jeugd 10-12 jaar

Rüdiger Bertram & Heribert Schulmeyer

Coolman en ik
illustraties: Heribert Schulmeyer


Dit boek bestaat gedeeltelijk uit kleine stripstukjes. Daar valt op dat Kai, onze hoofdpersoon, niet vaak vrolijk kijkt! Nu is Kai de  verteller in de tekst, en zijn de strips voor Coolman bedoeld, dus daar zal het wel mee te maken hebben. Kai is namelijk niet altijd even blij met Coolman. Al vanaf zijn vierde is die voor anderen onzichtbare figuur bij hem, altijd commentaar leverend, altijd stokend, zodat Kai dikwijls de foute dingen doet. Hij weet wel dat hij niet moet luisteren naar Coolman, maar ja, vaak heeft hij al gehandeld voor hij het weet.
Maar Coolman is niet alleen een tweede ik-figuur, met slechte grappen en malle praatjes, hij fungeert soms ook als geweten. Dan is het wel eens handig als hij er is.


Het begint al goed, we kunnen op de omslag zien wat er precies gebeurt:  Kai is nog maar net op een nieuwe school – zijn ouders verhuizen vaak – en weet nog niet zo goed wie hij beter kan vermijden:


‘Om een lang verhaal kort te maken: die twee pakten me vast, stopten me ondersteboven in de blauwe container en duwden hem de straat op. Dat was vervelend, maar nog niet echt iets om je zorgen te maken. Waar ik me wel zorgen over maakte was dat onze school op een berg ligt, waar ik nu in deze blauwe plastic cabrio met een rotvaart vanaf dender.’


Zo is de toon van het verhaal: onderkoelde humor, zelfspot, en hilarische avonturen.
Met de pestkoppen, met die oude man in het park, die hem in de vijver zag plonzen, en met de burgemeester en zijn vrouw. Ook in het zwembad gaat niet alles naar wens, - het zal je maar gebeuren! Heb je de verkeerde zwemtas meegenomen! - maar gelukkig lijkt het met Lena wel goed te gaan. Toch? En de oude man zorgt nog voor verrassingen.


Het is een ontzettend leuk boek, en dat komt niet alleen door de avonturen die Kai beleeft, - waar hij zelf niet altijd blij mee is, maar de lezer wel! – het is een boek met meer: de strips, die gelukkig niet overheersen; de andere ‘ik’, waardoor Kai toch steeds dingen leert. Het is een boek over een kind waar we graag over lezen: vol streken maar met een hart van goud. Kattenkwaad uithalend en behulpzaam. Een Duitse Pietje Bell.
En als we afgaan op het einde komen er meer boeken over Coolman, en over Kai natuurlijk. Daar zal menig jonge lezer naar uit kijken, zowel jongens als meisjes.


ISBN 9789047760924 | Hardcover | 40 pagina's | Lemniscaat | juni 2011
Uit het Duits vertaald door  Merel de Vink Geïllustreerd door Heribert Schulmeyer
Leeftijd: 10 tot 12 jaar

© Marjo, 22 augustus 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER