jeugd 10-12 jaar

Jozua Douglas

http://www.jozuadouglas.com

http://beeldvanhees.nl

 

De gruwelijke generaal
Jozua Douglas


Het verhaal gaat over de, erg met zichzelf ingenomen, president Pablo Fernando, die de baas is over een klein landje, Costa Banana genaamd. Fernando heeft behoorlijke Mao-neigingen en een Napoleon-achtig uiterlijk. Hij is een dictator eerste klas die de bewoners verplicht om elke dag naar zijn toespraak te kijken en te luisteren. Die toespraken gaan over... hemzelf natuurlijk. De inwoners mogen wel stemmen maar er is maar één kandidaat en drie keer raden wie dat is.  Op reclameborden, op pakken chocoladehagel, je kunt het zo gek niet bedenken, letterlijk overal staat Fernando op afgebeeld. Fernando vindt zichzelf helemaal geweldig. Hij is gewoon de Grote Geniale Leider - ondanks zijn kleine postuur -.


Fernando is getrouwd met Florabella en heeft twee kinderen Rosa en Fico. Zijn, zeer jaloerse, vrouw is natuurlijk de mooiste vrouw van de wereld al gelooft ze er zelf niets van. Zoon Fico is Fernando's oogappel, die jongen zal hem later opvolgen. Dat zijn dochter Rosa in feite veel slimmer en intelligenter is wil de president niet zien, vrouwen kunnen niets en daarmee basta. Gelukkig hebben de kinderen een fantastische leraar, meester Gabriel, die de kwaliteiten en het goede verstand van Rosa wèl weet te waarderen.


Op een dag ontdekt Fernando dat er een spion in zijn omgeving is en natuurlijk is het Rosa die ontdekt hoe het zit. De grote vriend van haar vader, generaal Sjasliek, de man die Fernando blindelings vertrouwt, heeft een heel akelig plan bedacht om de macht over te nemen. Daarna zal hij de oorlog verklaren aan Amerika.  Maar als Rosa dat vertelt, gelooft haar vader haar niet. Ze is een meisje, en meisjes verzinnen maar wat... Haar broer en de leraar komen er echter al snel achter dat Rosa de waarheid spreekt en gedrieën bedenken ze een slim plan om de generaal te ontmaskeren, maar de tijd dringt. Klokslag 16.00 uur zal de generaal toeslaan... Zijn ze op tijd om het gruwelijke plan van de generaal te voorkomen?


Om met de deur in huis te vallen, het begin van het boek kostte me moeite. Persoonlijk houd ik namelijk niet van opgelegde humor in een verhaal. Het verhaal zelf, de mensen zelf, de situaties moeten grappig zijn maar niet gemaakt grappig. Door de gekke koosnaampjes die Fernando voor zijn vrouw heeft bedacht en de absurde wetten en regels die de president opstelde, voelde het alsof de humor me door de strot geduwd werd. Dit móest zogenaamd leuk zijn maar ik vond het helemaal niet leuk, ook niet grappig. Het karakter van de president vond ik aanvankelijk ook erg overtrokken. Het was allemaal zo schreeuwerig en sloeg zo nergens op. Erg radio-lawaai-papegaai allemaal.


Gelukkig las ik door want langzamerhand werd ik het verhaal in getrokken. Vooral de pientere Rosa die iedereen te slim af is en meester Gabriel begonnen steeds meer mijn hart te veroveren. Het werd uiteindelijk nog heel spannend. Ik merkte dat ik in gedachte meeholde met Rosa, Fico en de meester want de tijd tikte genadeloos door. Ik ging daardoor ook steeds sneller lezen want ik wilde weten hoe het afliep of ze het haalden!


Ik moest mijn mening dus bijstellen. De eindconclusie is dat het een heerlijk, fantasievol boek is waar jongeren erg van zullen genieten. De door mij aanvankelijk zo afgekeurde humor past precies bij de karakters van de personages. Ze zijn uitstekend neergezet.
De vlotte, toepasselijke grijsgetinte tekeningen van Elly Hees maken het boek verder helemaal af. Aanrader!


ISBN 9789026138386 | Hardcover | 249 pagina's | Uitgeverij De Fontein | 8 september 2015
Leeftijd: 10-12 jaar

© Dettie, 16 december 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDe verschrikkelijke badmeester
Jozua Douglas


Om in stijl te blijven zal ik net als de schrijver eerst een paar personages voorstellen, om te beginnen met onze hoofdpersoon: Lev is een gewone jongen zonder bijzondere talenten, eigenlijk net als zijn vader, die een kleurloze saaie man is. Maar:  Meneer de Bruin heeft wel ambitie, een grote droom: hij wil beroemd zijn. En als hij het niet zelf wordt, dan moet zijn zoon beroemd worden.
Er is ook een mevrouw de Bruin, maar die is zo mogelijk nog saaier en kleurlozer, en nog erger: ze lijkt geen enkele belangstelling te hebben voor haar zoon!
Dat betekent dat Lev in zijn eentje het hoofd moet bieden aan zijn vaders plannen. Gelukkig voor hem zijn er nog meer figuren die een rol spelen: zijn buurmeisje Lita en haar vader zien wèl in wat het voor Lev betekent om in de handen te vallen van de figuur die de titel aan het boek gegeven heeft: ‘de verschrikkelijke badmeester’.
Dat is Boris Kwikzilver: hij mag dan wel de grootste zwemkampioen ooit zijn, geliefd bij de meeste mensen omdat hij zeehondjes opvangt in een eigen zeehondencrèche, en zich inzet voor goede doelen, voor de K-selectie is hij akelig en gemeen: de allerverschrikkelijkste Brulboei!
Wat is de K-selectie? Volgens Meneer de Bruin staat het voor kampioenenselectie: Boris Kwikzilver heeft hem beloofd een zwemkampioen te maken van zijn zoon. Maar voor Boris zelf, al zegt hij dat niet in het openbaar - is het de Kneuzenselectie, en als je het zootje ongeregeld ziet dat samen met Lev iedere dag moet trainen, dan snap je waarom. Maar het zijn niet allemaal makke schaapjes.


‘Gek genoeg deed iedereen wat hij zei. Alleen Sem had het eens geweigerd, maar toen was Claus gewoon met zijn dikke kont op zijn gezicht gaan zitten. ‘De volgende keer laat ik ook nog een scheet,’ had hij gedreigd. Sindsdien deden ze braaf wat Claus zei.
En eigenlijk vond iedereen het ook wel leuk. Brulboei was toch wel gemeen. En straffen deelde hij sowieso uit. Dus konden ze er maar beter een beetje plezier bij hebben.’


De arme Lev… hij kan niet tegen zijn vader op, en nog minder tegen de Brulboei. Maar als hij toevalligerwijs een gesprek hoort waaruit blijkt hoe gemeen die Boris wel is, voelt hij zich verplicht daar iets tegen te doen. Daar komen Lita en haar vader bij te pas, en nog een geheimzinnige helper. Dat wordt nog een spannend avontuur!


Een niet erg realistisch, maar erg leuk verhaal, waaruit wel de les te leren valt dat je meer kan dan je denkt: iedereen heeft wel ergens een talent voor!
Het verhaal leest erg vlot, en er staan leuke tekeningen bij van Elly Hees. Het is een keurig verzorgd boek, leuk om voor te lezen, maar ook om zelf te lezen.

ISBN 9789026133428   | hardcover | 208 pagina's| De Fontein| september 2012
Illustraties van Elly Hees Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 13 maart  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER