jeugd 10-12 jaar

Aidan Chambers

http://www.aidanchambers.co.uk

 

Het geheim van de grot


William gaat op vakantie met zijn ouders naar Wales, hij heeft er helemaal geen zin en wilde liever net als elk jaar naar een caravan aan zee. Maar zijn moeder wilde eens wat anders.
In Wales ziet William alleen maar weilanden en gaat maar een stukje rondwandelen. Hij ontmoet Gwyn, die in de buurt woont. Hij krijgt gelijk ruzie met hem.
Juffrouw James, de verhuurster van het huis laat William de bijgebouwen zien en een ervan is een schuurtje met allemaal rommel, een oude opblaasboot, een bijl, touw, van alles en nog wat dus.
Juffrouw James weet wel een vriendje voor William.... het blijkt Gwyn te zijn. Toch gaat William met Gwyn op stap want Gwyn heeft een groot geheim wat William niet mag verraden.
Als William er achter komt wat het geheim is heeft hij het er vreselijk moelijk mee. Maar hij heeft belooft niets te vertellen. William verzint iets waardoor hij het geheim te niet kan doen maar wat hij moet doen is wel heel gevaarlijk!


Op zich een aardig, soms redelijk spannend boek, beetje aan de oppervlakkige kant, wat ik ook van zijn boek Tirannen vond. De ouders worden als verwende mensen neergezet die William aan zijn lot overlaten. William is een beetje erg nadrukkelijk 'het zielige, gevoelige jongetje'.
Ook Gwyn en zijn vader worden behoorlijk als de domme boerenlui getypeerd. Nogal een hokjesgeest. Wat me in het vorige boek van Chambers ook al opviel gebeurt nu weer, hij heeft een belerend toontje en een kind moet vooral netjes zijn, zowel in uiterlijk als gedrag, dan ben je een goed kind!


De vroege lijsters 1995 02 ISBN 90 0154869 5 Bekroond met een Zilveren Griffel 1985

Dettie, augustus 2004

Lees de reacties op het forum, klik hier!

 

Tirannen


Melanie is een treiteraar. Samen met haar vriendinnen Sally-Ann en Vicky zoekt ze steeds nieuwe slachtoffers om deze te pesten, te slaan te schoppen, pijn te doen en boeval voor schut te zetten.
Op gegeven moment is Lucy aan de beurt. Lucy wordt erg geknepen, geslagen en gepest. Ze pikken briefjes van Lucy die zij gekregen heeft van Angus. Om ze terug te krijgen moet ze cadeautjes meenemen. Agnus wil haar helpen maar Lucy vindt Angus niet leuk. Het getreiter neemt ernstige vormen aan en uiteindelijk lukt het met behulp van Agnus om hier een eind aan te maken.


Mijn mening:
Het onderwerp is goed maar het verhaal wordt redelijk oppervlakkig gehouden. Je vermoedt dat Melanie het thuis niet prettig heeft maar echt uit de verf komt dat niet. De karakters worden niet echt uitgediept. Angus wordt pas leuk in Lucy's ogen als hij zijn haar geknipt heeft en er wat netter uitziet! De oplossing voor het stoppen van het treiteren is vrij simpel gesteld.
Aardig boekje maar niet echt geweldig.


9789021456805 | Paperback | 144 pagina's | Querido Kinderboeken | augustus 1988
Vanaf 12 jaar

Dettie, juni 2004

Lees de reacties op het forum, klik hier!