jeugd 10-12 jaar

Marc van Dijk & Sander ter Steege

https://www.marcvandijk.nu

 

Becky Breinstein deel 1
De gifbeker van Socrates
Marc van Dijk & Sander ter Steege


In deze nieuwe serie graphic novels maken we kennis met Becky Breinstein, een meisje, dat  in het plaatsje Domdorp woont. Zo genoemd omdat het rond de Domdorper Dom is gebouwd. Maar die Dom is niet zo belangrijk, wel de Tosti-Fabriek, waar veel Domdorpers werken. Harm-Klaas Tosti is de eigenaar van de fabriek én van bijna alle winkels en boerderijen. Hij koopt alles op om zijn bedrijf nóg groter te maken.


Maar wat heeft dit alles met Becky Breinstein te maken? Nou het zit zo, Harm-Klaas Tosti heeft één dochter, Isabella, en Becky Breinstein vindt haar vreselijk. Maar uitgerekend zij moest op school naast de verwende Isabella zitten. En niemand spreekt haar tegen. De vader van Isabella voorziet de school namelijk van allerlei nieuwe gadgets dus ook op school wordt Isabella als een prinsesje behandeld.


Die dag houdt Isabella een spreekbeurt en de enige die vragen heeft daarover is Becky. Dat is niet gewenst, de meester kapt alle vragen af en 'voor straf' moet Becky de volgende dag een spreekbeurt houden. En spreken zal Becky, alleen weet ze dat op dat moment nog niet. Ze zal zoveel spreken en zoveel vragen stellen, dat iedereen er helemaal kriegelig van wordt.


Maar hoe kan het dat Becky ineens zo veel wil weten? Dat heeft alles te maken met de Blobvis die Becky's vader had gekocht. Die vis had namelijk een rare blik in zijn ogen waar Becky niet van weg kon kijken en ineens ziet ze een vliegende vis met het gezicht van een oude man met een baard, een man die haar van alles vraagt  zoals: Kunnen vissen slapen? Is leven een vak? Zijn vogels wel eens verkouden? Wie weet er meer de leraar of de leerling? Wat is wijsheid? en dan... krijgt Becky een enorme elektrische schok en wordt ze wakker.
Haar haar staat na die droom recht overeind en ineens komen er allemaal vragen in haar op. Vragen die ze nog nooit gedacht heeft. Vooral de vraag Wat is wijsheid? blijft door haar hoofd spoken. Samen met Raymon de Demon (geen hond, maar haar Tasmaanse tijger!) gaat ze op zoek naar het antwoord.


Het probleem is, ze kan helemaal niet meer stoppen met vragen stellen, ze vraagt van alles aan iedereen; de dokter, de meester, de bakker, de gewichtheffer. Ze doet hetzelfde als Socrates! - Ondertussen weet Becky namelijk dat die oude man uit haar droom Socrates was. - Maar Socrates is doodgegaan omdat hij uit een gifbeker moest drinken want iedereen werd gek van zijn gevraagd... Dat zal de leergierige Becky toch niet overkomen?


Dit verhaal met, zoals gemeld, heel veel tekeningen legt op een speelse en vlotte manier uit wie Socrates was, hoe hij leefde en dacht, en wat er gebeurt als je letterlijk de ideeën van hem opvolgt. Becky doet dat en gaat lekker eigenwijs en dwars tegen alles in. Ze blijft doorvragen, vooral de vraag waarom mensen bepaalde dingen doen is favoriet.  De meester kan het niet uitstaan en andere mensen voelen zich ook ongemakkelijk door al dat gevraagd van Becky.
'Mensen worden woedend omdat je altijd de waarheid spreekt, boeken worden uit het raam gegooid: het wordt één grote puinhoop', staat er bij dit boek te lezen. En een grote puinhoop wordt het zeker in dit verhaal, alles en iedereen staat op zijn kop, maar dát maakt het juist zo grappig!


Kortom, een leuke nieuwe graphic novelserie met Becky Breinstein in de hoofdrol die ook nog eens ergens over gaat. Dit eerste deel smaakt naar meer en dat gebeurt gelukkig ook. Het volgende deel gaat over Nietzsche. Dat is echt iets om naar uit te kijken!


ISBN 9789025907150 | Hardcover | 144 pagina's | Uitgeverij ten have | september 2019

© Dettie, 14 oktober 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER