jeugd 10-12 jaar

Terry Pratchett

http://www.terrypratchettbooks.com

Lees ook de Leestafel-recensies over boeken in de Schijfwereld-reeks van Terry Pratchett.

 

height=Volk
Terry Pratchett

Nog even en dan is Mau geen jongen meer maar een man. Een maand lang heeft hij op het Jongenseiland gewoond en een prachtige kano gemaakt. Nu is het tijd om zijn jongensziel op het eiland achter te laten en terug te roeien naar het eiland waar hij is opgegroeid. Mau verheugt zich op het gejuich waarmee hij onthaald zal worden, de jaloezie van de jongens en het feestmaal. En natuurlijk is er het ritueel met het mes waarbij hij niet mag huilen.

Maar…er is iets mis. Er zijn donkere wolken aan de horizon verschenen en de zee gedraagt zich vreemd. Mau kent de zee op zijn duimpje maar deze zee is hem onbekend. Deze zee is verkeerd. Er barst een hevig onweer los en de eens kalme zee is nu een woest golvende watermassa. En dan wordt Mau verzwolgen door een gigantische golf. Hij overleeft de aanval op het nippertje en zet koers naar Het land van het Volk. Als hij eenmaal thuis is, komt alles goed.

Maar het komt niet goed. De zee heeft ook het Land van het Volk aangevallen. De vloedgolf heeft alle mensen op het eiland gedood. Toen de golf kwam bevond iedereen zich immers op het strand omdat Mau bijna thuis zou komen. Mau is volledig in shock maar slaagt erin om alle stamleden een liefdevol begrafenisritueel te geven, precies zoals het hoort. Mau is nu stamhoofd, een stamhoofd zonder volk.

Toen de grote vloedgolf het Land van het Volk verzwolg, smeet hij een groot houten schip op het eiland. De complete bemanning van het Britse schip Sweet Judy kwam om, op een jong meisje na. Het jonge meisje weet zich geen raad op het tropische eiland. Haar strenge grootmoeder heeft haar alleen geleerd een dame te zijn en aan etiquette heb je nu eenmaal niets als je in een scheepswrak op een tropisch eiland woont. Al snel ontdekt het meisje dat ze niet alleen is. Er is een jongen die talloze lichamen liefdevol toevertrouwt aan de nu weer rustige zee. De jongen ziet haar niet, zijn gedachten zijn elders. Zijn ogen kijken door haar heen.

Even wil Mau ook dood, net als zijn familie en vrienden maar dan beseft hij dat hij moet vechten. Hij moet overleven. Hij is het Volk. Wanneer Mau tot dat besef komt, ziet hij ook het meisje. Hij noemt haar het spookmeisje. Het spookmeisje behoort tot de broekenmannen, een groot volk dat ver weg woont. Ze spreekt een vreemde taal. Uiteindelijk slagen ze er in om op creatieve wijze met elkaar te communiceren, al ontstaat er regelmatig toch nog enige verwarring. Tijd om na te denken hoe het nu verder moet, krijgt het tweetal niet want er arriveren steeds meer overlevenden van omliggende eilandjes in het Land van het Volk. Het rijke Britse spookmeisje moet helpen bij een bevalling en uiteraard heeft haar oma haar niet geleerd hoe dat moet.

Volk is een heerlijk boek voor iedereen vanaf twaalf jaar. Mau, het spookmeisje en alle andere mensen die naar het eiland komen, moeten een nieuw bestaan op zien te bouwen. Mau en zijn volk hebben altijd geloofd in de god Imo en zijn kwaadaardige tegenstander Locoha. Het spookmeisje leert de gebruiken van het Volk kennen en deelt haar kennis met hen. Het veroorzaakt verwarring. Hoe zit het nu eigenlijk met goden en rituelen? Hij zit het nu eigenlijk met de aarde, kennis en geschiedenis?

Ik heb echt enorm genoten van het boek. Het verhaal is verdrietig, vrolijk, romantisch en spannend tegelijk en het staat bol van het avontuur. Terry Pratchett heeft bovendien een fantastisch gevoel voor humor. Er zijn bijzondere, kleurrijke stamleden, een vloekende papegaai, godenstenen, octopussen die in bomen leven en een zee vol haaien. En natuurlijk ontbreken de slechteriken niet en in dit boek zijn het heuse, hongerige, kannibalen! Volk is een verrukkelijk boek waar de hele familie met volle teugen van zal genieten.

ISBN 9789022560549 | paperback | 400 pagina's| Boekerij| februari 2014
Vertaald door Mieke Groot Vanaf 12 jaar

© Annemarie, 30 maart 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER