jeugd 10-12 jaar

Delia Pemberton

Egyptische mummies
mensen uit een ver verleden


Het boek ziet er prachtig uit. Mooie cover, goed voorzien van foto's. Aantrekkelijk dus voor de jeugd die een werkstuk gaat maken over mummies. Of over Egypte, want er staat nog wel meer informatie in dan alleen over mummies.
Er wordt goed gewerkt met verschillende lettersoorten en gekleurde achtergronden, waarbij de illustraties een goed beeld geven van wat er in de tekst verteld wordt.
Maar... het wordt geschikt geacht voor kinderen vanaf elf jaar. Kunnen er dan voor woorden als 'duurzamer' en 'wellicht' geen eenvoudiger alternatieven gebruikt worden? En wat te denken van een zin als deze:
"Het was zo'n verbazingwekkend monument dat de architect Imhotep een god werd die geïdentificeerd werd met Thot".
Daar moest ik ook even over nadenken!


Er is veel informatie te vinden in dit boek, dat zich baseert op de mummies zoals die al eeuwen in het Brits Museum te zien zijn. Aan de hand van die mummies komt het leven van de Egyptenaren ter sprake, over hoe vrouwen in die tijd erg geëmancipeerd waren en over heilige ibissen. Maar ook hoe het de mummies zelf verging. Egyptenaren werden allemaal gebalsemd, maar hoe, dat hing er van af hoe rijk je was. Toen de Romeinen Egypte inlijfden bij hun Rijk, gingen ook zij balsemen. Tot in de vierde eeuw, toen het Christendom meer zieltjes won en er een andere cultuur rondom de dood ontstond.
Er wordt aandacht besteed aan de vloek van de mummie, aan de steen van Rosetta, en begrippen als een scarabee, en het Dodenboek worden uitgelegd.
Er is een begrippenlijst achter in, en natuurlijk ook een inhoudsopgave.


ISBN 9054954507. gebonden 47 pagina's Uitgave Harmelen : Corona, cop. 2001 Met veel illustraties in kleur. vertaald uit het Engels door T. Dijkhof Vanaf ca. 11 jaar.

© Marjo, januari 2008

Reageren? Klik hier!