jeugd 10-12 jaar

Zindzi Zevenbergen

Lennox en de gouden sikkel
Zindzi Zevenbergen


Dit is een bijzonder boek. Dat ligt vooral aan de vorm: de tekst springt af en toe op de pagina's en dwingt de lezer soms om het boek te draaien. En vooral de vele afbeeldingen zijn heel apart.


Hedy Tjin en Brian Elstak schijnen bekend te zijn vanwege hun eigenzinnige tekenstijl, ze zijn regelmatig terug te vinden in landelijke kranten (o.a. de Volkskrant) en tijdschriften. Waar Tjin met viltstift in kleurrijke volvlakken werkt, gebruikt Elstak (winnaar Zilveren Penseel 2018) in zijn schetsmatige scherpe illustraties waterverfkleuren. In dit boek hebben ze hun aparte stijlen bijeen gebracht. Je moet er van houden misschien, maar alleen al doordat je dit niet vaak ziet is het wel de moeite waard er eens goed naar te kijken.
Zindzi Zevenbergen heeft met dit boek haar debuut geschreven.


En dan het verhaal. Waar aanvankelijk het verhaal een avontuur lijkt te zijn over een jongen die zijn vader wil helpen, een avontuur dat magisch wordt, blijkt dat naarmate we dichter bij het einde komen toch even anders te zijn.
Lennox is een jongen van elf. Zijn ouders vertellen hem niet alles, dat weet hij wel, en op een avond hoort hij per ongeluk dat zijn vader de volgende dag weer naar het Onzichtbare Ziekenhuis moet. Lennox weet dat dat af en toe gebeurt, maar waarom? Hij heeft geen idee.


Als hij de ketting vindt die zijn vader altijd draagt, weet hij in ieder geval zeker: hij moet zijn vader vinden. Want deze ketting met daaraan een gouden sikkel is de geluksbrenger van zijn vader! Als hij die ergens nodig heeft, dan toch zeker in het ziekenhuis!
Hij vertelt het zijn vriendinnetje Aya, die hem aanspoort om zijn vaders laptop te ‘kraken’, en op zoek te gaan naar de afspraak die zijn vader heeft. Hij overtreedt nu diverse regels, maar dat hoort bij dapper zijn, zegt hij tegen zichzelf. En zijn - hun - actie heeft succes. Hij vindt de tijd van de afspraak en het adres.
Maar als ze samen naar het ziekenhuis gaan staat hen de ene na de andere verrassing te wachten. Leuke, maar ook vervelende.
Een heel vervelende is dat hij in zijn haast de hanger verliest.


Als je dit weet: ‘19 Juni is het Wereld Sikkelceldag, en dit boek is daarvoor geschreven, in samenwerking met IXL, een organisatie die streeft naar meer bekendheid van sikkelcelziekte’, dan komt het verhaal in een heel  ander licht te staan.
Over deze ziekte wordt op het moment dat het nodig is, het een en ander uitgelegd, en Zevenbergen heeft dat in een magisch jasje verpakt zodat het verhaal niet zwaar of larmoyant wordt.


Genomineerd voor de Hotze de Roosprijs 2022.


ISBN  9789463361309 | paperback | 108 pagina's | Uitgeverij De Harmonie| april 2021
Leeftijd 10+

© Marjo, 20 maart 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER