jeugd 10-12 jaar

B.B. Alston

Amari en de Nachtwachters
B.B. Alston


De dertienjarige Amari Peters is een zwart meisje, dat opgroeit in een wijk vol sociale huurwoningen. Als ze ook nog slim genoeg blijkt om een beurs te krijgen voor een school die een opstapje kan zijn voor de universiteit, zijn die feiten al genoeg om het zwaar te hebben. Blanke kinderen met rijkere ouders noemen haar Aalmoesje of Afdankertje.

Amari is een pittige meid die van zich af bijt, maar als de kinderen beweren dat haar broer Quinten weggelopen is omdat hij met iets illegaals bezig is, barst de bom. Het wordt twijfelachtig of ze op die school mag blijven.


Maar eerst is er de kwestie Quinten. Haar zes jaar oudere broer is vermist, al een half jaar. Amari is vastbesloten hem te vinden nu ook de politie schijnt te denken dat hij niet gevonden wil worden.


Als het niet meer erger lijkt te kunnen worden, krijgt Amari een vage e-mail. Er is een pakketje voor haar. Van Q. Peters.
Vanaf dat moment verandert haar leven totaal. Onder het mom van een zomerkamp komt Amari terecht op het Bureau voor Bovennatuurlijke Zaken, een wonderlijke wereld met fantasiewezens in alle soorten en vormen. En met allerlei soorten bedoelingen. Ze zijn onder ons, maar de gewone mens ziet ze niet, niet zonder speciale oogdruppels…


Pratende liften, hypnoseradio’s, druipende groene dingen, sluimerkaarsen, en bijzondere schoenen die luchtsprinters genoemd worden. Dat zijn maar een paar magische dingen die in deze nieuwe wereld voorkomen. Er is een afdeling Halve Waarheden en Hele Dekmantels, waar ze er voor zorgen dat de gewone sterveling niet ziet wat er echt gebeurt in de wereld:


‘In plaats van die beroemde cover van Life met een foto van een astronaut op de maan, staat hier: ‘Vriendelijk ruimtewezen neemt Apollo 11 op sleeptouw na brandstoftekort.’ Van de foto van Neil Armstrong waarop hij zijn hand en duim uitsteekt in de hoop op een ruimtelift schiet ik elke keer weer in de lach. De invasie van betonvretende termieten die verantwoordelijk was voor de Val van de Muur is mijn tweede favoriet.’


Maar Amari raakt er snel aan gewend. Nu ze weet dat ze Quinten misschien hier kan vinden is dat haar enige doel. Hij was Junior Agent op de afdeling Bovennatuurlijk onderzoek. Daar moet ze zijn.


Maar al snel blijkt dat ze ook hier een buitenbeentje is, als zwart meisje, niet afkomstig uit een familie met bovennatuurlijke krachten, zoals veel anderen. En ook nog voorzien van veel sterkere krachten dan de anderen. Want zij blijkt een geboren magiër. Iemand die per definitie slecht is, vindt het Bureau. Maar zij is niet slecht! En dat zal ze bewijzen!


Haar krachten moet ze nog wel ontwikkelen, maar dat gaat lukken. Er zijn lessen, boeken, en ze krijgt hulp van haar begeleider Agent Magnus, haar kamergenoot Elsie en haar partner bij de proeven, Dylan Helsing. Het lijkt wel een echte school, met testen, leren en jaloerse medeleerlingen.
Omdat Maria, de oudere zus van Dylan en de partner van Quinten eveneens verdwenen is, helpt Dylan, die ook grote krachten heeft, haar bij haar zoektocht.
Als het alleen maar dit was…


De ‘normale’ wereld wordt bedreigd door slechte magiërs, Moreau en zijn trawanten, die hybrideaanvallen uitvoeren. Er is sprake van een zwart boek, veilig in de kluis, en een Zwarte Sleutel, die bewaard wordt door de sleutelbewaarder. Om meer informatie te krijgen mag Amari gaan praten met Moreau die in de kelders gevangen zit. Of ze daar wijzer van wordt?


Dit verhaal vertoont raakpunten met andere verhalen die spelen in bovennatuurlijke werelden. Toch is het niet ‘meer van hetzelfde’. Amari mag er zijn!
Het is vaak zo dat kinderen die gepest worden die ene speciale hoofdfiguur mogen worden, maar Amari’s achtergrond is anders, en dat wordt duidelijk vermeld. Omdat de schrijver ook uit dat milieu komt waarschijnlijk. Die schrijver is B.B. Alston. Dit fantastische debuut is het eerste deel van een trilogie, en heeft al een verfilming op stapel staan.


Het meisje dat je onder het lezen als vanzelf wil aanmoedigen, steelt je hart. Het verhaal is niet alleen magisch in de zin dat het over bovennatuurlijke wezens en gebeurtenissen gaat, het is vooral magisch omdat je het niet weg wilt leggen, omdat je helemaal in Amari’s wereld zit, en met haar meeleeft. En dat dus hopelijk ook zult kunnen doen in de vervolgdelen!
Voor tien en ouder, maar net als bij de beroemde serie van J K Rowling zullen ook volwassenen hier van smullen.

ISBN 9789402707397 | hardcover | 368 pagina's | Uitgeverij Harper Collins | april 2021
Vertaald uit het Engels door Sandra Hessels | Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 13 juni 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER