jeugd 10-12 jaar

Cécile Roumiguière

De magische wereld van heksen
Illustraties: Benjamin Lacombe
Tekst: Cécile Roumiguière


Boeken waarvoor Benjamin Lacombe de illustraties verzorgd heeft, vallen bij voorbaat al in de categorie ongekend bijzonder. Lacombe weet een sfeer te creëren die je onmiddellijk meetrekt in de wereld die hij uitbeeldt. Met Cécile Roumigière heeft hij een evenknie gevonden in het uniek zijn, maar dan in de tekstuele verzorging van het boek.


Deze keer is het onderwerp de magische wereld van heksen, dat begint in de kamer van Lana. Zij bezit een poppenhuis dat "in een spleet in een boom is gegroeid. Takken steken uit het dak en wortels kronkelen door het kelderraam naar buiten." Lana legt een boeket van lucifers samengebonden met wol in het huis. Onmiddellijk steekt de wind op, er flitst een bliksemschicht door de hemel en... daar is de prachtige Lilith.


We zien een schitterende vrouw met vlammend rood haar, groene ogen en een slang om haar nek, in haar hand houdt zij een appel. In de tekst lezen we dat zij de eerste vrouw van Adam was. Maar zij wilde als gelijkwaardige naast Adam leven en niet als ondergeschikte. "Ze hadden gelukkig kunnen zijn, als Adam niet steeds de leiding had willen nemen."
Lilith is gevlucht om vrij te zijn en Eva nam haar plaats in.


"Eva de onderdanige... Ook haar had Lilith bevrijd: door haar in de appel van wijsheid te laten bijten, had ze haar de hele wereld aangeboden. Het werd haar niet in dank afgenomen."


Vanaf die tijd was Lilith de heks. Maar wel een vrije heks.
Hierna lezen we de geschiedenis van heksen, waarom deze vrije, wijze vrouwen met veel kennis van planten en hun werking, verguisd en vermoord werden.
We leren vele beroemde heksen kennen, zoals o.a. Baba Jaga de grootste heks van het Oosten wonend in haar boshut op kippenpoten.
Kyoko, de lieftallige heks met de sneeuwwitte haren, die al haar kennis van haar moeder, de Naori, geleerd heeft. Naori, de vrouw die mensen kalmeerde en kon genezen. Maar wel een heks werd genoemd.
We zien Moeder Shipton,de helderziende vrouw die zelfs de koning van Engeland als klant heeft. Ze is gebocheld, heeft een scheve neus en kaak maar weet dat zij er toe doet!  Zij alleen kan de tekenen van de horizon aflezen.


Lana weet dat zij ook voorbestemd is om heks te worden, ondanks haar broer die haar uitlacht, ondanks haar ouders die niets van haar snappen. Zij oefent en leert de rituelen die nodig zijn en koestert haar poppenhuis waar zij de heksen ontmoet. Ooit zal ook zij een wijze, bijzondere, vrijgevochten heks zijn.


Tussen deze verhalen door lezen we van alles over de spreuken en de gedaantewisselingen van heksen. Waaruit hun formules ontstonden, welke voorwerpen zij gebruikten, welke huisdieren zij eropna hielden. Hoe zij werkten en waar zij woonden. Welke heksen beroemd zijn geworden zoals María Sabina in Mexico, welke middelen ze gebruiken, welke werkwijze ze hanteren. De ene heks is waarzegster, de andere is helderziend of genezeres. Welke recepten zij gebruiken en waarvoor. Welke heksen in opstand kwamen en komen tegen onrecht of kwalijke zaken zoals Jeanne D'Arc en Greta Thunberg!
Maar ook zien we hoe bang mensen voor de heksen zijn vooral de gelovigen willen dat de heksen verdwijnen daarom zijn veel heksen vermoord of gevangen gezet.


Het - grote - boek maakt je dus een heel stuk wijzer over heksen en hun geschiedenis. Maar de schitterende, deels paginagrote, afbeeldingen maken het boek tot een geweldig spektakelstuk. Deze afbeeldingen zijn niet lieflijk maar indringend en héél bijzonder om te zien.
Overigens ook een prachtig boek om cadeau te geven.


Zie ook de website van Cécile Roumiguière om een indruk te krijgen van het boek én de afbeeldingen.


ISBN 9789044848953 | Hardcover | 67 pagina's | Uitgeverij Clavis | 29 augustus 2022
Afmeting 26,7 x 35,6 cm | Leeftijd 12 - 100 jaar en ouder

© Dettie, 22 november 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER