jeugd 10-12 jaar

Niki Smit

www.nikismit.nl

 
100% Bo

De 100% boeken van Niki Smit zijn razend populair. Ik snap wel waarom want alle ingrediënten waar jonge meisjes op vallen zitten er in. Merkkleding, die leuke jongen, shoppen, make-up enz. Dat is ook weer het geval in dit boek evenals de tegenstelling oppervlakkig, rijk, verwend en minder rijk maar meer diepgang en genieten.


Net als in 100% Love gaat het hier ook om een meisje, Bo, dat in een vreemde buitenlandse stad gaat wonen. Dit keer is het New York. Haar moeder, Alice, is fotografe en mag foto's maken voor de grote modebladen. Bo vindt het doodeng om daar naar school te gaan en probeert zo snel mogelijk bij de populaire meisjes te horen en dat zijn de cheerleaders Abby en Chloe. In de klas zit Justin, de knapste jongen van de school, en tot Bo's verbazing vindt hij haar leuk, ze zoenen zelfs! Daardoor krijgt ze ook de aandacht van Abby en Chloe, als je met Justin gaat dan bén je gelijk iemand. Bij die twee meisjes draait alles om uiterlijk en mode. Voor de rest zijn het behoorlijke leeghoofden.
Bo wil ook wel leuke kleren aan maar ze zijn voor haar niet zo belangrijk als voor Abby en Chloe. Bo is best trots dat Justin op haar valt, maar... bij haar thuis aan de overkant zit de lekkerste bakker van New-York en daarin werkt Luca. Waarom krijgt Bo als ze Luca ziet steeds van die wiebelbenen en heeft ze dat niet bij Justin?
Ondertussen shopt haar moeder zich gek, ze koopt achter elkaar merkkleren, merkschoenen en merktassen en het meest erge haar moeder is verliefd op en veel jonger fotomodel en hij op haar moeder! Echt leuk vindt Bo dat niet. En ze krijgt het helemaal moeilijk als Luca boos op haar is en Abby met Justin staat te flirten en haar moeder zegt dat ze een jaar langer in New-York kunnen blijven wonen. Dat wil ze nu helemaal niet, ze wil haar vader zien en haar Nederlandse vriendinnen.
Als dat maar goedkomt...


Of het verhaal zich nu in Parijs of New-York afspeelt maakt niet veel uit. Over de steden zelf kom je weinig te weten, hooguit worden er een paar bekende winkels of restaurants genoemd. De merknamen vliegen je om de oren, meer dan in de vorige boeken, misschien omdat Bo's moeder modefotografe is. De eentrok haar Miu Miu rokje aan, die pakte haar Prada-tas, de ander trekt Dolce&Gabbanagympen of zet een Chanel zonnebril op. Ik werd daar een beetje moe van, maar ja ik ben de doelgroep niet. Het is te hopen dat niet alle meiden zo merk- en uiterlijk gericht zijn. Bo in ieder geval niet echt.
Eigenlijk vond ik Oliver het allerleukste personage van het boek.


Achterin het boek staat een mode ABC waarin je kan lezen wie bekend is in de modewereld, wat bijvoobeeld Louboutins zijn en hoe de mode in de 60ties en 80ties was en nog veel meer. Daarna volgt de fashion test 'Ben jij een fashion girl?'
Bij het boek zitten zes buttons met o.a. daarop de teksten 100% hip en 100% shopaholic.
Er wordt dus een vaste schrijfforumule gebruikt en misschien is het daardoor, de verrassing/het nieuwe is er af , maar ik vond dit boekje minder dan 100% Love en 100% Anna. Maar, eerlijk is eerlijk, ik heb dan ook niets met merkkleding of iets dergelijks.


ISBN 9789026125669 Hardcover gebonden 128 pagina's De Fontein november 2008
Illustraties Janneke Dröge (leestip van de Nederlandse Kinderjury)

© Dettie, november 2008

Lees de reactie op het forum, klik hier
 
100% Anna


Anna's ouders zijn erg rijk. Alles draait om uiterlijk, merkkleding, modeshows, winkelen in de P.C. Hooftstraat maar voor Anna hoeft dat allemaal niet.
Ze zit op een school met allemaal 'kakkers' en heeft daar één vriendin die ook normaal doet.
Tegen haar moeder heeft ze gezegd dat ze op hockey zit maar dat is niet waar, ze voetbalt en daar heeft ze twee heel leuke vriendinnen Chanella en Naomi. Zij weten niet dat Anna in een enorm huis met zwembad woont en in een superchique omgeving grootgebracht is. Maar het grootste probleem is Jamie, haar vriend op wie ze superverliefd is, tegen hem heeft ze ook gelogen over haar afkomst. Ze weet namelijk zeker dat haar ouders niet zouden willen dat ze met hem omgaat, hij komt uit een gewone buurt en voetbalt.
En dan blijkt haar zus een interview te hebben geregeld met het tijdschrift Beau Monde. Anna komt mét foto's in 'kakkleren' in dat blad te staan, en haar moeder en zus hebben de tekst zo aan laten passen dat het lijkt alsof alles te min is voor Anne...
Anne hoopt dat niemand het blad zal lezen, maar helaas...
Iedereen is boos op haar omdat ze niets verteld heeft, ook Jamie. Anne is er ziek van, als dat nog maar goed komt.


Een boek uit de serie 100% ... De verhalen zijn aldoor vanuit het gezichtspunt van een jong meisje verteld. Apart in dit boek is dat het nu om een steenrijk meisje gaat die niet op merken en mooie kleren, tassen, schoen valt. Eerder het tegenovergestelde. Anna is een meisje die het gewoon leuk en gezellig wil hebben met haar vriendinnen en vriend.
Bij het boek zit een shoptas, en achterin het boek staat nog een test 'Ben jij een Chanella, Anna of Noor? gebaseerd op de meiden uit het boek.
De merknamen vliegen je evengoed wel om de oren maar dan omdat de moeder, zus en klasgenoten er zo mee bezig zijn.
Anna zelf is gewoon een spontane, leuke meid. Er staan ook erg grappige illustraties in van Janneke Dröge. Leuk boek.


Hardcover | 104 Pagina's | Uitgeverij De Fontein november 2007 ISBN10: 9026123795 | ISBN13: 9789026123795 vanaf 11 jaar

© Dettie, november 2007

Reageren? Klik hier!

 
100% Love


Tara en Lot zijn hartsvriendinnen maar... Tara is verhuisd naar Parijs en Lot gaat voor het eerst naar de brugklas. Voor beide meiden gebeuren er dus een hoop spannende nieuwe dingen. Maar hoe moet dat nou, nu ze zo ver uit elkaar wonen? Gelukkig is er e-mail. Ze bespreken via mail alles met elkaar en wij mogen meelezen!


Tara heeft al vaak gezoend en kan iedere jongen krijgen die ze hebben wilt. Lot heeft nog nooit een vriendje gehad laat staan dat ze gezoend heeft. Eigenlijk vind ze het ook doodeng, wat moet ze doen als een jongen haar wilt zoenen? En nu is ze verliefd op Max, maar die ziet haar niet staan.
Tara is wel een lekkere flirt maar is nog nooit verliefd geweest, ze weet niet hoe dat voelt. Het is voor alletwee dan ook heel spannend als Lot gezoend heeft (maar niet met Max) en Tara smoorverliefd is. Ze mailen zich gek naar elkaar. Maar Lot is nog steeds verliefd op Max, hoe kan ze nou zorgen dat Max haar ook leuk gaat vinden.
Tara geeft haar advies, maar of dat allemaal nou zo goed uitpakt?? Ondertussen moet Tara wennen aan het leven in Frankrijk, ze spreekt de taal niet goed, haar ouders zijn haast nooit thuis en ze is superverliefd op Julien...


Leuk meidenboek. Alles draait om jongens, kleren, schoenen, tassen, een beetje om school maar vooral om de vriendschap tussen de twee girls.


Hardcover | 96 Pagina's | de Fontein Jeugd ISBN: 9026112513 vanaf 10 jaar

© Dettie, mei 2007

Reageren? Klik hier!

 

100% Love


Klein boekje, nog geen honderd bladzijden, echt iets voor kinderen die best willen lezen, maar die niet erg enthousiast zijn. Voor meiden denk ik, ik kan me niet voorstellen dat een jongen dit wil lezen.
Een beperkte doelgroep dus...
Zij lezen dan een heel modern bouquetboek. Het is in de vorm van mails die twee meiden van veertien elkaar sturen. Ze waren dikke vriendinnen, maar een van hen, Tara, is net verhuisd naar Parijs. Dat maakt het contact een stuk lastiger, terwijl ze elkaar juist nu hard nodig hebben. Hun wereld is compleet veranderd: Lotte is net naar de middelbare school, Tara moest natuurlijk ook naar een andere school, en dan die jongens...
Het zijn echte tieners, die zich druk maken om hun uiterlijk, en zich van alles in het hoofd halen als het gaat om datzelfde uiterlijk en hun gedrag: hoe komen ze over op de jongens? Als ik dit doe, dan doet hij vast dat, en als ik me zo gedraag, dan denkt hij natuurlijk zo. Het lijkt wel of ze zich daar de hele dag mee bezig houden: uiterlijk, jongens, en natuurlijk zoenen...
Ik moest er wel om lachen, ben ik zou zelf ook zo geweest? Vast niet...


"Ik heb groot nieuws! Julien heeft me gezoend!!! Ik ben zo blij, mijn wang gloeit al de hele dag! Oké, het was een gelukkig-nieuwjaar-zoen. En hij was op mijn wang. Maar toch, het was zooowww fijn! Hij legde zijn hand op mijn schouder, keek me best wel lang aan en toen gaf hij mij een zoen op mijn wang. Maar best wel dicht bij mijn mond. En volgens mij duurde de zoen wel lang, is dat een teken? Zou hij dat expres gedaan hebben? Ik bedoel, je geeft gelukkig-nieuwjaar-zoenen toch niet zomaar valk bij iemands mond??? Ik sta al een uur voor de spiegel om te kijken hoe ik keek. Weet je, ik ben bang dat ik mijn lippen te lang getuit heb, zoals je doet wanneer je een zoen geeft. En ik zie er zo raar uit als ik dat doe! Ik lijk net een VIS!!!"

Nou ja...

Hardcover | 96 Pagina's | de Fontein Jeugd ISBN: 9026112513 vanaf 10 jaar

© Marjo, mei 2007

 

100% Love Zomerkriebels


Dit boek wordt aangeprezen als het ultieme vakantieboek. Ik moet toegeven, dat ik bij het lezen soms dacht dat ik het toen ik een jaar of dertien, veertien was, vast wel handig had gevonden over zo'n boek te beschikken. Dan zit je daar in het buitenland en natuurlijk zijn er overal jongens om je heen en hoe moet je je dan gedragen? Hoe krijg je het voor elkaar om net die jongen versieren die je leuk vindt in plaats van dat je opgescheept wordt met die verlegen nerd die zijn vriend is?
En als het dan zover is, tjee, je hebt nog nooit gezoend! Hoe moet dat??? Nou, de meisjes van nu (veel jonger natuurlijk dan ik was) hebben hier een handboek. Voorin staat alles: niet alleen hoe je moet zoenen, maar ook kun je een test doen welk type jongen het best bij je past. En er wordt verteld hoe je de mooiste bikini uit kan zoeken.
En daarna volgt dan het verhaal van Tara die verliefd wordt op de Franse jongen, Julian, en totaal van de wijs is. Haar vriendin Lot is ook verliefd, op Max, maar die komt niet eens in beeld. Dus probeert ze hem jaloers te maken door zijn beste vriend te versieren.
Hun wederwaardigheden worden verteld in een e-mailuitwisseling, waar ook moderne msn'taal een rol speelt.
De meiden zijn echte tieners, die zich druk maken om hun uiterlijk, en zich van alles in het hoofd halen als het gaat om datzelfde uiterlijk en hun gedrag: hoe komen ze over op de jongens? Als ik dit doe, dan doet hij vast dat, en als ik me zo gedraag, dan denkt hij natuurlijk zo. Het lijkt wel of ze zich daar de hele dag mee bezig houden: uiterlijk, jongens, en natuurlijk zoenen...


Ik moest er wel om lachen, ben ik nou zelf ook zo geweest? Vast niet..
Een leuk boek voor op de vakantie, ja, dat is het wel: je zou het zomaar leerzaam kunnen noemen, en ontspanning biedt het ook. Ik zie ze al voor me: die meiden gniffelend op hun handdoekje, loerend naar de jongens...


ISBN  9789026126444 Hardcover 112 pagina's | Uitgeverij De Fontein | april 2009
vanaf 10 jaar

Marjo, april 2009

Lees de reacties op het forum, klik hier