jeugd 10-12 jaar

Jette Carolijn van den Berg

http://www.jettecarolijn.nl/

 

altMila en Zilver - De vloek van de smaragd
Jette Carolijn van den  Berg


' 'Nee!' schreeuwde hij en Mila slaakte een gilletje, maar de man sleurde haar mee. Zijn vingers drukten diep in haar  huid. Ze voelde hoe hij haar met een arm bij haar middel vastgreep. Toen gooide hij haar met een zwiep op haar buik op de rug van het paard. Direct daarna steeg hij zelf op. Er werd een doek over haar hoofd gegooid waardoor ze niets meer kon zien. Ze hoorde nog geschreeuw van Zilver en onverstaanbare uitroepen van de ruiters. Toen spande de dierenhuid zich en het dier begon te rennen. Ze voelde de cadans van een galop en een grote misselijkheid welde op vanuit haar buik. Toen werd alles zwart en zakte ze weg in bewusteloosheid.'


In eerdere avonturen hebben Mila en Zilver elkaar leren kennen, heeft Mila haar ouders verloren  - Zilver was al wees - en is het naar volle tevredenheid van beide kinderen zo geregeld dat ze in Huize Ommedael wonen, onder de hoede van Doushka, Mila’s vroegere kindermeisje.
Dit derde avontuur begint op de zolder van Ommedael. Eigenlijk is dat verboden terrein, maar Zilver wist dat niet, en heeft zich er verstopt.
Als zij hem gevonden heeft, gaan ze op onderzoek uit, en vinden een oude kist. Daar zit een oud vloerkleed in, een boek over sterrenkunde en een etuitje met een kompas. Maar dan roept Doushka hen voor het eten en tijdens de maaltijd vertelt ze hen dat ze uitgenodigd zijn door oom Ferri. Ze mogen komen logeren in Duitsland, naar Friedrichshafen.
Nou, dat willen ze wel!


Maar ook in Duitsland blijven het nieuwsgierige kinderen, en ze ontdekken een grote loods met een geheim. Een enorm voorwerp. Het lijkt wel een luchtballon! Voor ze het weten bevinden ze zich in de Sahara, waar ze een gevaarlijk avontuur beleven dat draait om een prinses, een graftombe en een smaragd. 
Dit spannende verhaal heeft twee historische elementen: de Zeppelin en de doodscultuur van farao’s. Hoe je dit in vredesnaam combineert? Dat moet je zelf maar lezen!


Mila en vooral Zilver zijn voor geen kleintje vervaard. Behalve nieuwsgierig zijn ze ook slim. Dat etuitje uit de houten kist is niet het enige dat Zilver heeft meegenomen.
Iemand komt er achter dat hij kinderen niet moet onderschatten. Of ze weer veilig thuis zullen komen? Nou, dat kan ik al wel verklappen, dat gaat wel goed komen, maar of ze ook de raadsels zullen oplossen? Of ze de prinses die in gevaar is kunnen redden?
Een avonturenverhaal voor jonge kinderen, die wel een uitdaging aankunnen. Het is nogal een dik boek en er staan geen illustraties in, veel tekst dus.
Maar het is een reuze leuk verhaal, met veel spanning, waarin een reuzenrad, een olifant en kamelen, de maan en hiërogliefen een rol spelen.


ISBN 9789048815630 |hardcover 224 pagina’s | Uitgeverij Moon | april 2014
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 26 mei  2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER