jeugd 10-12 jaar

Dave Barry

De ergste schoolreis ooit
Dave Barry


Ieder jaar onderneemt de tweede klas van het Culver College de vliegreis naar Washington. Alex Palmer, de ik-verteller, zit naast Matthew Diaz. Alex noemt hem een ongelooflijk irritante nerd, maar geeft volmondig toe dat Matt al wel heel lang zijn beste vriend is! Maar het is wel Matt die de aanzet geeft tot het avontuur, dat volgens Alex ‘de ergste schoolreis ooit’ gaat worden! Alex vergeet voor het gemak even dat hij nu het allemaal voorbij is wel een spannend verhaal heeft om aan ons te vertellen!


In het vliegtuig zitten achter de twee jongens twee mannen die er wat vreemd uitzien en ook een vreemd accent hebben. Ze vallen nog meer op omdat ze in de clinch liggen met de stewardess, ze willen hun tas niet in het daarvoor bestemde bagagevak leggen. Terwijl Alex meer aandacht heeft voor Suzana, het meisje waar hij zo graag verkering mee zou willen, vindt Matt dat de mannen zich verdacht gedragen.


Het vliegtuig landt, en de bus staat klaar. Maar dan komen ineens die mannen aan rennen! Duidelijk kwaad en schreeuwend! Wat willen zij van de jongens? Matt bekent terwijl de bus wegrijdt: hij heeft iets van hen gestolen. Wat dat zwarte doosje precies is weet hij niet, maar het is duidelijk dat de mannen het per se terug willen: zij zitten de jongens achterna.


'Ik keek naar het doosje. 'Waarom heb je het niet tegen de marshall (NB in het vliegtuig) gezegd?'
'Dat wilde ik doen, maar jij zei dat ik mijn mond moest houden, dus dacht ik dat ik beter niks kon zeggen. Ik wilde niet nog meer problemen krijgen.'
Even keken we alle twee naar het doosje.
'Misschien moeten we het gewoon weggooien.' zei hij.
Ik schudde mijn hoofd. 'Ze vonden het blijkbaar verschrikkelijk dat ze het kwijt waren. Misschien is het wel heel duur. We zouden het terug moeten geven.'


Na een dag saaie rondleidingen door Washington, zien Alex en Matt de mannen weer. Erger is het dat die twee hen ook zien en er boos uitzien. Van de weeromstuit beginnen de jongens te rennen! In een stad die ze niet kennen!
Gelukkig weten ze de weg terug te vinden, erg opgewonden. Want wat moeten ze nu doen? Suzana hoort hun gesprek, en vermoedt dat er iets aan de hand is. Ze biedt hen haar hulp aan. Die hulp blijken ze hard nodig te hebben. En ook die van hun kamergenoten, Cameron en Victor. Want niet alleen komen ze er achter wat dat zwarte doosje is, ze ontdekken ook dat de mannen het gemunt hebben op het Witte Huis!


En dan is er ook nog die niet gewoon verstrooide, maar ietwat dommige leraar, die als hij ontdekt dat  dat Alex en Matt niet braaf doen wat ze op een schoolreis horen te doen, dreigt dat hij de jongens op het vliegtuig zal zetten naar huis. Dat mag absoluut niet gebeuren, omdat zijn moeder hem zal vermoorden, zegt Alex – ‘ze is Cubaans, en dan weet je het wel‘ - maar ze moeten ook kost wat kost het complot verijdelen. Ze vermoeden namelijk dat er een aanslag op de President gepleegd gaat worden. En dan wordt Matt ontvoerd…


De ergste schoolreis ooit is een spannend verhaal, met diverse bizarre ontwikkelingen. Het zit ook boordevol humor. Alex maakt er een nogal dramatisch verhaal van, maar gezien de afloop mag dat ook wel. De goede verstaander heeft al snel door dat er ook iets met vliegers is, want boven ieder hoofdstuk staat een vlieger getekend, en er blijkt een vliegerfestival te zijn in New York.


Maar wat er gebeurt, nee, dat had je nooit kunnen bedenken. Dat kan alleen een schrijver als Dave Barry, die bekend is met het schrijven van slapsticks.


David McAlister Barry (Armonk, New York, 1947) is een Amerikaans schrijver en columnist. Hij heeft al veel humoristische boeken geschreven. Dit boek is het eerste dat in het Nederlands vertaald is.


ISBN 9789492899040 | Paperback | 232 pagina's | Condor | september 2018 | Vanaf 10 jaar
Illustrator van Jon Cannell | Vertaald uit het Engels door Aimée Warmerdam

© Marjo, 1 december 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER