jeugd 10-12 jaar

Marleen Mutsaers

http://www.marleenmutsaers.nl

 

Knobbelmonsters en ander gespuis


Mara is elf jaar, en is een gewoon vrolijk kind, ze zit in groep 8, en begint een beetje te puberen. Ze heeft een broertje van zes, een goede vriend en een goede vriendin, alles gaat prima.
Maar: haar moeder heeft borstkanker. Ze is geopereerd en alles lijkt goed te gaan.
Dat het alleen maar zo lijkt, is het thema van dit boek. Hoe gaat een gezin er mee om als een van hen zwaar ziek is? Hoe gaan jonge kinderen er mee om?
Mara probeert haar moeder op te vrolijken, want dan denkt ze tenminste niet aan dat erge. Ze organiseert een modeshow, met hulp van vader en vrienden.
Het verhaal is ondanks het zware thema een vrolijk optimistisch verhaal. Het verhaal van een jong meisje dat een weg in het leven zoekt. Maar omdat het haar niet makkelijk gemaakt wordt, is het tegelijk een zwaar boek, dat je toch wel even stil achterlaat.
Ik heb geen idee hoe mensen die te maken hebben met zulke zware ziektes, kinderen vooral, reageren op dit boek. Ik heb er gelukkig geen raakvlak mee, en weet eigenlijk niet of ik dit boek zomaar aan kinderen zou willen geven om te lezen.
Door de vrolijke omslag en het dagboekfragment waarmee het boek begint, denk je een 'gewoon' feelgood jeugdboek in handen te hebben, en dat is dus niet zo.
Het is vast herkenbaar voor een bepaalde groep, maar moet je kinderen die gelukkig niets te maken hebben met ziektes op deze manier laten schrikken?
Het hoort bij het leven, jawel, maar dat zien we dan wel weer, zou ik zeggen.
Moeilijk...


Paperback | 164 Pagina's | Thoeris, Uitgeverij ISBN10: 9072219368 | ISBN13: 9789072219367
Leeftijd 10-12 jaar

© Marjo, juni 2008

Reageren? Klik hier!