jeugd 10-12 jaar

Licia Troisi

De laatste strijd
Deel 5 uit de serie 'Het Drakenmeisje'
Licia Troisi


Dit is zoals de titel al aangeeft het laatste boek uit de serie ’Het Drakenmeisje’. Alleen is het vreemd dat op het boek dat ik lees een andere titel staat dan ik elders terugvind. Meestal heet het 'het ultieme gevecht’, dat een letterlijke vertaling is van de Italiaanse titel.


Het verhaal:
Het drakenmeisje Sofia heeft met de hulp van haar vrienden al een flinke strijd gevoerd tegen haar grote vijand Nidhoggr. Dat is een wyvern, een gevleugeld reptiel, dat uit is op de totale macht.
Om de Boom van de Wereld weer te laten bloeien, moet Sofia vijf vruchten vinden en teruggeven aan de boom. Na de avonturen die in de andere delen verteld worden, missen ze er nog één, maar het lukt hen maar niet die op het spoor te komen.
Ze zijn nu alle zes in het huis van de professor: de tweeling Ewan en Chloë, Fabio en Sofia, Karl en Lidja.
Ook Nida is er, die ooit een handlanger was van het Kwaad, maar die hen nu helpt. Aan de professor en zijn hulpje Thomas hebben ze niets: zij zijn in de ban van de wyvern gevallen.


De lezer weet al dat de wyvern de laatste vrucht in handen heeft en daardoor zijn machten los kon laten. Met zijn handlanger Ofnir, weet hij de wereld in een apocalyptische toestand te hervormen. Alle aardebewoners zijn omgevormd tot wezens die er op uit zijn de zes drakenkinderen aan te vallen, zij zijn de ‘Onderworpenen’ geworden, en omdat er nu geen mensen meer zijn die de mechanische en elektrische apparaten besturen is de wereld een ruïne aan het worden. Vaartuigen zijn onbestuurbaar en stranden aan de kust; auto’s staan ongebruikt langs de wegen, vulkanen barsten uit en de wereld is gehuld in een donkerte alsof er geen licht bestaat. (hier toch een opmerking: want daar hebben onze hoofdpersonen blijkbaar geen last van…)
In die puinhopen moeten de Draconianen de restanten van de vrucht zien te vinden, die - zoals Fabio in een visioen ziet - op drie verschillende plekken liggen.
Ze vormen teams van twee, en gaan er op uit. Naar Napels, naar Palermo en naar Matera.  Naast alle tegenwerking ondervinden ze gelukkig ook dat er nog her en der hulp te vinden is, maar het kost de nodige kruim om hun doel te verwezenlijken. En dan is de wyvern nog niet overwonnen; de ultieme strijd is voor Sofia.
Naast een huiveringwekkend avontuur is er ook ruimte voor prille romantiek en moeten de jongeren leren vertrouwen op elkaar en op de eigen krachten.


Ook dit laatste deel lees je van begin tot einde geboeid. Ach, natuurlijk weet je wel dat ze zullen overwinnen, maar je hebt geen idee hoe dat gaat gebeuren, en misschien vallen er toch nog slachtoffers onderweg. Dat vind ik altijd knap: dat de lezer eigenlijk best weet hoe het afloopt, maar toch door de schrijver gedwongen wordt te blijven lezen.

ISBN 9789078346005  | hardcover | 428 pagina's | Baeckens |februari 2013
Vertaald uit het Italiaans door Siska Lernout Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 12 augustus  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De tweeling van Kuma
Deel 4 uit de serie 'Het Drakenmeisje'
Licia Troisi


‘Wat onderscheidt ons van de vijand?
Het vermogen om elkaar te vergeven en het weer goed te maken’


Na de avonturen in München is Karl bij de andere Draconianen komen wonen. Met Sofia, Lidja, Fabio zijn ze nu al met z’n vieren. Nu moeten ze op zoek naar de vijfde en laatste Draconiaan, want herenigd kunnen ze strijd aanbinden met Nyhoggr.
Met behulp van Sofia’s dromen ontdekken ze waar ze dit keer naar toe moeten: Edinburgh!
Door de kranten na te pluizen, op zoek naar vreemde gebeurtenissen, vinden ze de tweeling. De laatste vrucht blijkt verborgen te zijn in hun lichamen! Een van hen, Chloe is verdwenen. De ander, Ewan, wordt met huid en haar beschermd door zijn moeder Gillian.
Ze moeten haar er van overtuigen dat ze Ewan nodig hebben. En waarvoor.
Intussen zit hun tegenstander ook niet stil. Nyhoggr heeft de laatste Draconiaan al lang gevonden en bovendien heeft hij zich weten hullen in een menselijk lichaam. Het gaat nog niet helemaal soepel, en hij heeft zijn helper Nida nog wel nodig, maar hij verwacht het snel zelf wel op te kunnen lossen. Nida voelt het al aankomen: ze zal overbodig zijn. Dus zoekt ze toenadering tot de Draconianen, als die in de stad verschijnen.
Sofia heeft het zwaar in deze missie. Ze is stapelverliefd op Fabio, maar ze begrijpt die jongen niet. Hij zegt niets, en dan ineens kust hij haar. Helemaal hoteldebotel is Sofia, maar de volgende dag negeert de jongen haar weer. Ze wordt er gek van. En dan ontdekt ze ook nog dat de professor die als een vader voor haar is al die jaren gelogen heeft: haar moeder, die haar naar een weeshuis heeft gebracht, leeft nog. En wel in Edinburgh! Natuurlijk hebben al die problemen invloed op haar handelingen, en het wordt er alleen maar spannender door.


