jeugd 10-12 jaar

Hubert Ben Kemoun

Schrijver in de dop
Het boek waarvan jij de schrijver bent!
Met tekeningen van Robin


Als je het boek openslaat lijkt het een schrijfblok met plastic ringetjes aan de zijkant en dat is het ook maar dan een écht SCHRIJFblok. Hubert Ben Kemoun heeft er namelijk allemaal tips en opdrachten in geschreven voor kinderen die graag een boek willen schrijven. Achterin het boek zit een kladblok waarop je kunt oefenen 'omdat je een tekst nooit in één keer goed schrijft'.

Op de cover kun je de titel van jouw boek schrijven en daaronder jouw naam. Daarna begint jouw schrijfavontuur...


Allereerst; de omgeving!
Deze plek, in het midden van de stad, heet het Pennenplein. Dat bestaat echt, en er wordt op jouw gewacht.
Midden op het Pennenplein ligt het park. De mensen uit de buurt slenteren in de schaduw van eeuwenoude lindebomen, over de paden, tussen de bloemperken.
De bejaarden spelen jeu de boules of zitten op een bankje. De kinderen glijden gillend van plezier de glijbaan af, maken zandkastelen of knikkeren in de speeltuin.
Hier gaat het allemaal gebeuren.


De dag begint op dat Pennenplein en wel met de postbode die kaarten bezorgt van kinderen uit groep 6 die met de juf in Frankrijk zitten.  Jij mag die kaarten schrijven. De eerste kaart is van Marina en begint met Pappa, mamma, help! Jij mag als Marina vertellen hoe erg en vies het in Frankrijk is en schrijven dat je wilt dat haar ouders haar komen halen. Een andere kaart is van Jojo die het juist heel fijn vindt en een beetje superverhalen vertelt. Jij mag ook deze kaart schrijven.
In het café verderop hebben ze het over het beeld dat uit het park gestolen is. Jij mag een krantenartikel schrijven daarover.
Voor restaurant Het Bloemetje kun jij de menukaarten maken en mooie namen voor de gerechten bedenken.
Verderop in het boek zie je allemaal tekeningen van een man in een supermarkt die bij de kassa staat. Hij heeft een heel gesprek met het meisje achter de kassa over het verdwenen beeld. Wat ze tegen elkaar zeggen mag jij bedenken. Je maakt daarmee dus je eigen stripverhaal.
Bij de uitgang van de winkel hangt een bord met advertenties. Je kunt advertenties leren schrijven voor allerlei mensen zoals voor de student die 's avonds wil oppassen of een advertentie voor iemand die een tandem heeft en nu een fietsmaatje zoekt. De lege blaadjes hangen al aan het bord, jij moet alleen nog 'even' de teksten schrijven.
In de stadsmediatheek zoeken kinderen boeken uit. Jij ziet ook vijf boeken maar dan niet de voorkant maar de achterkant van die boeken met alleen de titel,  jij mag de tekst bedenken die achterop het boek moet komen.
Je mag ook een boekrecensie schrijven en... griezelverhalen bedenken!
In het boek lees je ook over Farid en Sophie die een oude schrijfmachine op zolder hebben gevonden en daar allemaal woordspelletjes mee doen. Bijvoorbeeld een lipogram maken.  Je moet dan bijvoorbeeld woorden maken zonder de letters f, g, j, p, g, y en dat is nog knap moeilijk! Of een tautogram, dan moet je alle woorden met dezelfde letter laten beginnen. In het boek staan 'kaartjes' waarop je die zinnen kunt schrijven.
Je kunt proberen je eigen superhit te schrijven, er is al een beginnetje gemaakt en jij mag het lied afmaken.
Maar ook leuk is om op te schrijven wat je zou doen als je heel veel geld zou winnen.
In het theater aan het Pennenplein zijn Catherine en Gustave aan het toneelspelen, ze spelen dat ze Arthur en Éléonore zijn en in het toneelstuk hebben ze knetterende ruzie. Jij mag het toneelstuk verder schrijven! Gaan ze boos uit elkaar? Of maken ze het weer goed? Of moeten ze heel erg lachen? Of juist huilen? Jij mag het allemaal zelf bedenken...


En dan is het avond, de dag is om, de personages op het Pennenplein zitten voor de televisie of drinken wat in het café. De agenten die  naar het gestolen beeld zochten zijn moe maar ze willen allemaal toch naar de schouwburg want daar komt die beroemde schrijver... Jij!


Het boek komt erg vrolijk over. Bij de teksten en opdrachten staan veel en heel grappige gekleurde afbeeldingen.
Het is een geweldig leuk boek, je leert er enorm veel van. Het bovenstaande is lang niet alles wat je in het boek kunt vinden aan opdrachten. En als je alle opdrachten gedaan hebt, dan is jouw boek klaar. Je hebt je eigen boek gemaakt!
Het verder schrijven van het toneelstuk vond ik zelf heel leuk om te doen maar ook het krantenartikel over het verdwenen beeld schrijven was leuk maar best moeilijk nog. Je kunt alles zelf verzinnen, overal maak je je eigen verhaal van en dat is zo bijzonder als je zelf schrijft. Jij bent de baas van het verhaal. Jij alleen weet hoe het verder zal gaan en hoe het zal aflopen.
En, zeker weten, als je alle opdrachten gemaakt hebt dan ben al een heel eind op weg om een echte en goede schrijver te worden!


ISBN 9789043914246 Hardcover 80 pagina's | VBK Media | augustus 2011
Uitstekend vertaald door Ed van Eeden. Leeftijd: vanaf 10 jaar

© Dettie, 12 oktober 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER