jeugd 10-12 jaar

Annejoke Smids

http://www.annejokesmids.nl

Zie ook de Leestafelrecensies over de boeken van Annejoke Smids in de categorie jeugd 6-9 jaar

 
De zwarte Baron


Het boek speelt in 1439, in Frankrijk. Julien is elf jaar, en woont bij stiefouders, die hem en zijn zusje eigenlijk liever kwijt dan rijk zijn. Op een dag is zijn vriend Jean- Marc verdwenen, en Julien zoekt hem in het bos. En dan wordt hij zelf ontvoerd. Guy de Tarascon, de kasteelheer ziet hoe hij ontsnapt aan een blikseminslag, en beschouwt dat als een teken van geluk: Julien moet mee en hulpje worden van de alchemist in de kelders van kasteel Bélibaste.
Guy de Tarascon is een groot kasteelheer, hij bezit erg veel kastelen verspreid over Frankrijk. Maar hij is nog niet groot genoeg, vindt hij: hij wil de machtigste man van Frankrijk worden. Dus heeft hij een alchemist aan het werk gezet om de Steen der Wijzen te vinden, waarmee alles wat hij aanraakt in goud zal veranderen.
In het kasteel ontmoet Julien Bruno, de 'tovenaarsleerling', en terwijl ze wachten op de nieuwe magiër die uit Italië zal komen, leert Bruno hem al het een en ander. Intussen arriveert nog een hulpje: Michel. Tot zijn grote schrik herkent Julien Sophie, zijn zusje..
Als de alchemist, Domenico, komt, begint het Grote Werk.
Maar intussen is ridder Guy de Tarascon in de problemen gekomen door zijn machtstrijd met de koning. Zijn hele hofhouding moet vluchten, eerst naar het kasteel Montfort-Amiel, en dan naar Montefeltro...


Als het boek eenmaal op gang gekomen is, is het spannend. Het blijft onduidelijk of het bedoeld is als een soort fantasy verhaal , er zijn dingen die in realiteit niet kunnen, maar over het algemeen komt het verhaal geloofwaardig over.
Leeftijd: vanaf 11 jaar


ISBN 9021619075 Gebonden, 343 pagina's Verschenen: juli 2004 Uitgeverij Ploegsma
Vanaf 10 jaar

© Marjo

Reageren? Klik hier!