Intussen krijgt de lezer een korte rondleiding door de stad: we komen in het kasteel, in de kathedraal, op het kerkhof van Greyfriars, waar Bloody MacKenzie de inwoners van Edinburgh nog steeds in zijn greep houdt.
En ondertussen moet natuurlijk het tweelingmeisje bevrijd worden, Nyhoggr bevochten worden, alles om de kracht van de Boom weer te kunnen herstellen.
Er komt nog een deel, waarin een laatste spannende strijd gevoerd zal moeten worden, waarbij net als in dit boek toverij en geheimzinnige krachten een grote rol spelen.


ISBN 9789078345664 | hardcover | 344 pagina's | Baeckens| november 2011
Leeftijd 10 +

©  Marjo 4 mei 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDe zandloper van Aldibah
Deel 3 uit de serie 'Het Drakenmeisje'
Licia Troisi


Omdat ik inspring in deel 3 van de serie ‘Het drakenmeisje’ ben ik even gaan zoeken waar de voorafgaande delen over gaan. Sofia is een meisje van twaalf dat opgegroeid is in een weeshuis in Rome. Als ze geadopteerd wordt door een professor, blijkt dat die haar voorgeschiedenis kent. Ze blijkt een afstammeling te zijn van draken!
Ze is de erfgename, en van haar wordt verwacht dat ze strijd voert tegen Nidhoggr, een wyvern (mythisch gevleugeld reptiel). Die Nidhoggr is er op uit de aarde te vernietigen.
Gelukkig is Sofia niet alleen als de gevaren op haar af komen. De professor is er natuurlijk, maar ook heeft ze al snel een vriendin, Lidja. En er blijken nog meer Draconianen te zijn.
Er is  sprake van de Boom van de Wereld, en een edelsteen, aan wiens schittering de kracht van de aarde af te lezer zijn vijf bewakers, die ten tijde van Draconia de Boom bewaakten. De professor is er een van. Als de Boom van de Wereld weer zal bloeien, al Draconia weer herleven. De Draconianen zijn degenen die de bloei moeten oproepen, zij zijn met vijven, en ieder van hen is verbonden met een vrucht. Zij moeten die in hun bezit hebben en houden, maar natuurlijk is de wyvern er ook naar op zoek.


In dit derde deel gebeurt er iets in München: er is een jongen gevonden, dood, op zijn lichaam sporen van abnormale brandwonden, terwijl zijn kleding niet beschadigd is. De professor en de meisjes weten dan dat dit veroorzaakt moet zijn door Nida of Ratatoskr, beiden volgelingen van Nidhoggr. En dat die jongen een Draconiaan moet zijn!
Dat moet natuurlijk onderzocht worden, en het gezelschap reist naar Duitsland.
In die stad vinden ze Effi, de adoptiemoeder van de vermoorde Karl. Dat zij niet helemaal is wie ze lijkt, dat ontdekken ze later pas, maar door haar komen ze we op het spoor van de zandloper, een apparaat waarmee in de tijd gereisd kan worden. Zo willen ze proberen te voorkomen dat Karl de dood vindt.


Het is een spannend fantasy-avontuur, waarin steeds opnieuw strijd gevoerd moet worden met de volgelingen van Nidhoggr. De strijd verloopt wisselend, en het moge duidelijk zijn dat het overkoepelende verhaal nog niet afgelopen is: er volgen nog twee delen.
Het is niet onmogelijk om de boeken los van elkaar te lezen, maar voor een beter begrip zou ik toch aanraden bij deel een te beginnen.
Dan lees je een avontuur, dat je meesleept, en waarin behalve veel fantasywezens en -voorvallen, af en toe ook wat romantiek voorkomt. Het is onomkoombaar dat je in een fantasyverhaal moeilijke woorden tegenkomt, maar dat zal een jonge geïnteresseerde lezer niet echt tegenhouden. De algemene opzet is niet moeilijk te volgen en de hoofdstukken zijn behapbaar.
Er wordt een aardige indruk gegeven van de stad München.
Al met al een heel aardig verhaal.


ISBN 9789078345534 | hardcover|118 pagina’s | Baeckens | april 2012
Leeftijd: vanaf 10 jaar

©  Marjo 25 april 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER