jeugd 10-12 jaar

Meneer Zee

https://www.meneerzee.be

 

Jij bent alle liefde
Illustraties: Gitte Vancoillie
Tekst: Meneer Zee


Het begint met een eenzaam meisje.
Nee, het begint met tekeningen, zwart witte sombere tekeningen met slechts een vleugje kleur als later het meisje er op te zien is. Maar eerst laten de tekeningen een niet zo’n fijn beeld van de wereld zien: het zijn haast psychedelische tekeningen van misschien wel het einde der tijden.


Dit boek bestaat vooral uit tekeningen, maar er is ook tekst:


‘De mensen zaten binnen. In hun binnenste binnen. Ramen en deuren dicht. In blokken, op elkaar gestapeld. Ze werkten, ze aten en ze sliepen. En deden nog andere dingen die je het liefst doet met de deuren dicht. Buiten was het koud. En stil. Wit van de sneeuw.’


En binnen, hoog in een appartementencomplex, zit een meisje. Zij hoopt nog. Op aandacht en liefde van in de eerste plaats haar ouders. Tevergeefs. Ze kan niets anders doen dan wat ze altijd doet: papieren vogeltjes vouwen en die uit het raam – met tralies ervoor – gooien.


‘Als ik het juist doe, dan vliegt hij. Dan wordt alles anders.’


En op een dag gebeurt precies dat. Er vliegt een vogel weg. En het meisje wurmt zich uit het raam en springt er achter aan.

Haar avontuur begint. Ze ontmoet een jongen – hij hoort haar, verstopt onder de tafel waar mensen aan zitten te eten, zonder een woord te spreken, alleen maar eten. Ook hij zit vol verlangen naar iets anders. Naar aandacht. Hij gaat met het meisje mee.


Het eerst naamloze meisje heet Hoop. ‘Want waar de zon bestaat en de zee bestaat, daar bestaat de liefde ook!’
Op hun weg ontmoeten ze een oude man, die hen meeneemt in zijn oude locomotief. Hij vertelt verhalen. En brengt hen naar een eiland. Een eiland met een reus, die ieder van hen een enkele wens toestaat.


Het meisje, de vogels en de flarden tekst die op een speelse manier op de pagina’s staan zijn turquoise. De jongen brengt een vleug rood. Later komen er nog wat kleuren bij, en met de kleur neemt ook de hoop toe. Net als het geloof in het bestaan van liefde.


Dit verhaal is een sprookje, een filosofisch sprookje over hoop, geloof en liefde (zonder religieuze inslag) en dat is alleen al prachtig. Maar de vormgeving!
Die vorm is als een graphic novel, maar het is wel zo ontzettend mooi gedaan, je moet het zien! En vooral beleven, op je laten inwerken.
Wonderschoon!

Gitte Vancoillie studeerde in 2004 af als illustrator aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Haar afstudeerproject was meteen haar eerste gepubliceerde boek.

ISBN 9789463962407 | hardcover | 160 pagina's | Uitgeverij Horizon | januari 2022
Afmeting: 20,4 x 16,8 x 1,8 cm | Leeftijd 10+

© Marjo, 3 maart 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER