jeugd 10-12 jaar

John Flanagan

Het beleg van Macindaw

Deel 6 uit de serie 'De Grijze Jager'


In het voorgaande deel is onze vriend Will weggeroepen uit zijn rustige strandplaats om een probleem op te gaan lossen in het hoge noorden, in het leen Macindaw. De heer is ziek geworden, door tovenarij, zegt men, en de zoon is niet echt geschikt voor opvolging. Dan is er ook nog een neef, en dat is juist wel een man die stevig in zijn schoenen staat. Maar hij mag niet opvolgen. Will moet er eens gaan uitzoeken wat die tovenarij inhoudt en wat er precies aan de hand is in het leen.
Hij moet er als minstreel heen, en zal geassisteerd worden door een oude bekende. Dat blijkt Alyss te zijn, een oude vriendin, die ook onder een vermomming in het kasteel haar intrek neemt. Samen gaan ze op zoek en beleven akelige avonturen. Intussen zit de oude Grijze Jager Halt niet stil, want hij vertrouwt de berichten die hij via postduif krijgt niet: hij stuurt Arnaut naar hen toe.
En in onderhavige boek komt Arnaut aan. Voor hij zijn vriend vindt loopt hij een oude bekende van Will tegen het lijf, iemand van wie hij dacht dat hij er mee afgerekend had. Die persoon zal het hen helaas weer lastig maken als het kasteel van Macindaw belegerd moet worden. Ze moeten daar voorzichtig mee zijn, want Alyss is in handen van de nieuwe Heer.
Maar zoals altijd zijn Wills wapens: pijl en boog, zijn zwaard en slimme listen toereikend, en heeft hij gelukkig de hulp van zijn vrienden.

Behalve spannende schermutselingen komt in dit boek ook de liefde om de hoek kijken.


ISBN 9789025744960 | Paperback | 317 pagina's | Gottmer Uitgevers Groep | februari 2009
Vertaald door Laurent Corneille Leeftijd: vanaf 10 jaar

© Marjo, 23 november 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De magiër van Macindaw


Deel 5 uit de serie 'De Grijze Jager'


Will is intussen een beëdigd Grijze Jager. Hij heeft ook een naam gekregen nu: Will Verslag. Omdat hij dat verdrag tussen Skandia en Araluen toch maar mooi voor elkaar gekregen heeft. Meteen al in dit vijfde avontuur kan hij daarvan profiteren. Hij is aangesteld als Grijze Jager op het eiland Zeeklif, als daar een groepje Skandiers komt aanmonsteren om op hun heel eigen manier, plunderend dus, een voorraad aan te leggen voor hun tocht naar huis. Will wijst hen op het verdrag en komt met een diplomatieke oplossing. Bovendien kan hij hen een lastig element meegeven, ene John Buttel. Helaas zal die verderop in het verhaal nog een vervelende rol spelen. Want al snel wordt Will weggeroepen uit zijn rustige strandplaats om een probleem op te gaan lossen in het hoge noorden, in het leen Macindaw. De heer is ziek geworden, door tovenarij, zegt men, en de zoon is niet echt geschikt voor opvolging. Dan is er ook nog een neef, en dat is juist wel een man die stevig in zijn schoenen staat. Maar hij mag niet opvolgen. Wille moet er eens gaan uitzoeken wat die tovenarij inhoudt en wat er precies aan de hand is in het leen.
Hij moet er als minstreel heen, en zal geassisteerd worden door een oude bekende. Dat blijkt Alyss te zijn, een oude vriendin, die ook onder een vermomming in het kasteel haar intrek neemt. Samen gaan ze op zoek en beleven akelige avonturen. Intussen zit de oude Grijze Jager Halt niet stil, want hij vertrouwt de berichten die hij via postduif krijgt niet: hij stuurt Arnaut naar hen toe.
Maar wat er dan gebeurt dat volgt in deel zes, waar ik toch meteen in verder moet. Het is ongelooflijk spannend!


ISBN 978 90 257 4462 5 Paperback 325 pagina's | Gottmer Uitgevers Groep | september 2008
'The sorcerer in the North' Vertaald door Laurent Corneille Leeftijd: 10-12 jaar

© Marjo, 12 september 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De dragers van het eikenblad
John Flanagan
Deel 4 uit de serie 'De Grijze Jager'


In deel drie waren Will, leerling-jager en Evanlyn, dochter van koning Duncan van Araluen gevangen bij de Skandiërs. Met de hulp van jarl Erak weten ze te ontsnappen, en als dit boek begint houden ze zich schuil in een berghut tot de lente komt en Will hersteld is. Hij was als slaaf verslaafd geraakt (!) en moest afkicken. Evanlyn is degene die jaagt en er voor zorgt dat ze overleven daar in de kou. Maar op een dag komt ze niet terug van de jacht. Will moet haar zoeken, maar dat gaat niet zo best in zijn toestand. Gelukkig zijn de jager Halt en 'ridder' Arnaut al een tijd op zoek naar hen en nu vinden ze hen nog ook. Ook Erak komen ze weer tegen. Evanlyn blijkt ontvoerd te zijn door de Temujai, een volk van strijders. Halt denkt dat ze een poging zullen wagen om de Skandiërs te overwinnen, zodat ze de beschikking zullen krijgen over hun boten. En daarmee kunnen ze dan Araluen weer veroveren. De enige manier om dat te voorkomen is een soort verbond sluiten met de
Skandiërs. Erak vindt dat ook wel een goed idee, maar oberjarl Ragnar wil er niets van weten. Bovendien heeft Ragnar een eed gezworen dat hij wraak zal nemen op koning Duncan, en als hij ontdekt dat Evanlyn in zijn land -erger nog: in zijn omgeving- is zij haar leven niet zeker!


Als je dus al weet, zoals ik, dat in deel 5 de prinses Evanlyn niet voorkomt, dan is dit deel extra spannend! Zal er iets met haar gebeuren? Ze speelt een vrij grote rol in dit verhaal. Ze is onderwerp van jaloezie tussen Will en Arnaut; ze is een mooie meid. En ze weigert de rol van prinses te spelen als de strijd losbarst. Behalve mooi ook nog moedig...
In dit deel zijn ook weer de vechttechnieken van belang. Er wordt veel verteld over boogschieten. En over strijdtactieken: hoe stel je je troepen op? Welke 'soort' vechter hier, en welke daar? Een vleugje romantiek, en vooral veel spanning. Het maakte eigenlijk niet eens uit dat ik het volgende deel al gelezen had!


ISBN 978 90 257 4406 9 Paperback 327 pagina's | Gottmer Uitgevers Groep | juli 2008
'The oakleaf bearers' Vertaald door Laurent Corneille Leeftijd: vanaf 10 jaar

© Marjo, 17 september 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het ijzige land
John Flanagan

Deel 3 uit de serie 'De Grijze Jager'

In deel twee zijn jagersleerling Will en zijn pas gevonden maatje Evanlyn gevangen genomen door een volk uit het ijzige noorden, de Skandiërs. Zij worden meegevoerd op een zeilschip. Will vindt het allemaal nog wel
meevallen, al die vreselijk verhalen over zeeziekte! Het was wel lekker zo. Maar dan steken de stormen op en om er voor te zorgen dat ze niet overboord slaan moeten de twee vastgebonden worden aan de mast. En het wordt koud, steeds kouder. Bovendien ziet hun toekomt er niet zo leuk uit: ze gaan vast verkocht worden als slaaf. En dan zullen ze ongetwijfeld ook gescheiden worden.
Evanlyn vertelt Will nu maar dat ze eigenlijk de dochter van de koning is. Als ze dat nu vertelt dan kunnen ze misschien losgeld eisen? En dan zijn ze zo weer thuis? Maar Will vindt het geen goed idee dat te vertellen. Er moet een andere oplossing zijn. Als ze eenmaal aangekomen zijn op het eiland Skorgill, waar ze een paar maanden moeten wachten tot het stormseizoen voorbij is, ontdekken ze wat slavenarbeid is. En als er nog een boot aanlegt beseffen ze dat ze het nog goed hebben! Gelukkig beschermt hun eigenaar, kapitein Erak, hen tegen de wreedheden van de nieuwkomers. Maar zijn plannen blijven hetzelfde: ze moeten hem geld opleveren.
Intussen zit Halt ook niet stil! Hoewel hij niet mag van de koning, weet hij toch een manier te vinden om aan zijn plichten te ontsnappen. Samen met Arnaut, en hun trouwe paarden trekken ze over land naar het noorden. Ook zij komen allerlei hindernissen tegen, die overwonnen moeten worden.


En zo lees je opnieuw een spannend verhaal binnen het grote omvattende verhaal dat de serie 'de grijze jager' vormt. Dat is waarschijnlijk de verklaring waarom in deze serie geen verslapping optreedt, zoals in zoveel
series het geval is. De vervolgdelen zijn niet een slappere versie van het eerste succesverhaal, maar de boeken te samen vormen een groot geheel. Ook hier zien we - net als in een serie als die van Harry Potter- de ontwikkeling van jonge mensen die volwassen worden. Het genre is anders, maar Harry en Will zouden wel eens heel goede vrienden kunnen worden...


Isbn 978 90 257 4394 9 Paperback 324 pagina's | Gottmer Uitgevers Groep | maart 2008
Originele titel 'The icebound land' Vertaald door Laurent Corneille Vanaf 10 jaar

© Marjo, november 2009

Lees de reacties op het forum, klik hier

 

De brandende brug


Deel 2 uit de serie 'De Grijze Jager'
John Flanagan


De strijd tegen de heer van Nacht en Ontij, Morgarath, gaat door. Halt en Will zitten Wargals achterna, die lompe  maar gevaarlijke wezens die Mortgaraths dienaars zijn. Zij jagen een man op die roept dat hij ook een dienaar is van Morgarath, maar de Wargals takelen hem toch zodanig toe dat hij later bezwijkt aan zijn verwondingen. De Wargals zijn dan ook omgekomen door de pijlen van de Jagers. In de spullen van de man vindt Halt een perkament, waarop de krijgsplannen van Morgarath staan. Als de koning eenmaal weet heeft van die plannen past hij zijn verdediging er op aan. Een van de plannen is dat er een delegatie naar Celtica moet. Gilan, oud-leerling van Halt, komt Will halen en ook diens vriend Arnaut gaat mee. In Celtica treffen ze lege dorpjes aan waarvan de bewoners blijkbaar overhaast zijn vertrokken. Waarheen? Wat is er aan de hand? Het antwoord krijgen ze als ze een meisje vinden, dat vertelt hoe zij heeft kunnen ontsnappen aan de Wargals. Want zij zijn het die de mensen uit Celtica kwamen halen en hen meenamen.Terwijl Gilan terug naar de koning gaat om rapport uit te brengen, gaan Will, Arnaut en het meisje op zoek naar het doel van die ontvoeringen.
Nuttig kaartje voorin het boek, waar boven staat:  ‘In het jaar  643 van de gemene jaartelling’

In dit deel valt weer op dat de schrijver een deel van zij inspiratie toch wel uit de Lord of the Ring gehaald heeft.
The Dark Lord, Sauron, lijkt me duidelijk gepersonifieerd in de Heer van nacht en Ontij.
De Wargals 'gebouwd als een beer, met lange snuiten en gelige slagtanden’ lopen in een soort looppas al zingend door het land. Je ziet dan het leger van Sauron voor je, zoals ze langs denderen in de film. En de Grijze Jagers, met hun mantel waardoor ze niet opvallen? Nou ja. Duidelijk!
Dat hindert verder niet trouwens, het doet niets af aan de spanning.

In dit tweede deel zijn er vele details over de oorlogsvoering, over bewapening en over strijdtactiek. Ik hoop dat het in deel drie wat minder is...
Overigens hebben we een prima cliffhanger, om meteen door te willen lezen in dat derde deel.


ISBN 9789025743031 Paperback 285 pagina's | Gottmer Uitgevers Groep | oktober 2007
Vertaald door Laurent Corneille Vanaf 10 jaar

© Marjo, augustus 2009

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik Hier

 

De ruïnes van Gorlan


Deel 1 uit de serie
'De Grijze Jager'


Hoofdpersoon is Will. Hij is met een tweetal meisjes en nog twee jongens opgegroeid in een weeshuis. Baron Arald, heer van kasteel Redmont, die de zorg voor de wezen op zich genomen heeft, heeft de uitverkiezingsdag ingesteld: om een beroep te leren, worden ze toegewezen aan een meester van eigen keuze, of ze werden geplaatst bij een boerenfamilie.
Voor George, Alyss en Jennie is het heel duidelijk: zij gaan respectievelijk naar de klerkenschool, de diplomatieke dienst en naar de keukens. Arnaut en Will willen allebei de krijgsschool. Voor Arnaut, groot, sterk en lenig, geen probleem, maar Will is klein, en eigenlijk niet zo geschikt. Dus is het geen verrassing als heer Roderick hem niet accepteert. En dan stapt de Grijze Jager naar voren.
Een Grijze Jager is iemand die zich onopvallend, zelfs onzichtbaar kan verplaatsen, goed kan schieten met pijl en boog, een meester is in messen gooien en vooral zeer sterke band heeft met zijn paard. Will ziet het niet zo zitten, een Grijze Jager is niet populair, maar het blijkt al snel dat Halt, zijn nieuwe meester, het goed gezien heeft: Will is geknipt voor de baan.
In dit eerste deel blijkt een oude vijand, Morgarath, een leger verzameld te hebben, met een speciaal wapen, de monsters Kalkara. De Grijze Jagers worden ingezet om Morgarath tegen te houden.
Als Will een vermoeden krijgt wat de opdracht van de Kalkara precies is, moet hij alles op alles zetten om dat te voorkomen.


Het is fantasy, maar omdat het gaat over vriendschap en trouw, over moed en doorzettingsvermogen is het een zeer realistisch verhaal. Ik denk zomaar dat ik de volgende delen ook wil lezen.


ISBN 978 90 257 4284 3 Paperback, 287 pagina's Verschenen: maart 2009 uitgeverij Gottmer 10-12 jaar
Vertaald door Laurent Corneille

© Marjo, juni 2009

Lees de reacties op het forum, klik HIER