jeugd 10-12 jaar

Elsbeth de Jager

http://www.elsbethdejager.nl

 

Tarek & Chajah
Elsbeth de Jager


De Palestijnse Tarek (13) woont in Israël, in het dorp Neve Shalom/Wahat-al-Salam. De dorpsnaam wordt zowel in het Hebreeuws als Arabisch geschreven en de naam betekent 'Oase van Vrede'. In het dorp wonen Joden en Arabieren vreedzaam bij elkaar.
Ook in Tareks klas zitten Joodse en Palestijnse kinderen door elkaar. De ene week krijgen ze les van juf Esther in het Hebreeuws, de andere week in het Arabisch van meester Anwar. Alleen Engelse les wordt in het Engels gegeven door meester Paul.


Tarek heeft het erg naar zijn zin op school maar baalt nu als een stekker, hij heeft gehoord dat Chajah (12) naar een andere middelbare school zal gaan dan hij. Dat wil hij helemaal niet want hij is stapelverliefd op de Joodse Chajah, die op haar beurt Tarek helemaal ziet zitten. Alleen weten ze het niet van elkaar, en kan het eigenlijk wel? Want Chajah is Joods. Ze hebben het er maar moeilijk mee, vooral Tarek die gek op filosofie is, denkt over alles heel diep na. Hij kent maar één 'gemengd' stel in zijn dorp. Hoe hebben zij dat aangepakt? Zal hij dat durven vragen? Uiteindelijk spreken Tarek en Chajah zich toch uit naar elkaar, de opluchting is groot.
En dan komt tante Rebecca uit Engeland logeren met haar afschuwelijke dochter Perle. De vreselijk ordinaire Perle zit achter Tarek aan en maakt heel rare opmerkingen. Tarek is er totaal niet van gediend, maar ze heeft het kwaad al gesticht. Ze zaait tweedracht tussen Tarek en Chajah door een enorm lage rotstreek. Is daardoor hun prille liefde alweer voorbij?


In dit mooie verhaal worden op een knappe manier de gevoelens verwoord van twee pubers die ondanks het wonen in het vreedzame dorp heel goed beseffen dat het buiten hun dorp anders is. Ze weten dat het problemen gaat opleveren en Elsbeth de Jager geeft subtiel aan welke problemen dat zullen zijn. Vooral de antwoorden op Tareks vragen van het oude 'gemengde' stel zijn ontroerend en mooi.
Daarnaast zijn het ook gewoon twee jonge pubers die met al hun gevoelens worstelen die pubers eigen is. Zou hij mij wel leuk vinden? Waarom praat ze met die? Vindt ze hem dan toch leuker dan mij? Voor wie zingt hij dat leuke liefdesliedje? Kortom, de onzekere verliefde gevoelens gieren door hun lijf. Heerlijk herkenbaar om te lezen.
Dankzij het bezoek van tante Rebecca, die gelijk Israël bezichtigt, krijgen we ook nog op een leuke manier informatie over de belangrijkste plaatsen in Israël.
Heel fijn, ingetogen én actueel verhaal. Lezen dit boek!


ISBN 9789491777042 Paperback 92 pagina's Uitgeverij Eigenzinnig 2013
Leeftijd vanaf ca. 11 jaar

© Dettie, 20 juli 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER