jeugd 10-12 jaar

Dan Smith

height=Groot wild
Dan Smith

Op zijn dertiende verjaardag zal de Finse Oskari een man worden. Nog even en dan zal hij de traditionele Test afleggen die bestaat uit een eenzaam verblijf in een uitgestrekt bos. Kan hij bewijzen dat hij een echte jager is en met een prachtige buit thuiskomen? Zal hij met behulp van de meer dan honderd jaar oude boog die voor deze traditie wordt gebruikt, een hertenbok kunnen schieten? Zal hij in het bos van een jongen in een man transformeren? Het leven in het dorp waar Oskari woont staat in het teken van de jacht. De mannen en jongens uit het dorp zijn stoer en sterk maar Oskari is dat niet. Stroomt het jagersbloed wel door zijn aderen? Niemand heeft vertrouwen in Oskari, zelfs zijn eigen vader ziet het somber in.

Oskari is vastbesloten de Test te voltooien, ook al doet zijn buik pijn van angst. Zijn vader probeert hem moed in te praten maar het lijkt alsof hij vooral zichzelf probeert te overtuigen. Tijdens de plechtigheid die aan de Test vooraf gaat, gaat het al mis. Oskari slaagt er niet in om de oude, traditionele boog aan te spannen. Hij zakt bijna door de grond van schaamte en even lijkt hij van de Test uitgesloten te worden. Oskari’s vader springt voor hem in de bres en dan mag Oskari dan toch op pad gaan. Op de gebutste quad van zijn vader verdwijnt hij steeds dieper het bos in. De Test is begonnen.

Diep in het bos stuit Oskari op een ongewoon tafereel. Op een open plek landt een grote helikoper. Tot zijn grote verontwaardiging ziet Oskari zijn voormalige dorpsgenoot Patu uit de helikopter klimmen. De dorpsgenoten van Oskari vermoeden al een tijdje dat Patu stiekeme jachtpartijen in het bos organiseert. Oskari verstopt zich goed en slaat de mannen gade. Er ontstaat een ruzie tussen Patu en een man die Hazar genoemd wordt. Op het moment dat Patu beseft dat Hazar helemaal geen stroper is, is het al te laat. Voor de ogen van de hevig geschokte Oskari wordt Patu doodgeschoten. Oskari slaat op de vlucht.

Oskari komt niet ver. Het stille bos transformeert in een oord vol herrie. Hazar en zijn mannen schieten met raketten iets uit de lucht. En dan wordt Oskari omgeven door vuur. Overal is vuur. Er zweeft iets door de lucht, iets dat een klein rood lampje laat knipperen. Het is een capsule. Het landt niet ver bij Oskari vandaan. Er zit iemand in! Is het een mens of een buitenaards wezen? Oskari slaagt erin zijn angst te bedwingen. Met behulp van de onbekende in de capsule weet hij de deur van het gevaarte te openen. Er stapt iemand naar buiten. Het is de president van de Verenigde Staten!

De president vertelt aan Oskari dat hij in de Air Force One, het presidentiele vliegtuig, over het bos vloog toen er iets mis ging. Oskari vertelt op zijn beurt over Hazar en de raketten die de mannen afschoten. En dan horen ze mensen naderen. De president hoopt dat het een reddingsteam is maar het zijn Hazar en zijn mannen. De slechtste jager van het dorp en een wereldleider met een slechte conditie slaan samen op de vlucht. Zullen ze er in het grote bos in slagen uit handen van de zwaarbewapende vijand te blijven?

Groot wild is gebaseerd op het script van de film Big Game met Samuel L. Jackson en Onni Tommila die in het voorjaar van 2015 zal verschijnen. Het boek is volgens de uitgever geschikt voor kinderen vanaf tien jaar. Wat begrijpbaarheid betreft ben ik het daar mee eens maar zelf vind ik het verhaal behoorlijk gewelddadig voor kinderen van deze leeftijd. Gevoelige kinderen kunnen beter nog een paar jaartjes wachten. Het verhaal over de president en het jongentje die samen in een bos proberen te overleven, is origineel maar erg diepgaand is het allemaal niet. Groot wild is vooral een verhaal vol actie en avontuur. Er is sprake van een doortrapt complot. Leuk is dat duidelijk naar voren komt dat de president ook maar gewoon een mens is. Verder zit er nog een wijze les in het boek verstopt: wie niet sterk is moet slim zijn!

ISBN 9789044345964 | hardcover | 223 pagina's| The House of Books Kids | november 2014
Vertaald door Karin Pijl
Vanaf 10 jaar

© Annemarie, 19 december 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER