jeugd 10-12 jaar

Manon Berns

https://www.facebook.com/manon.berns.5

http://deblockbusters.nl

 

Het Kandinksky bedrog
Blockbusters deel 4
Manon Berns
 

‘Een Blockbuster geeft niet op. Ook niet als alles tegenzit.’


Voor wie de Blockbusters nog niet kent: Storm, elf jaar oud (hm, niet echt ouder geworden sinds zijn eerste avontuur!) heeft een detectiveclub opgericht. Samen met zijn vriend Jimi, en de twee meisjes Lara en Juul zijn vormen ze een enorme bron van kennis en mogelijkheden. Storms moeder restaureert schilderijen, en zijn vader verzamelt bijzondere dingen, zoals hij in dit verhaal zijn oog laat vallen op een samoeraizwaard.


Zijn ouders komen nog eens ergens, en Storm mag ook wel eens mee. Als je dan weet dat hij een zeer nieuwsgierige jongen is die alles wil weten, dan snap je dat hij inderdaad van allerlei markten thuis is. En als hij iets niet weet, is er Jimi, die heel goed zijn weg kan vinden op internet. En een nerd als broer heeft. Juul is een jongedame uit Parijs, hetgeen weer een andere insteek geeft. En Lara is slim en houdt er ook van om allerlei informatie overal op te diepen. En dan is er nog oom Harrie, ook al iemand die erg nieuwsgierig is en van alles onderzoekt.


Terwijl Storms moeder zich bezig moet houden met de zaak over het schilderij van Kandinsky waarvan zij, in tegenstelling tot de Modern Art Gallery in New York, denkt dat het vals is, reizen Storm en zijn vader naar Moskou, naar oom Harrie. Zijn vader wil naar een veiling voor het samoeraizwaard, maar dan kan hij mooi even kijken naar die partij oude schilderdoeken die er ook aangeboden wordt. Want als het schilderij niet echt is, dan werkt de vervalser wel met authentieke oude doeken. En die komen ergens vandaan…


Storm wilde wel naar Moskou natuurlijk, maar eigenlijk moet hij ook verder met het onderzoek naar de vervalser. Want als de Blockbusters niet kunnen bewijzen dat het schilderij niet echt is, dan verliest zijn moeder de rechtszaak die tegen haar aangespannen is. Dat kan niet, want zij heeft natuurlijk gelijk!
Maar ja, in Moskou zijn andere dingen te doen. En dan blijkt dat in het huis waar hij met oom Harrie logeert, maar liefst zes schilderijen van Kandinsky hangen! En van het meisje dat daar ook woont, hoort hij dat er iets mee is…


Dit soort toevalligheden komen heel veel voor in de verhalen van Manon Berns, maar dat maakt het er niet minder spannend om. Het is erg boeiend om te lezen over de schilder en zijn werk, en natuurlijk ook over de manier waarop de kinderen de vervalser weten aan te pakken. Want dat zij het bewijs gaan leveren, dat weet je wel als je aan het verhaal begint.


Het gaat Manon Berns er dan ook vooral om om via een spannend en leuk jeugdverhaal kinderen te interesseren voor kunst. Omdat de vier kinderen ook echt kinderen blijven en naast alle avonturen ook een ‘gewoon leven leiden dat herkenbaar is voor de jonge lezer, moet dat wel lukken. Storm is in dit verhaal bijvoorbeeld de hoofdrolspeler in de schoolmusical, en hij vindt het vreselijk dat hij bij al die aandacht steeds een kleur krijgt als een rode biet!
En natuurlijk is er zelfs een link tussen die musical en het werk van Kandinsky!


Berns' manier van schrijven is ook zeer geslaagd. Grapjes in de tekst, pittige dialogen, en een goede spanningsboog.

Manon Berns (1969) studeerde Kunst en Kunstbeleid aan de Letterenfaculteit aan de Universiteit van Groningen. Zij werkte in het verleden als assistent-conservator en galeriehouder en is sinds 2000 eigenaar van een tekstbureau.


ISBN 9789020674989  | Hardcover | 224 pagina's | Kluitman | mei 2018 | Vanaf 10 jaar.

© Marjo, 19 juli 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altHet Picassomysterie
Eerste deel uit de serie Blockbusters
Manon Berns


De elfjarige Storm is een supernieuwsgierige jongen. Alles wil hij weten. Zijn ouders worden er wel eens gek van, maar het is alleen maar goed, zegt zijn oom Harrie, die zelf onderzoeker is en de hele wereld over reist. Dat wil Storm ook natuurlijk!
Hij heeft een geheime club opgericht: de Blockbusters. Voorlopig bestaat de club alleen nog maar uit zijn vriend Jimi en hijzelf. Ook heeft Storm een aantal regels opgesteld, de eerste is - natuurlijk - ‘wees nieuwsgierig naar alles om je heen.’
Zijn moeder is restaurateur, en zijn vader doet ook iets in de kunst. Achter hun huis staat een goed beveiligde bunker, zodat ze thuis kunnen werken, en Storm niet te veel alleen is.


Op een dag zit de jongen in zijn zelfgebouwde kraaiennest, als er een onbekende man aan komt die met zijn moeder onderweg is naar de bunker. Diens telefoon gaat, en hij blijft alleen achter. Storm hoort iets over dames die niet naar Londen gaan, maar ‘naar huis’.  Hij noemt Rue de Tocqueville, in Parijs. Later vraagt Storm natuurlijk aan zijn moeder wie die man is. Professor Sax, een briljant wetenschapper, verbonden aan het Museum voor Moderne Kunst in New York. Zijn moeder is helemaal weg van die man en vertelt enthousiast dat ze samen een beroemd schilderij onderzoeken. Maar Storm vertrouwt hem niet. Niet na wat hij gehoord heeft.
Natuurlijk speelt hij alle informatie door aan zijn vriend, zeker als hij ontdekt dat het gaat om een vreemd maar belangrijk schilderij. Een Picasso!
Picasso heeft 'De jongedames van Avignon' geschilderd, een schilderij waarop een aantal vrouwen te zien is, maar ze zijn wel vreemd afgebeeld.


Een nieuwe superspannende ‘Dan Brown-achtige’ boekenserie voor kinderen vanaf 10 jaar. Spannend is het zeker, en als je weet dat ‘Dan Brown’ ook van toevalligheden aan elkaar hangt, dan klopt die verwijzing ook. Ook de thematiek is dezelfde: beeldende kunst, vriendschap, moed en avontuur én er wordt tussen de regels door heel veel informatie gegeven, op een speelse manier.
Het ledenaantal van de club wordt nog verdubbeld, met twee slimme meisjes. Een er van is een Frans meisje, dat Storm op het eerste gezicht maar een nerd vond.  O ja, Storm spreekt Frans, zijn opa woont in Parijs, en de kinderen zijn natuurlijk handig met de moderne technieken, al werken die dan niet altijd naar wens.


Dit eerste deel is vast al een succes, en dan wordt het uitkijken naar de volgende delen. Achterin het boek staat extra informatie: over Picasso en kubisme. Met bronvermelding. Natuurlijk wordt ook vermeld dat je het echte schilderij kunt gaan bekijken, je moet er wel voor naar New York.


Manon Berns (1969) studeerde Kunst en Kunstbeleid aan de Letterenfaculteit aan de Universiteit van Groningen. Zij werkte in het verleden als assistent-conservator en galeriehouder en is sinds 2000 eigenaar van een tekstbureau. Met ‘De Blockbusters’ maakt zij haar debuut als kinderboekenauteur.


www.deblockbusters.nl
is de site die verbonden is met de serie.


ISBN 9789020674934 | Hardcover | 160 pagina's | Uitgeverij Kluitman| mei 2015
Leeftijd vanaf 10 jaar.

© Marjo, 20 juni 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER