jeugd 10-12 jaar

Jelmer Soes

http://jelmersoes.nl/

 

altRisk
Jelmer Soes


Toen er een houten speelkasteel werd gebouwd in het park was die voor kleine kinderen bedoeld natuurlijk. Het is niet meer dan een vierkant bouwsel op zand, maar wat het zo leuk maakt is dat er op de vier hoekpunten vier kleine torenkamertjes zijn, overdekt, waar je met een trapje naar toe kan, en een soort omloop waarover je het hele gebouw kon belopen.
De ideale plek voor het groepje jongeren dat in de ogen van de gemeente het winkelcentrum in de nieuwbouwwijk onveilig maakt. Diezelfde gemeente heeft wel een JOP gebouwd, een JongerenOntmoetingsPunt, maar dat is als ‘de halte van een bus die nooit is komen opdagen.’
Stiene voelt zich daar niet prettig en dat geldt ook voor haar vrienden. Het speelkasteel is dé plek! En ze houden heus wel rekening met die kleine kinderen! Als die er zijn, gaan ze weg. Ze zijn niet als dat andere groepje jongeren die met hun  scooters de buurt onveilig maken!


Risk (anders voor Kris) is al snel bij Stiene, ze hebben iets speciaals samen, geen verkering hoor, goede vrienden. Ook Gio, Sannah en Paultje voegen zich bij hen. Tot de dag dat Sannah zwaaiend met de krant aan komt lopen: er staat iets in over het speelkasteel: de gemeente wil het afbreken, omdat er onder de heuvel waar het op staat, een ander, echt kasteel opgegraven zou moeten worden. Het zou het kasteel zijn geweest van een middeleeuwse ridder. Het staat in papieren die bewaard worden in het stadsarchief.
Het groepje vrienden is woest. Hebben ze eindelijk een fijne plek! Sannah roept over actie voeren, handtekeningen verzamelen, en nog meer. Stiene ziet dat allemaal niet zo zitten, de gemeente luistert toch niet naar hen! Ze bedenkt dat ze eerst wil weten wat er precies moet zijn op die plek. Ze ziet kans in het gemeentearchief onderzoek te doen. Daarvoor moet ze wel spijbelen van school, dus haar moeder, die het al erg moeilijk heeft als alleenstaande ouder, vindt dat niet goed.


Het is jammer dat Risk niet de steun blijkt te zijn die Stiene dacht dat hij was. Waar is die jongen toch zo geheimzinnig over? Er is ineens een verwijdering, en dat terwijl Stiene juist verliefd op hem dreigt te worden!
En wie is die oude man met de grijze haardos, die haar steeds lastig valt in het archief?

‘In mijn hoofd open ik de kastdeur met het bordje ‘VRAGEN’ erop. Alles flikkert meteen uit de kast.’


Erg leuk verhaal, waar wel terloops aan jeugdproblematiek gerefereerd wordt, maar dat speelt niet de hoofdrol. Het is juist een positief verhaal, over een meisje dat leert op te komen voor zichzelf.
Met vlotte dialogen, romantiek en avontuur, gepaard aan herkenbaarheid heeft dit jeugdboek precies de juiste ingrediënten.

Jelmer Soes publiceerde jeugdpoëzie in bloemlezingen bij uitgeverij Querido en De Eenhoorn. Naast dichter is hij toneelschrijver, redacteur/corrector, recensent en geeft hij les in schrijven aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Dit is zijn debuut.


ISBN 9789025752798 | Paperback| 192 pagina's | Uitgeverij Gotmer| oktober 2012

© Marjo, 6 april 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER