jeugd 10-12 jaar

Guus Kuijer

Florian Knol
Met tekeningen van Peter-Paul Rauwerda


Florian is een gewoon jongetje, in een gewoon huis met gewone ouders (O ja?) Alles is gewoon..totdat er een mus op zijn hoofd gaat zitten,die zich blijkbaar zeer op zijn gemak voelt in het woelige rode haar.


"Gaat-ie nou nooit meer weg?"
Riep Florian een beetje te hard.
Mieke en Jelle keken hem aan alsof ze hem voor het eerst zagen. Florian zag ze denken: het kind moet aandacht, het kind heeft een vogel op zijn hoofd.
"Natuurlijk wel, "zei Mieke.
"Hij moet toch eten?"
"en drinken, "zei Jelle. "en boodschappen doen. En naar zijn werk."


Zo normaal zijn zijn ouders dus niet. Ze doen alles af als grappig, en Florian heeft het gevoel dat ze hem niet serieus nemen.
Katja neemt hem wel serieus, maar die slaat weer door naar de andere kant. Zij zit al in groep acht, Florian pas in zeven..en ze vraagt hem verkering! De arme jongen.. hij vindt haar eigenlijk erg aardig, maar verkering?? Hij draait er omheen en weet haar opdringerigheid te ontwijken. De volgende dag gaat hij naar school, met mus op het hoofd, en hij ziet een oude mevrouw rommelen in een container. Vreemd..en ze heeft maar een schoen aan! Tot Florians verbazing en teleurstelling vliegt de mus ineens op en gaat in de haardos van de mevrouw zitten! Hij wilde eigenlijk gewoon doorlopen, maar nu staat hij te kijken naar de vrouw, en hoort dat ze haar vork zoekt. ?? haar vork?? Ze blijkt de sleutel te bedoelen, en op dat moment komt Katja eraan. Doortastend als ze is, helpt ze Florian om door een raampje te klimmen en zo kunnen de mevrouw binnenlaten, en haar schoen zoeken, de sleutel ligt op tafel...


En zo komt het dat Katja en Florian mevrouw Raaphorst in de gaten gaan houden, en haar helpen. Maar ze moeten erdoor spijbelen van school, en dat komt uit. En dan blijken Florians ouders toch wel serieus te kunnen zijn.


Het is een leuk boek. Een jongen die wat dieper nadenkt over de dingen in het leven; twee kinderen die een dementerende vrouw helpen. Vol humor, maar toch wel degelijk serieus. Net als Florians ouders eigenlijk...


Hardcover | 126 Pagina's | Querido Kinderboek | 2006 ISBN: 9045103087 Leeftijd: 10+

© Marjo

Reageren? Klik hier!

 
Het boek van alle dingen
Met tekeningen van Peter-Paul Rauwerda

Thomas is negen jaar oud, een erg gevoelig kind. Hij ziet en ervaart dingen die een ander niet ziet. Hoewel: buurvrouw van Amersfoort, die door iedereen een heks genoemd wordt, schijnt te weten wat hij ziet, en nog erger: wat er bij hem thuis gebeurt!
Zijn vader is namelijk een godsdienstfanaat: vrouw en kinderen moeten hem onvoorwaardelijk gehoorzamen, de Bijbel is de Waarheid, vrouwen mogen geen broeken dragen en nog meer van dit soort dingen. Bij het eten wordt er uit de Bijbel gelezen, bijvoorbeeld over de zeven plagen van Egypte.
In zijn onschuld zegt Thomas weleens verkeerde dingen en dan moet hij de lepel uit de keuken halen en naar boven gaan. Daar moet zijn broek naar benden en dan slaat zijn vader hem. Maar wat Thomas veel erger vindt: zijn moeder krijgt ook slaag, vooral als ze voor Thomas opkomt! Want Thomas is Mozes, en zijn vader is de farao en dat leidt tot vervelende dingen.
Thomas praat met Jezus over deze problemen, en langzaam dringt het tot hem door dat zijn vader bang is. Bang voor God, maar vooral bang voor mensen. Dat weet de buurvrouw ook, en zij helpt Thomas, net als zus Margot. "Margot was niet meer bang en ik zag haar voor mijn ogen een heks worden"


Een boekje dat misschien voor jonge kinderen niet te begrijpen is. Of het moet zijn dat ze zo'n situatie kennen. Het speelt in de jaren '50, toen dit in meer gezinnen voorkwam dan nu het geval is.
Een zin als " hij keek uit het raam, want zonder raam kon hij niet denken", snappen kinderen dat? en dit: "vader wilde naar geen enkele bips kijken en daarom keek hij naar het plafond. Het moest nodig weer eens gewit worden, Het plafond."
Het is wel een mooi boek, meer misschien om voor te lezen.

ISBN 9045102803 Quierido 103 bladzijden


© Marjo, oktober 2005

 

Het boek van alle dingen
Met tekeningen van Peter-Paul Rauwerda


Thomas is een heel bijzonder jongetje, hij beleeft en ziet en denkt allerlei dingen die andere kinderen niet beleven. Al deze dingen schrijft hij op in het boek van alle dingen. Zijn moeder weet dat hij bijzonder is, maar zijn vader...


Zijn vader is streng gelovig. Op zondag gaan ze naar de kerk, dat is geen gewone kerk maar een kerk in een gewoon huis. Tijdens de kerkdienst hoor je de bovenburen stofzuigen. De kerkdienst duurt heel lang maar Thomas vindt het zingen wel leuk en zingt ook graag heel hard mee. Maar... 's avonds is pappa boos. Thomas moet zingen wat hij in de kerk zingt en dat doet hij "Goede stierenheer, verlos onze ellendige zondagen". Thomas snapt er niets van dat pappa daarom boos is.
Iedereen zong dat toch? Pappa wordt zelfs nog bozer en Thomas moet de pollepel pakken. Thomas weet wat er dan gaat gebeuren maar zijn moeder ook! Ze springt op en wil pappa tegenhouden. Pets! Mamma heeft een klap te pakken! Thomas moet naar boven en daar slaat pappa hem met de pollepen op zijn billen, heel hard. Thomas moet daarna honderd keer zeggen: 'Goedertieren Heer, verlos ons, ellendige zondaren.' Thomas is heel boos op pappa omdat hij mamma geslagen heeft! Thomas houdt hele gesprekken met Jezus en vraagt aan hem of hij alstublieft wil bestaan en voor alle plagen van Egypte kan zorgen om zijn vader al die nare dingen niet meer te laten doen. Hij helpt Jezus alvast door rode limonade in het aquarium te doen net als de rode zee waar water in bloed veranderde. Maar dat maakt alles nog véél erger.


Gelukkig heeft Thomas nog een zus die hem helpt en een tante (die lange broeken draagt!) en een lieve buurvrouw die een beetje kan toveren. Samen met hen durven hij en z'n moeder het tegen de starre en eigenlijk angstige vader op te nemen.


'Jezus?
'Ja Thomas?'
'Kunt u pappa helpen?'
'Ik ben bang van niet.'


Een erg mooi verhaal wat zich afspeelt in de jaren 50. Het is met veel humor geschreven ondanks de akelige strenge vader. Thomas is een, lief dromerig jongetje, die de gesprekken met Jezus eigenlijk heel gewoon vindt. Hij vindt het wel een toffe vent. Het is echt vanuit de fantasievolle gedachten van een jongetje geschreven. De verwondering over sommige dingen is volop aanwezig.
Er staan mooie sfeertekeningen bij in grijze potloodtinten
Mooi boekje, een aanrader!


ISBN 9045102803 Quierido 103 bladzijden

© Dettie, oktober 2005

Reageren? Klik hier!