jeugd 10-12 jaar

Midas Dekkers

Houden beren echt van honing?
met tekeningen van Thé Tjong-Khing


Michiel is opgenomen in het ziekenhuis. Hij heeft longontsteking. Behalve zijn moeder, mag niemand het weten, maar hij heeft Meneer Beer bij  zich. Zijn knuffel, versleten maar nog zeer geliefd. 'Troost' vindt moeder. Maar de verpleegster vindt het een onhygiënisch geval, en zijn vader vindt dat hij daar toch veel te groot voor is. Ach, denkt Michiel, misschien is dat ook wel zo. Hij is tenslotte al tien!


'Luister eens, meneer Beer. Zo kan het niet langer. U staat in de weg. Ze lachen me uit. Daar moet een eind aan komen. Dat begrijpt u toch ook wel?"


Dus zodra hij weer thuis is doet hij pogingen om afscheid te nemen. Maar Meneer Beer overleeft de container, en voetballende jongens, en door een hond komt hij zelfs gewoon weer terug bij Michiel.  Maar hij moet toch echt weg...en dan pakt Michiel het zakmes dat hij van zijn vader heeft gehad. Arme beer... In de dagen erna gaat Michiel vreemde dingen doen: hij spaart potjes honing en eet ook alleen maar honing op zijn brood. Hij draagt een dikke jas die lijkt op een berenvel, en hij probeert zelfs een winterslaap houden!


'de jongen verbeert helemaal.' Heeft een van de café- klanten al eens gezegd, maar zijn ouders (die een café hebben) zitten er niet zo mee.'Ach, zolang hij nog niet in de bomen klimt,' zegt zijn moeder. En hij is goed op school,' vult zijn vader dan aan.


Benieuwd als hij is naar een echte beer, gaat hij ook naar de dierentuin, en ontdekt daar dat er veel soorten zijn; dat een beer daar helemaal  geen honing krijgt en ook geen winterslaap houdt.  Van oom Koos leert hij een heleboel over beren.
Hier komt Midas Dekkers pas echt op dreef. Het is duidelijk dat hij het niet heeft op dierentuinen.
Het is een leuk en leerzaam boek. Misschien niet zo geschikt voor tere kinderzieltjes, die zelf een beer als knuffel hebben, maar verder mankeert
er niets aan.


ISBN 9070066513  Hardcover 64 pagina's Meulenhoff 1985
Het is een uitgave ter gelegenheid van de Kinderboekenweek 1985. vanaf 10 jaar
Met tekeningen van The Tjong King

© Marjo, juli 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER