jeugd 10-12 jaar

Paul Mosier

https://novelistpaulmosier.wordpress.com

 

altBestemming onbekend
Paul Mosier


‘De trein waar ik in zit heeft zestien rijtuigen. Er is een locomotief, die er heel anders uitziet dan in boeken of films, en er zijn rijtuigen met bedden voor de rijke mensen en rijtuigen waar de rest op hun stoel slaapt. En er is een restauratierijtuig en een rijtuig met ramen tot in het plafond, waar gelukkige mensen die een reisje maken dromen over de mooie dingen die ze te wachten staat, en waar meisjes van wie het leven overhoop is gehaald moedeloos naar het voorbijgaande landschap staren.’


Zo’n meisje is Rydr, zoals ze zich noemt. Tot nu toe - ze is twaalf – heeft ze nog niet veel geluk had in haar leven. Vader onbekend, moeder overleden, alleen op de wereld nu ook haar oma overleden is.


De instanties hebben besloten dat ze naar haar oudoom moet, aan de andere kant van het land, in Chicago, en daarvoor is ze in Californië op die trein gezet. Dorothea, een medewerkster van de spoorwegmaatschappij, heeft de opdracht gekregen Rydr in de gaten te houden, maar omdat zij ook nog andere bezigheden heeft, is het meisje veel aan zichzelf overgelaten.


Haar verleden, waar ze veel over na denkt, heeft ook een stempel op haar gedrukt: ze heeft altijd al min of meer voor zichzelf moeten zorgen, dus dit kan ze ook wel. Een stoere meid dus. Ze vraagt niet om hulp, ze zoekt het zelf wel uit. Maar ze is nog een kind en door schade en schande moet ze zich er bij neerleggen: ze heeft andere mensen nodig. Ze kan het niet alleen. Gelukkig zijn er mensen in de trein die in staat zijn om door het schild dat ze krampachtig op probeert te houden heen te kijken.

Een coming of ageverhaal over de harde kanten van het leven, waar gelukkig ook lichtpuntjes te vinden zijn, als je je daar voor open stelt. Dat is waar Rydr moeite mee heeft, en je kan haar geen ongelijk geven.


Stap mee in de trein met dit gevoelige meisje en beleef haar avonturen met Neal van de restauratie, en maak kennis met Carlos en de scoutingjongens die ook met de trein reizen.


Paul Mosier schrijft al zijn hele leven, maar sinds 2011 ook boeken. Hij woont in Phoenix, Arizona, met zijn vrouw en twee dochters en is dol op treinreizen.


ISBN 9789047709947 | Hardcover | 156 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | december 2017
Vertaald uit het Engels door Mireille Vroege | Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 11 maart 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER