hockeytweeling deel 4)
illustraties: Sanne Miltenburg


Het vierde boek over de hockeytweeling Nikki en Zahra en wat voor een boek! Dat moest in een ruk uit en het is tot nu toe het beste boek over de hockeytweeling. Over de eerste twee delen was ik namelijk niet echt enthousiast er werd teveel in één boek gestopt. Gerard van Gemert schreef over de tweeling, over de gebeurtenissen op school, hun privé leven en natuurlijk hun sportieve bezigheden zoals het verloop van de belangrijke wedstrijden etc. Daarnaast schreef hij in het eerste deel een spannend verhaal over een verdwenen hockeystick wat een beetje over de top was en het tweede deel was mogelijk nog meer teveel van het goede. Je zag bijna door de vele bomen het bos niet meer.
In deel drie was er rust, veel minder gedoe met internationale bendes of (te) ver gezochte toestanden. Er gebeurde nog genoeg maar nu was het veel geloofwaardiger en gewoon een heerlijk spannend boek. En nu deel vier! En dat is een heel erg mooi, ontroerend en spannend verhaal tegelijk. Echt prachtig.


Ook nu spelen Zahra en Nikki de hoofdrol maar helaas voor hun minder op het hockeyveld dan anders. Nikki krijgt namelijk een heel zwaar ongeluk. Ze is aangereden door een auto en de dader is doorgereden. Aanvankelijk is haar toestand kritiek maar gelukkig overleeft Nikki de zware klap tot heel grote opluchting van Zahra, broer Timo en haar ouders. Wel moet nog afgewacht worden wat de lichamelijke gevolgen van het ongeluk zullen zijn. Maar eerst moet Nikki aansterken, op krachten komen, voordat dat getest kan worden.
Natuurlijk is de politie een onderzoek gestart en op zoek naar de dader. Maar echt verder komen ze niet. Het blijft een raadsel tot grote frustratie van Zahra en Timo. Zahra gaat maar gewoon naar school en de hockeytrainingen ter afleiding en op school is natuurlijk Chantal, het valse loeder.
Ondanks het vreselijke ongeluk blijft ze Zahra pesten en vertelt ze dat Zahra's vriend Jelle weer met haar, Chantal, verder wilt. Alsof Zahra nog niet genoeg aan haar hoofd heeft. Jelle toont zich inderdaad niet echt een vriend, sterker nog hij laat niets van zich horen, net nu Zahra hem zo nodig heeft. Zou het dan toch waar zijn wat Chantal vertelt?
Zahra en Timo proberen uit te vinden wie Nikki heeft aangereden. Er wordt op de plaats van het ongeluk een mobieltje van een goede bekende gevonden maar die weet ook niet hoe dat kan. Het is één groot mysterie die ze kost wat kost willen ontrafelen.
En dan wordt Nikki getest...


Gerard van Gemert heeft alles prachtig gedoseerd, eerst wil je weten of Nikki de klap overleeft heeft, en daarna hoe het met haar verder gaat. De tweeling hebben in het ziekenhuis mooie, ontroerende momenten samen. Maar ook is er de vraag, wie heeft haar aangereden? Elke keer komen Zahra en haar broer een stapje dichterbij dat raadsel, maar kunnen ze het oplossen?
Je ergert je ook mateloos aan die vreselijke Chantal die met niets en niemand rekening houdt. Ook is er ergernis om Jelle, je hoopt eigenlijk maar dat het uit gaat tussen hem en Zahra want hij toont nauwelijks belangstelling en laat haar wel erg alleen aanmodderen.
Gerard van Gemert heeft de spanning heel mooi opgebouwd en als het boek uit is hoop je dat er snel een vervolg komt, hoewel het einde nogal raadselachtig is... Er komt toch wel een vervolg? Er heeft toch niet echt een eindsignaal geklonken?
Je wilt gewoon weten hoe het verder zal gaan met de twee meiden.


ISBN 9789044816112 Paperback 160 pagina's | Clavis | september 2011

© Dettie, 17 november 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer klik HIER