jeugd 10-12 jaar

Maarten E.C. Heyman

height=De avonturen van Jesse
Jesse en de Belgische Bende & Jesse en de Jacht op de Wolventand
Maarten E.C. Heyman

In De avonturen van Jesse zijn de boeken Jesse en de Belgische Bende & Jesse en de Jacht op de Wolventand opgenomen. De jongens Jesse Prinsen en Tom Ketting zijn de hoofdpersonen in deze reeks. Ook Buster, de stoere hond van Jesse neemt een belangrijke rol in het boek in. Jesse heeft hem gekregen van Amar, een asielzoeker die niet in Nederland mocht blijven. En dan is er nog Josh Prinsen. Josh is de vader van Jesse. Hij werkt als vrachtwagenchauffeur voor de firma BOB-a-JOB. In de schoolvakanties mogen Jesse en Tom vaak met Josh mee op reis. Buster mag ook mee.

In Jesse en de Belgische Bende is de jaarlijkse herfstvakantie aangebroken. Jesse en Tom mogen met Josh mee. De vrachtwagen is volgeladen met kunstmest dat naar het Zuid-Franse Lyon moet maar eerst gaat de reis naar Belgische Kruishoutem waar een lading computers afgeleverd zal worden. Vlak voor de Belgische grens maakt het viertal – Buster is natuurlijk ook van de partij – een tussenstop bij een fastfoodrestaurant. De jongens vragen honderduit over de computers die zich in de vrachtwagen bevinden. Een man in een outfit van de douane luistert aandachtig mee…

De reis verloopt allesbehalve voorspoedig. Wanneer een onbekende in een zwarte Porsche rakelings langs de vrachtwagen scheert, raakt het grote gevaarte bijna van de weg. Kort na het incident wordt Josh door een politieagent van de weg gehaald omdat hij roekeloos rijgedrag zou hebben vertoond. De reis loopt grote vertraging op en de lading kan niet meer gelost worden. Wie denkt dat de reizigers wel genoeg hebben meegemaakt, heeft het mis: de nog altijd volgeladen vrachtwagen wordt gestolen! De plaatselijke politie reageert zo vreemd dat Jesse en Tom onraad ruiken. Een groot avontuur gaat van start.

Het volgende avontuur - Jesse en de Jacht op de Wolventand – gaat  over een reis naar Roemenië. Het is opnieuw herfstvakantie. Kort voor de twee vrienden vertrekken brengen ze een bezoekje aan Ilena Vladivich, de Roemeense buurvrouw van Tom. Ze vertelt hun een wonderlijk verhaal over een groep Romazigeuners die een nieuwe leider nodig hebben. Ormahan, de overleden echtgenoot van Ilena was de vorige leider en nu moet een speciaal amulet – bestaande uit een gegraveerde wolventand – aan de nieuwe leider overhandigd worden. Ilena wordt belaagd door ene Wancle Krampèscu. Hij wil de nieuwe leider worden maar Ilena vindt hem niet geschikt. Ze heeft haar verre neef Sandu Petrescu uitgekozen. Tom en Jesse beloven dat in ze Roemenië de hanger met de wolventand aan Sandu zullen overhandigen. Wancle is het daar echter niet mee eens en een spannend én gevaarlijk avontuur volgt.

Maarten E.C. Heyman liet zich inspireren door de avontuurverhalen van Willy van der Heide die hij in zijn jeugd las. In elk boek verwerkt hij bovendien een maatschappelijk, actueel thema. Zo besteedt hij in Jesse en de Belgische Bende aandacht aan asielzoekers en in Jesse en de Jacht op de Wolventand leren de jonge lezers meer over de Romazigeuners. Heyman hanteert een vlotte schrijfstijl en de verhalen zijn spannend en avontuurlijk. Wel mag vader Josh van mij af en toe zijn mond met zeep spoelen. Hij vloekt niet grof maar mag met het doen van zijn vrij agressieve uitlatingen wel rekening houden met het feit dat er twee kinderen meeluisteren (en jonge lezers meelezen).

De verhalen zijn spannend en lezen vlot weg. Regelmatig wordt er door middel van een voetnoot nadere uitleg gegeven. Wel staat er soms een tegenstrijdigheid in het boek. Ook is me opgevallen dat de jongens in Roemenië probleemloos met iedereen konden communiceren. Kennelijk is er geen sprake van een taalbarrière wat natuurlijk heel handig is. Toch was het geloofwaardiger geweest als de jongens bijvoorbeeld een tolk bij zich hadden. Vader Josh laat de jongens behoorlijk vrij en vindt het goed dat ze zonder ouderlijk toezicht een vreemd gebied verkennen. Ook laat Josh de kinderen zonder aarzelen met vreemden meegaan. Door de wel erg nonchalante houding van Josh komen de twee jongens meer dan eens met geweld in aanraking.  

Misschien is niet alles even geloofwaardig: deze twee verhalen lezen als een trein en het verhaalconcept – twee vrienden en hun hond die in een vrachtwagen op reis gaan – is pakkend. Binnenkort verschijnt een tweede bundel met daarin de verhalen Jesse en het Geheim van Maiden Tower en Jesse en de Diamantrovers die zich respectievelijk in Ierland en op Sicilië afspelen. Binnenkort verschijnt ook DEEPFISH 02, een Sciencefictionverhaal voor volwassen. Maarten E.C. Heyman heeft de smaak te pakken.

ISBN 9789078437154| paperback | 173 pagina's| Macc Uitgeverij | oktober 2014
Vanaf 11 jaar

© Annemarie, 10 januari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER