jeugd 10-12 jaar

Zindzi Zevenbergen

Manie Schaafijs
Zindzi Zevenbergen

De familie verschilt van mening, maar houdt het erop dat de zestienjarige Francisco de Freitas in 1902 vertrekt uit Madeira als verstekeling op een stoomschip. Op Madeira is geen toekomst voor hem, in Brazilië wachten hem de suikerplantages. Hard werken, weinig verdienen is dat.
Hij vertrekt als hij berichten hoort over Suriname. Daar zou het beter zijn. Hij vindt er werk in een ijsfabriek. In die tijd waren er geen koelkasten, maar werden voedingswaren goed gehouden met behulp van ijs.


In Paramaribo leert hij Pauline kennen, die de moeder zal worden van zijn kinderen.
Intussen besluit hij naar Trinidad te gaan, en werkt op een bananenplantage.
Het is nog niet het einde van zijn avonturen. Tenslotte gaat hij terug naar Paramaribo en heeft een idee: hij gaat schaafijs verkopen.


Zijn kar met schaafijs wordt razend populair en Francisco wordt al snel een begrip in Suriname.
Natuurlijk krijgt hij concurrentie.
Maar daar is ineens de redding…


Of het allemaal waar is, dat mag je als lezer betwijfelen: een familieverhaal verandert in de loop van de jaren. Het verhaal is gebaseerd op de avonturen van de overgrootvader van Hedy Tjin. Het verhaal wordt omlijst door een hedendaags verhaal: in de familie van de illustrator wordt op Koninginnedag over het avontuur van hun voorvader verteld.
De schrijver heeft er nog wat extra’s aan toegevoegd: in aparte blokjes tekst, - in roze – krijg je informatie over onder andere de landen die aan bod komen in het verhaal.

Het boek heeft een bijzondere vormgeving: de aparte tekstblokjes, mooie kleurrijke illustraties, en tussendoor ook gesprekjes van de mensen in het heden, in ballonvorm.
Genoeg te beleven met dit boek!


Hedy Tjin en Zindzi Zevenbergen hebben eerder samengewerkt, hetgeen ‘Lennox en de gouden sikkel’ opleverde bekroond met zowel een Zilveren Griffel als Zilveren Penseel.


ISBN 9789463361804 | Hardcover | 175 pagina's | Uitgeverij De Harmonie | juni 2023
Illustraties van Hedy Tjin | Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 30 mei 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Lennox en de gouden sikkel
Zindzi Zevenbergen


Dit is een bijzonder boek. Dat ligt vooral aan de vorm: de tekst springt af en toe op de pagina's en dwingt de lezer soms om het boek te draaien. En vooral de vele afbeeldingen zijn heel apart.


Hedy Tjin en Brian Elstak schijnen bekend te zijn vanwege hun eigenzinnige tekenstijl, ze zijn regelmatig terug te vinden in landelijke kranten (o.a. de Volkskrant) en tijdschriften. Waar Tjin met viltstift in kleurrijke volvlakken werkt, gebruikt Elstak (winnaar Zilveren Penseel 2018) in zijn schetsmatige scherpe illustraties waterverfkleuren. In dit boek hebben ze hun aparte stijlen bijeen gebracht. Je moet er van houden misschien, maar alleen al doordat je dit niet vaak ziet is het wel de moeite waard er eens goed naar te kijken.
Zindzi Zevenbergen heeft met dit boek haar debuut geschreven.


En dan het verhaal. Waar aanvankelijk het verhaal een avontuur lijkt te zijn over een jongen die zijn vader wil helpen, een avontuur dat magisch wordt, blijkt dat naarmate we dichter bij het einde komen toch even anders te zijn.
Lennox is een jongen van elf. Zijn ouders vertellen hem niet alles, dat weet hij wel, en op een avond hoort hij per ongeluk dat zijn vader de volgende dag weer naar het Onzichtbare Ziekenhuis moet. Lennox weet dat dat af en toe gebeurt, maar waarom? Hij heeft geen idee.


Als hij de ketting vindt die zijn vader altijd draagt, weet hij in ieder geval zeker: hij moet zijn vader vinden. Want deze ketting met daaraan een gouden sikkel is de geluksbrenger van zijn vader! Als hij die ergens nodig heeft, dan toch zeker in het ziekenhuis!
Hij vertelt het zijn vriendinnetje Aya, die hem aanspoort om zijn vaders laptop te ‘kraken’, en op zoek te gaan naar de afspraak die zijn vader heeft. Hij overtreedt nu diverse regels, maar dat hoort bij dapper zijn, zegt hij tegen zichzelf. En zijn - hun - actie heeft succes. Hij vindt de tijd van de afspraak en het adres.
Maar als ze samen naar het ziekenhuis gaan staat hen de ene na de andere verrassing te wachten. Leuke, maar ook vervelende.
Een heel vervelende is dat hij in zijn haast de hanger verliest.


Als je dit weet: ‘19 Juni is het Wereld Sikkelceldag, en dit boek is daarvoor geschreven, in samenwerking met IXL, een organisatie die streeft naar meer bekendheid van sikkelcelziekte’, dan komt het verhaal in een heel  ander licht te staan.
Over deze ziekte wordt op het moment dat het nodig is, het een en ander uitgelegd, en Zevenbergen heeft dat in een magisch jasje verpakt zodat het verhaal niet zwaar of larmoyant wordt.


Genomineerd voor de Hotze de Roosprijs 2022.


ISBN  9789463361309 | paperback | 108 pagina's | Uitgeverij De Harmonie| april 2021
Leeftijd 10+

© Marjo, 20 maart 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER