jeugd 10-12 jaar

Lizette de Koning

Opgesloten!
Lizette de KoningJoris is van plan om later  de kunstacademie te gaan doen en als de klas met schoolreisje naar het Mauritshuis gaat vindt hij dat prachtig! Maar helaas gaat pestkop  Patrick ook mee. En net als ze terug naar de bus moeten, sluit Patrick Joris op in de wc.
Dat is het begin van een fantastisch avontuur. ’s Nachts blijken de figuren uit de schilderijen levend en wel door het museum te stappen. Door in een schilderij te stappen komt Joris in de zeventiende eeuw terecht, in Delft, en maakt daar kennis met allerlei figuren die hij kent van schilderijen, of uit geschiedenisboeken.


Dat is allemaal heel leuk verteld, maar ik ben bang dat de werkelijkheid van die tijd nogal geweld wordt aangedaan. Door alleen een microscoop aan een dokter te geven, kan hij ineens iedereen genezen, dat soort simpele dingen. Ook gedragen volwassenen zich nogal eens infantiel. De burgemeester bijvoorbeeld als hij zijn melkmeisje kwijt is. Ook het feit dat de schilderijfiguren iedere nacht uit de museumwinkel eten, dat klinkt erg onwaarschijnlijk.
Niet alles letterlijk nemen, en gewoon een leuk verhaaltje lezen, dat kun je met dit boek.  Toch vind ik het een gemiste kans.
De schilderijen die een rol spelen staan afgebeeld in het boek, maar het wordt weer niet duidelijk verteld waar je die in het echt kan geen bekijken. De lezer zal wel concluderen dat het Mauritshuis dat museum is, maar zeker is dat niet. Jammer, het had zoveel meer kunnen zijn.


ISBN 9789025855659  | hardcover |160 pagina's | Leopold B.V. | oktober 2009
Vanaf 10 jaar

© Marjo, 11 maart  2011

Lees de reacties op het forum en of reageer, klik HIER