jeugd 10-12 jaar

Holly Black & Cassandra Clare

http://blackholly.com

http://www.cassandraclare.com

 

hspace="15"De bronzen sleutel
Deel 3 van de Magisterium-reels
Holly Black & Cassandra Clare


Tijdens de zomervakantie konden de veertienjarige Call en zijn beste vriend Aaron eindelijk weer gewone tienerjongens zijn. Wekenlang genoten ze lui van hun vakantie en negeerden ze de herinneringen aan alles wat ze op het Magisterium hadden meegemaakt. De twee jongens hadden een pittige tijd achter de rug. Ze bleken geen gewone tovenaars maar ware zeldzaamheden te zijn. Hun nieuwe status levert hen respect maar ook angstige blikken op.


Dat Call bijzonder is weet iedereen maar alleen zijn allerbeste vrienden weten de hele waarheid. Call dacht jarenlang dat hij gewoon Call was, een niet al te populaire jongen met een misvormd been. Hij woonde bij zijn excentrieke vader die een grondige hekel aan het Magisterium had. Toen Call toch besloot een opleiding aan de tovenaarsschool te gaan volgen, deed dat de band met zijn vader geen goed. Gelukkig zijn vader en zoon inmiddels weer naar elkaar toegegroeid. Hoewel Call zich soms voor zijn vreemde vader schaamt, is hij dol op hem.


Calls grote geheim is dat hij Call niet is. Dat klinkt misschien vreemd maar toch is het waar. Toen Call een baby was, woedde er een vreselijke oorlog. Calls moeder kwam om het leven en in een onbewaakt ogenblik nam de ziel van de verdorven Constantine Maddens bezit van Calls babylichaam. Op dat moment hield de echte Call op met bestaan. Sindsdien is Call niemand minder dan Constantine Maddens, de Vijand des Doods en de veroorzaker van de oorlog die vele levens eiste. Achter Calls sullige uiterlijk en vriendelijke karakter gaat een levensgevaarlijke moordenaar schuil.


Call voelt zich helemaal geen moordenaar. Toch is hij soms bang voor de enorme kracht die hij in zijn binnenste voelt kolken. Gelukkig heeft hij Aaron, die hem met zijn toverkracht in balans houdt. Vreemd genoeg is zijn beste vriend een Makar, een uitverkorene die de Vijand des Doods kan verslaan. Hoewel bijna niemand weet dat de Vijand des Doods nog leeft, wordt een Makar alom gerespecteerd. Call wordt vanwege een aantal heldendaden ook als Makar gezien. Als zijn medeleerlingen en leraren wisten hoe het werkelijk zat, zouden ze hem beslist niet op een voetstuk hebben geplaatst.


Het nieuwe schooljaar begint gespannen. Nu de zomervakantie voorbij is, wordt steeds duidelijker dat Call op school niet langer veilig is. Er gebeuren vreemde “ongelukken” en er wordt zelfs een leerlinge vermoord. Call, Aaron en hun goede vriendin Tamara zijn ervan overtuigd dat er een spion door de school waart. Iemand, misschien zelfs wel iemand die ze als vriend beschouwen, heeft het op Call voorzien. Ze kunnen niemand meer vertrouwen. Zelfs elkaar niet.


De bronzen sleutel is alweer het derde deel van de Magisterium-reeks. De uitgever heeft er weer een smaakvol vormgegeven boek van gemaakt. Wie ook de vorige twee delen heeft gelezen, kent de personages en hun omgeving inmiddels goed. Het verhaal voelt dan ook meteen weer vertrouwd. De schrijfsters hebben zich goed in de gevoelens van de tieners ingeleefd. Zo is duidelijk te merken dat Call enorm met zijn identiteit worstelt. Het is immers niet niks om de Vijand des Doods te zijn.


Het verhaal in dit deel is wat tammer dan in de vorige twee delen. De spannende gebeurtenissen die plaatsvinden zijn wat minder spectaculair. Het voelt alsof dit verhaal een overgang vormt tussen de eerste twee delen en de delen die nog gaan volgen. De onverwachte onthulling op de laatste bladzijde van het boek bevestigt dit vermoeden. Er staat Call en zijn vrienden nog heel wat te wachten!


ISBN 9789048835492 | paperback | 272 pagina's | Moon | mei 2017
Vertaald door 9789048835492
Geschikt voor lezers vanaf 11 jaar

© Annemarie, 18 juli 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

height="167"De koperen vuist
Deel 2 van de Magisterium-serie
Holly Black & Cassandra Clare

Ook al wilde de dertienjarige Callum Hunt aanvankelijk helemaal niet naar het Magisterium, hij heeft zijn draai helemaal gevonden. Hij begrijpt niet waarom zijn vader Alistair de school zo intens haat. Magie is niet verderfelijk, zoals hij altijd heeft geleerd. Magie is iets prachtigs en Callum geniet met volle teugen van zijn opleiding tot magiër. Hij is niet langer een buitenbeentje. Samen met Aaron en Tamara vormt hij een hechte kliek. Toch verzwijgt Callum iets voor hen. Hij heeft een geheim dat zo duister is, dat alles zal veranderen als het uitkomt.

Callum is nooit geweest wie hij dacht te zijn.  Hij blijkt het kwaad in eigen persoon te zijn. De Vijand des Doods. Een kwaadgezinde magiër heeft de waarheid aan Callum onthuld. Toen Callum nog maar een baby was, heeft de ziel van Constantine Maddens, De Vijand des Doods, bezit van zijn lichaam genomen. Callums eigen ziel is verjaagd. Callum is geen doodgewone jongen van dertien. Hij is het kwaad dat iedereen vreest. Hij wordt opgeleid om samen met zijn schoolgenoten juist dit kwaad te bestrijden. Callum voelt zich bang en verward. Hij is De Vijand des Doods maar hij voelt zich helemaal niet gemeen. Moeten zijn vrienden hem werkelijk vrezen? Callum durft niemand de waarheid te vertellen.

De band tussen Callum en zijn vader verslechtert in razendsnel tempo. Weet Alistair soms wie zijn zoon werkelijk is? De zomervakantie lijkt oneindig lang te duren en Callum kijkt reikhalzend naar het tweede jaar op het Magisterium uit. De aanwezigheid van Callums huisdier maakt de situatie alleen maar ingewikkelder. Alistair heeft duidelijk een hekel aan de chaoswolf Brutus. Chaoswezens zijn gevaarlijke mensen en dieren zonder ziel. Niemand minder dan Constantine Maddens heeft hen gecreëerd. Toch is Brutus helemaal niet gevaarlijk. Hij is een echte kameraad.

Na een uitje is Brutus verdwenen. Callum is in alle staten. Zijn beste vriend is weg. Alistair stelt zich verbazingwekkend genoeg vriendelijk op en helpt Callum naar de wolf te zoeken. Ze vinden Brutus niet. Dan, midden in de nacht, schrikt Callum wakker. Hij hoort zijn trouwe vriend janken. In de kelder van zijn eigen huis treft hij een vastgeketende Brutus aan. De rommelruimte is omgetoverd tot een soort gevangenis. Op een tafel liggen tekeningen van een vreemd soort apparaat en de tweede set ketens spreekt boekdelen. Alistair wil ook Callum gevangennemen. Zijn eigen zoon die zijn zoon niet is. Met het apparaat zal hij De Vijand des Doods om het leven brengen. Callum bevrijdt Brutus en slaat op de vlucht.

De rest van de zomer brengt Callum in het grote huis van Tamara en haar gastvrije ouders door. Ook Aaron logeert er. Het groepje is weer compleet. Er is iets bijzonders met Aaron aan de hand. Hij is de Makar, de uitverkorene die de Vijand des Doods zal verslaan. Zijn nieuwe status boezemt Aaron angst in. Zal de strijd tegen het kwaad veel van hem vergen. Zal hij misschien sterven? Callum weet dat Aarons zorgen onterecht zijn maar hij houdt zijn mond. Toch zal hij iets moeten doen want er is een belangrijk wapen verdwenen. Het is het apparaat dat op de tekeningen van zijn vader stond. Wat moet Callum doen?

Dit tweede deel van de Magisterium-serie biedt een mooie mix van avontuur en spanning. De thema’s vriendschap en vertrouwen staan centraal. Echte vrienden liegen niet tegen elkaar en verraden elkaar niet. Maar wat als een geheim zo groot is dat het anderen of jezelf kan schaden? Ben je dan vooral loyaal aan jezelf of gaat het welzijn van je vrienden voor?

Het verhaal is intens maar niet al te ingewikkeld geschreven. Het is voor kinderen vanaf tien jaar goed te volgen. De koperen vuist is een meeslepend verhaal voor gretige lezers die niet al te bang uitgevallen zijn. Er gebeuren namelijk behoorlijk griezelige dingen in dit verhaal! Naast schrijfsters Holly Black en Cassandra Clare verdient ook de vormgever van dit boek een dikke pluim. De harde kaft is in matzwart met witte decoraties en glanzende koperkleurige letters uitgevoerd. Ook de zijkanten van de bladzijdes zijn van een koperkleurige glans voorzien. Prachtig!

ISBN  9789048834730 | hardcover | 293 pagina's| Moon | mei 2016
Vertaald door Merel Leene
Vanaf 10 jaar

© Annemarie, 21 mei 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDe IJzerproef
Deel 1 van de Magisterium-serie
Holly Black & Cassandra Clare


Callum Hunt is geen makkelijke jongen. Het heeft vast te maken met zijn manke been waardoor hij een buitenbeentje is, en dus gepest wordt en ook niet mee mag doen met gym. Door zijn gedrag is hij de schrik van de leraren en ander schoolpersoneel. In eerste instantie hebben de volwassenen medelijden met het kind dat zonder moeder is opgegroeid, maar ze kunnen het altijd boze joch niet aan.


Als het verhaal begint moet Callum naar een auditie. Een vreemde auditie: het is de vraag of hij opgeleid mag worden als tovenaar. Zijn vader heeft hem altijd voorgehouden dat hij dat niet moet doen: hij moet zorgen dat hij niet door die auditie komt. Magie is niet speciaal, het is zelfs gevaarlijk. Speciaal voor Call, al weet hij niet waarom. Natuurlijk komt hij door de IJzerproef, al gaat in zijn ogen alles fout.


Vuur wil branden, Water wil stromen, Lucht wil stijgen, Aarde wil binden, Chaos wil verslinden.


De cinquan, de vijf magische principes, zullen niet langer een geheim voor hem en de andere geslaagden zijn. Hun nieuwe schooltijd begint direct. De tovenaar Rufus kiest hem als leerling, met Tamara en Aaron, en voorlopig zal er geen contact meer zijn met het thuisfront. Hij is vanaf nu leerling van het Magisterium, een soort tovenaarsschool.


Onder de grond, waar zich allerlei bizarre werelden bevinden, moet hij met Aaron en Cassandra dagenlang oefenen. Soms is het saai, maar er zijn toch ook wel afleidingen: Call heeft al vanaf het begin een vijand in Jasper, die zelf bij Rufus in de leer had gewild. En hij beleeft avonturen, als hij stiekem probeert telefonisch contact te hebben met zijn vader. Zijn vader stuurt een tovenaarsband naar Rufus en verzoekt hem om Callums toverkracht te binden. Dan wordt hij van school gestuurd en zal hij nooit meer gebruik kunnen maken van zijn ontluikende magische krachten. Intussen is Call het allemaal fascinerend gaan vinden. Hij heeft vrienden, en vindt zelfs een gezelschapsdier. Waarom doet zijn vader zo moeilijk? En wie is degene die hem dwars zit, als Jasper dat niet meer is?

Natuurlijk ga je vergelijken. Die andere tovenaarsleerling is net zo’n buitenbeentje, en ook hij krijgt tegen wil en dank een grote rol toebedeeld en heeft trouwe vrienden. Maar de verschillen zijn zo groot dat je al snel helemaal niet meer daar aan denkt.


De fantasie van deze twee schrijvers is groot, zoals al bekend was uit de eerdere series die zij afzonderlijk schreven. Holly Black is auteur van ‘De Spiderwick Chronicles’. Cassandra Clare schreef de internationale bestsellerserie ‘Kronieken van de Onderwereld’. Magisterium is hun eerste serie samen en reken maar dat deze serie gretig gelezen gaat worden.
Het verhaal gaat over gewone  kinderen die toevallig beschikken over magische krachten, de een een beetje meer dan de ander. Zij moeten leren de krachten te gebruiken, maar zitten niet echt op een rustige school: er is tenminste één vijand onder hen. De vader van Call had niet helemaal ongelijk met zijn waarschuwing...


ISBN 9789048819157 |hardcover|388 pagina's|Uitgeverij Moon |oktober 2014
Vertaald uit het Engels door Merel Leene Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 13 december  2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Lees meer...

Pagina 1 van 2

<< Start < Vorige 1 2 Volgende > Einde >>