jeugd 10-12 jaar

Mirjam Elias

Website Mirjam Elias

http://www.verlatenhotel.nl

 

jeugd 11Het verlaten hotel

Het is 1940. Ronny woont met zijn ouders en zijn zusje in Hotel Atlantic in Amsterdam. Dan breekt de oorlog uit. Het Duitse leger valt Nederland binnen en de koningin en de regering vluchten naar Engeland. De rest van Nederland wachten vijf moeilijke jaren. Dat heeft Ronny al snel begrepen. Want als het oorlog is, krijgen alleen oneerlijke mensen hun zin.

Eerst vindt Ronny de oorlog wel spannend. Duitse officieren die koffie komen drinken in het hotel van zijn ouders. Volwassenen die geheimzinnig doen. Ronny ontdekt in een tafelpoot in zijn kamer een geheime bergplaats met stempels. En er breekt op een dag zelfs een heuse vechtpartij uit in het hotel.

Gescheiden
Maar al gauw ontdekt Ronny de minder leuke dingen. In zijn school (de 'WC-school', genoemd naar koningin Wilhelmina Catharina) wordt een muur gebouwd. Een deel van de kinderen krijgt voortaan les achter die muur. Dat zijn de joodse kinderen. De Duitsers hebben bepaald dat joodse kinderen gescheiden moeten worden van de anderen. Ronny, die niet eens wist dat zoveel kinderen in zijn buurt joods waren, mist zijn vroegere klasgenootjes vreselijk.

Verdwijningen
Het wordt nog erger als de joodse kinderen helemaal verdwijnen. Sommigen worden uit hun huizen gehaald door Duitse militairen en weggevoerd in overvalwagens. Deze kinderen en hun familieleden verdwijnen in kampen. In de loop van de tijd begint Ronny te begrijpen dat deze kinderen worden vermoord! Andere joodse kinderen duiken onder, en proberen op die manier de oorlog te overleven.

Nieuwe woorden
Toch gaat Ronny's leven gewoon verder. Hij speelt met zijn beste vrienden, Kees en Louise op straat. Soms vechten ze met NSB-kinderen van een andere school. Dat zijn kinderen van ouders die de Duitsers helpen. Ronny wordt snel heel veel wijzer. Hij leert niet alleen allerlei nieuwe woorden als: moffen, onderduikers, concentratiekampen, censuur, hij ziet ook wat die woorden in het echt betekenen.

Een geheime vriendschap
Op een dag ontdekt hij een joodse jongen die aan de overkant van de straat zit ondergedoken in een souterrain. De jongen heet Willy. Ronny wordt zijn beste vriend. Maar het is oorlog en Ronny moet zijn vriend voor iedereen geheim houden!


Waar gebeurd
Wat het boek heel bijzonder maakt, is dat het speciaal gaat over kinderen in de Tweede Wereldoorlog. En het is nog allemaal echt gebeurd ook! Ronny bestaat echt! Tegenwoordig heet hij Ronald en werkt hij als fotograaf. Ronalds vrouw heeft de verhalen van Ronny over de oorlog opgeschreven en er dit boek van gemaakt. Als extraatje staan er in het boek ook foto's van Ronny en zijn vrienden; sommige van die kinderen op de foto's zijn nooit groot geworden. Zij hebben de Tweede Wereldoorlog niet overleefd ...


ISBN 9026119046 Hardcover 287 pagina's | Uitgeverij De Fontein | februari 2003
Vanaf 12 jaar

Marjo, 17 mei 2004

Lees de reacties op het forum,  klik HIER